Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Mandarina - ukusna i zdrava
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:47 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Mandarina (lat. citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa. Njena se narandžasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno deli na kriške. Raste na zimzelenom stablu visine 2-3 metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova. Poreklom je iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svetlo narandžastoj odeći mandarina - drevnih kineskih javnih službenika - jer je bila dostupna isključivo privilegovanim klasama. Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u devetnaestom veku pristigla u Evropu i Severnu Ameriku. Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti. Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine. Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem telu. Kolagen i elastin su belančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj je vitamin snažan antioksidans i pomaže telu u odstranjivanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave ćelije. Pospešuje zaceljivanje rana i doprinosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripa. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka.
Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom.

Jedna mandarina sadrži 16% dnevne vitamina A te 5% dnevne preporučene vrednosti folne kiseline.
Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar i gvožđe.

Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili 6% preporučene dnevne količine kalijuma, potrebnog za ravnotežu nivoa tečnosti u telu i regulisanje krvnog pritiska.

Sadrži i 44 mg odnosno 4% dnevne vrednosti kalcijuma, nužnog za izgradnju i održavanje gustine kostiju.

Vlaknasto, belo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela. To je membrana bogata rastvorljivim vlaknima. Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je 8% dnevne preporučene vrednosti. Najveća prednost dijete bogate rastvorljivim vlaknima je snižavanje lošeg holesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji digestivnog sistema, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osećaj gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima. Mandarina se sastoji od 85% vode, koju telo koristi da bi se očistilo od toksina i potaklo metabolizam.
Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorija i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Blagodati mandarine:
štiti od mnogih vrsta raka
sprečava starenje kože
pomaže u zaceljivanju rana
jača imunitet
štiti od degenerativnih bolesti
pomaže u sprečavanju artritisa
ubrzava metabolizam
smanjuje apetit
pomaže u očuvanju vida
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa