Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Brusnica - za mokracne kanale
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:22 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Brusnica, lat. Vaccinium macrocarpon, je grmolika biljka s crvenim plodovima. Poreklom je iz Severne Amerike, gde su je domoroci od davnina koristili kao hranu, lek i u religijske svrhe. Zbog svojih svojstava zasluženo spada među najlekovitije biljke sveta. Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i drugim mikronutrijentima. Koncentrat brusnice naziva se brusnicin i najčešće se koristi u lečenju infekcija bešike uzrokovanih ešerihijom koli. Stanovništvo Severne Amerike vekovima je koristilo brusnicu u lečenju bolesti urinarnog trakta. Moderna istraživanja su potvrdila da brusnica uvelike pomaže u prevenciji i lečenju urinarnih infekcija. Sastojak proantocijanidin zaslužan je za sprečavanje prianjanja bakterije ešerihije koli na zidove bešike i njenog daljeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dve čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno. U lečenju problema urinarnog trakta koristi se i čaj od listova brusnice. Čaj takođe pomaže kod reume, gihta i kamena u bubregu. Važno je znati da kod lečenja upale bešike treba koristiti samo bazne ili samo kisele preparate. Plodovi brusnice imaju kiselu bazu dok lišće brusnice i biljke poput koprive imaju baznu osnovu. Zbog toga ih nikada nemojte mešati.

Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko dejstvo, zbog toga je korisna za lečenje i prevenciju infekcija. Ujedno, brusnica jača otpornost organizma.

Brusnica deluje i na Helikobakter Pylori, zbog čega je korisna za lečenje čira na želucu. Zahvaljujući svom antimikrobnom delovanju, pomaže i kod parodontalnih bolesti desni.

U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa.

Brusnica sadrži antioksidans fenol koji sprečava srčane bolesti, prevremeno starenje i nekoliko vrsta raka.

Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna odbrana od arteroskleroze, jer inhibiraju loš holesterol i poboljšavaju cirkulaciju.

Brusnica usporava starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i memorije.

Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Nemojte koristiti proizvode od brusnice ako uzimate varfarin.

Kako gajiti i koristiti brusnicu

Brusnica voli humusno kiselo tlo, pa je kod sadnje potrebno dodati kiseli treset.

Biljke se sade na 30 cm razmaka u redu. Rupa za svaku sadnicu treba da bude duboka 20-25 cm. Između redova treba posuti iglice bora, kiseli treset ili piljevinu.

U toku rasta, brusnica pušta izdanke i na taj se način sama dalje širi odnosno razmnožava.

Brusnica cvate dva puta, u maju i junu mesecu i mesecu, a sazreva u julu i u septembru mesecu kad je i glavna sezona berbe.

Sadnicu brusnice možete nabaviti u većini poljoprivrednih apoteka, preko interneta ili u rasadnicima.

Bezbroj je načina na koji možete koristiti brusnicu u kuhinji. Od nje možete pripremiti čaj, sok, desert, umak ili džem. Pogodna je za zamrzavanje i sušenje.

Ako želite uživati u lekovitim dobrobitima brusnice, nemojte kupovati industrijske sokove, jer sadrže minimalne količine ovog voća. Kupujte što prirodnije proizvode, informišite se i čitajte deklaracije.

Sušene brusnice, prirodni sok brusnice i druge proizvode na bazi ovog voća možete kupiti u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa