Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Nar - voće koje liječi izvana i iznutra
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:49 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Nar, šipak ili mogranj, lat Punica granatum, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu. Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvek je cenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i večnog života. Izuzetno su popularni njegovi sok, semenke i ulje. Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najlekovitijih voća na svetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem. Nar je odličan izvor vitamina B5, kalijuma, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida. Sto miligrama nara sadrži 16% preporučene dnevne količine vitamina C..Sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze. Klinička istraživanja pokazuju da supstance koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Smanjuju holesterol i pritisak te ubrzavaju rastvaranje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze. Punicalagini su i glavni izvor antioksidativnog delovanja nara. Uz korist za srce i krvne sudove, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog creva, leukemiju te sprečavaju promene koje podstiču rast tumora.

Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno delovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra sveže istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

Koristi soka od nara:
smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka
štiti od osteoporoze i Alchajmerove bolesti
jača imunitet
čuva zdravlje zuba
uništava e.coli i stafilokoke
usporava starenje
čuva zdravlje srca i krvnih sudova
poboljšava erektilnu funkciju
podiže kvalitet spermatozoida

Ulje nara
Ulje nara izrazito je bogato i hranljivo te se može primenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe.
Ima estrogenska, protivupalna i antimikrobna svojstva.
Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.
Bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.
Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina leče, zaceljuju i hidriraju suvu, popucalim, umornu i iritiranu kožu.
Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima.
Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauzi poput valunga, promena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.
Ulje nara može se koristiti lokalno, oralno i za masažu.
Kao sredstvo za negu kože obično se meša sa drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osećaj na koži.
Od njega se izrađuju sapuni, masažna ulja, luksuzna kozmetika za lice i drugi proizvodi za lepotu.

Berba i čuvanje
Nar raste u obliku grma, cveta u ljeti, a sazreva u kasnu jesen. Sadi se u zavjetrinu na južnu stranu, jer mu treba puno sunca. Plodovi su teški i okrugli, a nakon branja više ne zriju, tako da neće postati slađi ako odstoje.
Na sobnoj temperaturi plod može stajati mesec dana, au frižideru dva meseca. Očišćeni nar možete zamrznuti do godine dana. Sveži sok može stajati u frižideru do tri dana.
Mario007Datum: Ponedjeljak, 09.06.2014, 19:29 | Poruka broj: # 2

Poruka: 82
Status:

thanks bind
Simon80Datum: Petak, 12.08.2016, 23:58 | Poruka broj: # 3

Poruka: 53
Status:

interesting! smile
Simon80Datum: Četvrtak, 22.02.2018, 00:59 | Poruka broj: # 4

Poruka: 53
Status:

ok
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa