Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Biber: Lekovit, ukusan i aromatičan
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:21 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Olakšava varenje, smanjuje nadutost i mučninu, deluje stimulativno na krvotok, a pomaže i kod upale grla Poreklom iz tropskih delova Indije i jugoistočne Azije, biber (Piper nigrum) je odomaćen na našim prostorima, a bez mlevenog ili bibera u zrnu nezamisliva je bilo koja kuhinja. Prema statistikama to je najviše korišćen začin u svetu, upotrebljava se za sve vrste marinada, kuvanu ribu, mesna jela i za pripremu kobasica. Osim što jelima daje pikantnost, biber je i izuzetno lekovit. Povećava apetit što je naročito važno za ljude iscrpljene bolešću, delotvoran je kao diuretik, smanjuje nadutost i mučninu... Pojačava lučenje želudačnih sokova, čime se olakšava varenje, naročito teške hrane. Istovremeno, deluje stimulativno i na krvotok. Takođe, grickanje bibera odstranjuje neprijatan dah. Nekada je služio i kao lek za regulisanje rada organa za varenje, protiv visoke temperature, upale grla i sinusa, kijavice. Obloge od bibera pomešane sa životinjskom mašću stavljane su na bolna mesto uzrokovana reumom ili udarcem. Biber je i izuzetan afrodizijak. Zanimljivo je da povijuša koja rađa biber može da doživi starost i do 60 godina, s tim što tek u sedmoj ili osmoj godini postiže pun rod. Zavisno od faze zrelosti, bobice su zelene, crvene ili žute.

Postoje četiri vrste bibera - crni, beli, crveni i zeleni. Prva dva potiču od iste biljke, a crni nastaje od obranih zelenih bobica koje prilikom sušenja postaju crnosmeđe i naborane. Za dobijanje belog bibera ubiraju se crvene, gotovo zrele bobice, koje se zatim kvase da bi mogla da se skine opna, a tek potom suše. U prodaji može da se nađe i crni oguljeni biber, poznat kao “svetli biber”.
Crni biber je reskiji od belog, ali zato oba mirišu vrlo aromatično. Ukus im je ljuto oštar, a potiče od alkaloida piperina, kojeg, u zavisnosti od vrste, ima od 5 do 10%.
Miris bibera potiče od karakterističnog eteričnog ulja. Osim ovih sastojaka, biber sadrži i skrob, smole i masna ulja.

Zeleni biber konzervisan u slanoj vodi, posebno prijatne arome, upotrebljava se za sve vrste mesa i pikante sireve. Ima ga u mnogobrojnim mešanim začinima za ribu, kišeljenom kupusu, začinima za kobasice, u kariju. Svež u frižideru može da se održi od osam do deset dana u manjim količinama.
Crvene biber bobice su veoma aromatične i ljute. Miris je karakterističan, nešto između mirisa bibera i limuna.

U poslednje vreme veliku popularnost doživljava biber sa Jamajke čiji miris predstavlja mešavinu bibera, muskata, cimeta i karanfilića.

Crni biber bi mogao doprineti uspešnijem lečenju, za sada neizlečive kožne bolesti vitiligo, tvrdi tim istraživača sa londonskog Kraljevskog koledža. Vitiligo, od koje boluje 1% svetske populacije, predstavlja bolest koja se manifestuje gubitkom pigmentacije kože.
U laboratorijskim uslovima stručnjaci su pokazali da piperin, sastojak koji daje aromu crnom biberu, zajedno sa sintetičkim derivatima podstiče pigmentaciju kože obolelih. Piperin je posebno efikasan u kombinaciji sa fototerapijom.

Utvrđeno je takođe, da primena piperina i drugih sastojaka bez fototerapije podstiče pigmentaciju, tako da koža za šest nedelja dobija svetlo smeđu boju. Uništavajući melanin vitiligo kožu praktično izlaže ultraljubičastom zračenju, a samim tim povećava rizik za pojavu karcinoma kože. Za posebno rizičnu grupu smatraju se osobe tamnijeg tena, kod kojih je bolest prisutna.
Večernje novosti
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa