Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Semenke bundeve
Semenke bundeve
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:26 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Semenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Sjajan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti semenki bundeve i jedite ih umesto nezdravih grickalica. Istraživanje Å”panskih naučnika je pokazalo da semenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspeÅ”no bore protiv ćelija raka. Naime, efikasne su u borbi protiv raznih vrsta raka i imaju antiupalno dejstvo. Istraživanje nemačkih naučnika zaključuje da žene koje su proÅ”le kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Podjednako delotvornim su se pokazale i semenke suncokreta. Ulje semenki bundeve se koristi za lečenje povećane prostate (hiperplazije). Ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija. Ako tražite prirodan način da poboljÅ”ate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. Semenke reguliÅ”u napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i reguliÅ”u krvni pritisak.

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve nivo loÅ”eg holesterola mogu da smanje za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugruÅ”aka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Naučnici su ustanovili da su efikasne u regulisanju nivoa Å”ećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Bogat su izvor vlakana i proteina, materija koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30g semenki bundeve ima oko 5g proteina, Å”to će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer Å”oljica semenki sadrži oko 285 kalorija.

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje nivoa stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju antiupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g semenki bundeve kako biste olakŔali simptome artritisa.

Osobe kojima u telu nedostaje cinka treba da razmisle od tome da počnu da grickaju semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 Ŕoljice semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Semenke bundeve
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa