Paradajz smanjuje rizik od šloga
|
|
bind | Datum: Petak, 31.01.2014, 15:59 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 1512
Status:
|
Konzumiranjem paradajza se može dramatično smanjiti rizik od šloga, ukazuje finska studija. Izgleda da je ključni faktor u tome moćni antioksidant likopen, ističu stručnjaci Univerziteta Istočne Finske u Kuopiju, a prenosi AFP. Istraživanjem je obuhvaćeno više od hiljadu sredovečnih muškaraca, koji su u proseku praćeni tokom dvanaest godina. Utvrđeno je da su oni među ispitanicima s najvećim sadržajem likopena u krvi, pod 55 odsto manjim rizikom od šloga. Među 258 ljudi sa najnižim sadržajem likopena u krvi, gotovo je svaki deseti u periodu od 12 godina doživeo šlog, dok je među 259 njih sa najvišim sadržajem likopena šlog doživeo tek svaki 25. Korelacija između nivoa likopena u krvi i šloga je bila još očiglednija kada se u obzir uzimao samo češćo oblik šloga, nastao krvnim ugruškom, a ne i onaj ređi, koji je posledica krvarenja. Pacijenti s najvišim vrednostima likopena u krvi su bili pod 59 odsto manjim rizikom da dožive šlog izazvan krvnim ugruškom. Finski istraživači su proučili i dejstvo nekih drugih antioksidanata - alfa-karotena, beta-karotena, i alfa-tokoferola, ali nisu utvrdili nikakvu vezu između njihovog nivoa i rizika od šloga.
|
|
| |
agustiny | Datum: Petak, 11.04.2014, 20:10 | Poruka broj: # 2 |
Poruka: 42
Status:
| y tambie el caner de piel
|
|
| |
Mario007 | Datum: Četvrtak, 22.05.2014, 01:19 | Poruka broj: # 3 |
Poruka: 82
Status:
| thanks bind
|
|
| |
mushoki | Datum: Nedjelja, 08.06.2014, 21:22 | Poruka broj: # 4 |
Poruka: 75
Status:
| a ja alergičan na paradajz....
|
|
| |
Simon80 | Datum: Subota, 13.08.2016, 00:01 | Poruka broj: # 5 |
Poruka: 53
Status:
| interesting!
|
|
| |
damjanovicf83 | Datum: Subota, 24.09.2016, 18:28 | Poruka broj: # 6 |
Poruka: 9
Status:
| svaka čast!
|
|
| |
nabilfahder | Datum: Petak, 30.12.2016, 22:50 | Poruka broj: # 7 |
Poruka: 3
Status:
| y tambie el caner de piel
|
|
| |
Simon80 | Datum: Četvrtak, 22.02.2018, 00:59 | Poruka broj: # 8 |
Poruka: 53
Status:
|
|
|
| |