Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Čuvajte kosti na prirodan način
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:40 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Naše kosti nalaze se u neprestanoj pregradnji. Stalno se stvara novo koštano tkivo. Kad se to ne bi događalo, kosti ne bi bile kvalitetne i često bismo imali prelome. Celije zvane osteoklasti razgrađuju staru kost, a novu kost zatim grade osteoblasti. U normalnim uslovima osteoblasti i osteoklasti u međusobnoj su ravnoteži, no ta se ravnoteža može poremetiti. Kod takvih situacija dolazi do smanjenja koštane mase. Kod većine ljudi gustina koštane mase počinje da se postepeno smanjivati kad pređu tridesetu godinu, a kod žena to se još dodatno ubrzava u prvih deset godina nakon početka menopauze. Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste usporili ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustine kostiju. Nemojte misliti da je reč o lekovima ili dodacima ishrani. Kao i uvek, priroda nam nudi najbolje rešenje. Na prvom mestu je poznata, često nepravedno zanemarivana namirnica - Komorač. Ako ga do sad niste probali, pravo je vreme za prvi put. Ova biljka se još naziva i morač, slatki kopar, janež, slatki aniš, divlja mirođija ili morač, zavisno gde živite.

Ovo povrće ima dugu istoriju korišćenja u lekovite svrhe, te se od davnina primenjuje kao osveživač daha, kod probavnih tegoba i za izbacivanje sluzi iz pluća.

Seme komorača ima blagotvoran učinak protiv gubitka mineralne gustine kostiju.

Deluje tako da povećava broj osteoklasti (stanica koje grade kosti) i time pruža zaštitu kostima.

Komorač je riznica hranljivih materija, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum i magnezijum.

Sadrži i antioksidante koji pomažu smanjiti upale, jačaju imunološki sistem i pomažu u sprečavanju nastanka raka.

Stoga, čak i ako ne volite da jedete komorač, ubacite ga koji put u dnevni jelovnik. Ipak je zdravlje u pitanju.

Komorač je samo jedan primer povrća koje je odlično za vaše kosti.
Visok udeo povrća u ishrani već je odavno povezan s pozitivnim efektima na mineralni status kostiju.
Uključivanje u ishranu kvalitetnog, organskog i domaćeg povrća povećaće snagu vaših kostiju i smanjiti rizik od preloma u bilo kojoj dobi vašeg života.

Vaše kosti sastoje se od desetak minerala, tako da osim kalcijuma morate se usredsrediti i na unos nekih drugih minirala, poput silicijuma i magnezijuma.
Dobri izvori silicijuma su krastavci, paprike, paradajz i brojno bilje uključujući koprivu, rastavić i lucerku.

Što se tiče magnezijuma, najbolji izvor ovog minerala je sirovi organski kakao.
Da, kvalitetna čokolada izuzetno je bogata magnezijumom pa je nemojte ni slučajno izbegavati!

Još jedan obilan izvor minerala je himalajska kristalna so. Naime, ona sadrži sva 84 elementa koja se nalaze u ljudskom telu.
Himalajska so donedavna je bila prilično nepoznata u našim krajevima, ali sad je možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

Jedan od bitnih sastojaka koje vaš organizam treba za jake kosti je vitamin K2.
Ako ne jedete redovno sledeće namirnice, onda verovatno imate manjak vitamina K2 i treba učiniti nešto u vezi s time:

- Fermentisane namirnice (na primer - domaći kiseli kupus)
- Organski životinjski proizvodi (jogurt, maslac ...)
- Mnoge vrste sira

Da zaključimo, jedan od najboljih načina za postizanje zdravih kostiju je ishrana bogata svežim, sirovim i celovitim namirnicama koje sadrže prirodne minerale.
Na takav način vaše telo dobije sve nutrijente potrebne za njegovo normalno funkcionisanje.

Ne zaboravite ...
Osim pravilne ishrane, ne zaboravite na redovno izlaganje suncu kako biste osigurali i svoju količinu vitamina D.
Takođe nemojte izostaviti redovnu telesnu aktivnost, posebno vežbe snage koje dokazano stimulišu izgradnju i jačanje kostiju.
Konačno, smanjite unos šećera i rafinisanih žitarica i bićete sigurni da ste za svoje kosti učinili sve što ste mogli kako bi ostale zdrave i čvrste u svakoj životnoj dobi!
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa