Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Borove iglice
Borove iglice
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:24 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Borove iglice veoma su korisne za prevenciju i lečenje raznih zdravstvenih tegoba, ali i za poboljšanje opšteg stanja organizma. Od njih, možete da napravite ukusan čaj, odličan sirup protiv bronhitisa, okrepljujuću kupku i blagotvorni rastvor za inhalaciju. Čaj od borovih iglica veoma je prijatnog ukusa i mirisa. Spektar njegovog dejstva prilično je širok jer se ovaj čaj pokazao efikasnim i blagotvornim, pre svega u jačanju imuniteta, u odvajanju i izbacivanju peska iz bubrega, a može da se koristi i za ispiranje grla. Pomaže i ubrzava izbacivanje vode iz organizma, što doprinosi regulisanju krvnog pritiska. Priprema se veoma jednostavno i brzo. Uzmite vrh grančice s dvadesetak iglica, properite ga i kuvajte u pola litra vode, dok ne proključa. Ostavite čaj da odstoji pola sata, procedite ga i pijte od dva do tri puta dnevno zaslađen medom. Borove iglice sadrže dosta lekovitog etarskog ulja, zbog čega se često koriste u prevenciji bolesti disajnih organa, kao što su kašalj, promuklost, lakši oblici bronhitisa.

Za pripremu melema protiv bronhitisa pomešajte 300 grama svežih pupoljaka bora i 200 grama borovih iglica, pa prelijte preko toga tri litra vode i kuvajte po sledećoj šemi:
Tri dana zaredom kuvajte po dva sata, a na kraju, trećeg dana, kada se masa ohladi, procedite je kroz gazu i izmerite, pa dodajte onoliko meda koliko ima sirupa koji je preostao nakon kuvanja. Čuvajte ga u tamnoj flaši, na hladnom i suvom mestu.
Odrasle osobe treba da uzimaju tri puta dnevno po jednu kašiku, a deca, zavisno od uzrasta, od trećine kašičice do pune tri puta dnevno.
Za sirup protiv bronhitisa neophodno je 100 grama borovih iglica, pola litra vode i kilogram meda. Priprema se tako što se iglice popare vrelom vodom i ostave dva sata da stoje na toplom mestu. Zatim se procede, a tečnost se pomeša s medom. Dnevno treba uzimati pet kašika sirupa.
– Ako pravite sirup za decu, koristite bagremov med, a za odrasle livadski, šumski, lavandin, lipov, suncokretov ili med od žalfije.

Visok sadržaj etarskog ulja kvalifikovao je borove iglice i za pripremu rastvora za inhalaciju. Dve-tri šake borovih iglica kuvajte pet minuta u litru vode, pa se inhalirajte 10–15 minuta.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Borove iglice
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa