Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Čaga lekovita gljiva sa breze
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:45 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Čaga je moćno sredstvo protiv stresa kao uzročnika gotovo 90% svih bolesti. Čaga (lat. Inonotus oblikuus) parazitska je gljiva na brezi koja nalikuje izgoreloj izbrazdanoj kori. Raste u šumama breze širom Severne i Istočne Evrope, Rusije i Koreje. Najzastupljenija je u tradicionalnoj ruskoj i istočnoevropskoj medicini. Hiljadama godinama čaga se koristi širom Evroazije, gde je zbog svoje lekovitosti bila poznata i pod nazivima "dar od Boga" i "kraljica bilja". Stari Azijci su je primenjivali za održavanje zdrave prirodne ravnoteže (chi), verujući da daje mladolikost, produžuje život i jača imunitet. Njena lekovitost dokumentovana je u najstarijem službenom popisu lekovitih materija, kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Đing, staroj 2300 godina. U tom je delu zahvaljujući raznovrsnim i sveobuhvatnim lekovitim svojstvima prozvana "nadmoćnom biljkom". Sibirska čaga postala je vrlo popularna kada je spomenuta u knjizi "Odeljenje za rak" nobelovca Aleksandra Solženjicina. On je pisao o vlastitom ozdravljenju od karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspešnog lečenja po klinikama. Danas se na cagi sprovode mnoga istraživanja i sve više ljudi otkriva njenu isceliteljsku moć.

Moderna istraživanja pokazala su da je čaga puna dragocenih bioloških aktivnih materija, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka. U njenom sastavu nalaze se fenolni spojevi, melanin, triterpenoidi i mali procenat betulinske kiseline.

Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se Čagin kiselina, koja prema tvrdnji ruskih naučnika normalizuje metabolizam i lekovito deluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.

Čaga je najjači poznati antioksidant. Biljke poput aronije i goji bobica nisu joj ni blizu po antioksidativnim vrednostima. Ona zauzima prvo mesto na lestvici ORAC, koja meri nivo antioksidansa u namirnicama.

Ruski naučnici uspeli su napraviti kreme od čage za zglobove i vene. Razvili su sistem mikrokapsula, koji omogućava sastojcima čage da lako prodru u kožu i deluju neposredno u zglobu, u žarištu obolenja.
Taj lek ublažava bol, zaustavlja grčenje mišića, podstiče uklanjanje soli i toksina iz zglobova, osetno usporava njihovo starenje i razaranje hrskavičavog tkiva.

Izveštaji iz klinike u Vladivostoku spominju stopostotno izlečenje od psorijaze, što se jako retko postiže kod te bolesti.

Aktivne komponente u čagi deluju...
antioksidativno
antikancerogeno
antitumorski
antivirusno
imunostimulativno
analgetski
antiupalno
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa