Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Vanilija je i lekovita
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:39 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Vanilija je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina sveta. Iako se uglavnom koristi za začinjavanje, sve je više saznanja o njenoj lekovitosti. Zbog toga vanila postaje sve popularnija i na području alternativne medicine. Mirišljave mahune vanilije plod su orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Centralne Amerike. Postoji čak 150 vrsta vanilije, no danas koriste se samo dve vrste - Bourbon i Tahitian vanila. U indijanskom narodu Totonaca bila je veoma cenjena kao lek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa te je bila sastavni deo mnogih lekovitih mešavina. Do sredine 19. veka taj je narod bio glavni svetski proizvođač vanile. Nakon šafrana, vanila je najskuplji začin, a cenjena je zbog svoje čudesne arome..... Ključan sastojak u mahuni vanile je vanilin..... Prisutni su i brojni tragovi drugih jedinjenja poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera, karbonilnih jedinjenja, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljenohidrata i vitispirana. Vanilijin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksin, te minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink.

Iako na vaniliji nije rađeno mnogo istraživanja, vanilioid iz nje sličan je kapsaicinu iz chillija i eugenol iz karanfilića, kojima su dokazana brojna lekovita svojstva. Vanilija pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripa, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći. Obloge od vanile daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanila može pomoći i kod neredovnih menstruacija.

Lekovita svojstva vanilije:
prirodni je antioksidans
pomaže kod problematične kože
ublažava stres i napetost
povećava libido
pomaže kod želučanih tegoba
delotvorna je kod mučnina u trudnoći

Domaći ekstrakt od vanilije
dve uzduž prerezane mahune vanilije
šoljica vodke
Zatvorite sastojke u staklenu posudu i pustite da odstoje dva meseca na tamnom mestu. Povremeno protresite staklenku. Nakon dva meseca ekstrakt je gotov. Čuvajte ekstrakt na tamnom mjestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici.
dlachiDatum: Utorak, 14.08.2018, 03:24 | Poruka broj: # 2

Poruka: 51
Status:

thank you
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa