Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Ren - Lekoviti koren
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:23 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Iako ga mnogi izbegavaju jer zbog ljutine tera suze na oči i zaustavlja dah, ren spada u vrlo korisno povrće čiji svež koren može da se koristi preko čitave godine. Osim što se izrendan i začinjen koristi u ishrani, primenjuje se i u kozmetici, a njegova lekovita svojstva su nadaleko čuvena. Za bolesti pluća, bronhija i odbranu organizma od virusa nema efikasnijeg leka od sirupa od rena. Napravićete ga tako što u rendani ren dodate med, masu dobro izgnječite, iscedite gust sok, dodate malo vode, prokuvate, opet iscedite i sipate malo voćnog soka radi boljeg ukusa. Bez obzira na njegovu lekovitost, treba da znate da više od 80 mililitara soka od rena izaziva povraćanje dok 15 do 20 grama semena kuvanog u vodi može da izazove povraćanje i dijareju. Izuzetan je stimulator organa za varenje jer želudačne i crevne žlezde pojačavaju aktivnost i luče više sekreta, a deluju i na obnavljanje oštećenih korisnih bakterija u crevima. U malim dozama sok rena uništava bakterije salmonele, dizenterije i gnojne bakterije, a uzimanjem 20 kapi triput dnevno rešićete problem nadutosti, dijareje i usporenog metabolizma. Ren takođe pojačava rad jetre i žuči i preporučljiv je za izbacivanje kamena i peska iz bubrega.

Za zdravije srce i krvne sudove preporučuje se dvomesečna terapija mešavinom od po pet supenih kašika rena i šargarepe, sok od tri limuna i dve čaše meda koji se uzima triput dnevno, sat vremena pre obroka. Osim što je čistač krvi, ren će odagnati hroničan umor, kaša će pomoći da vam uminu jake glavobolje, a pomoći će vam i ako patite od dijabetesa. Oblogama od tinkture rena rešićete se gnojnih rana, bolova i otoka, a umanjićete i simptome reume.

Osim što je izuzetno zdrav, on će vas osloboditi pega i osipa od sunca, bubuljica i akni, zahvaljujući sirćetu koji se pravi tako što se osam dana 50 grama rendanog rena drži u litru vinskog ili jabukovog sirćeta. Kulinarski znalci tvrde da je ovako pripremljeno sirće izuzetno ukusan začin za salate.

Retko koja gozba može da prođe bez pečenja prelivenog sosom od rena i kisele pavlake, a karakteristična aroma daje poseban ukus i dimljenoj ribi, šunki, kuvanom mesu, kobasicama i salatama. Ono što mnogi ne znaju jeste to da ga treba ljuštiti što tanje, a pre rendanja koren treba ostaviti da odstoji 24 sata kako bi se svi korisni sastojci sačuvali.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa