Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Cimet koristite svaki dan
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 16:04 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Naučnici su u brojnim istraživanjima zabeležili pozitivan učinak cimeta na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, dijabetes, lošu cirkulaciju, malokrvnost ... Ovaj zacin se, inace, dobija iz kore drveta koji pripada familiji lovora i potice iz Šri Lanke. Iz kore se dobijaju štapici koji se kasnije melju ili rendaju do sitnog praha, kakav je nama najcešce dostupan. Za lek se upotrebljava samo kora, a ostali delovi kao zacini. Plodovi se ne jedu, iz njih se istiskuje vosak za mirisave svetiljke. Iz listova koji se stavljaju u jela kao zacin ( slicno i lovoru), istiskuje se ulje od kojega se pravi cimetova voda i tinktura. To ulje jako žari, pa i samo jedna kap izaziva upalu ako padne na kožu. Ako se kapi ulja prevuku šecerom dobiva se tzv. "cimetov konfekt" ili "sanalet", koji se koristi za jacanje želuca. Cimet je popularan začin za pečenje i kuvanje, a naučnici su u mnogim istraživanjima potvrdili da je višestruko dobar za zdravlje. Ovo su neki razlozi zašto biste trebali cimet uključiti u svakodnevnu ishranu ... No, problem je u tome što nije svaki cimet lekovit. Pravi se cimet dobija samo iz vrste Cinnamomum zeilanicum Nees, a vrlo sličan sastav ima kasija (kineski cimet) koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume.

1. Niži holesterol. Samo pola kašičice cimeta dnevno može sniziti nivo LDL holesterol. Možete ga umiješati u jogurt, jutarnju kašu od pahuljica ili puding.

2. Regulacija šećera u krvi. Nekoliko studija pokazalo da cimet ima moć regulacije šećera u krvi, odnosno utiče na njegovo snižavanje. Zato je izvrstan za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Isto tako podstiče telo na prirodno trošenje masnih naslaga i smanjenje težine.

3. Gljivične infekcije. Cimet ima neverovatnu sposobnost da spreče gljivične infekcije na koje ne deluju ni medikamenti.

4. Rak. Jedna američka studija pokazala je da cimet smanjuje proliferaciju leukemije i ćelija raka.

5. Ugrušci. Ovaj začin deluje i protiv zgrušavanja krvi.

6. Artritis. Pacijentima iz jedne danske studije koji su uzimali pola kašičice cimetova praha u kombinaciji sa kašičicom meda svako jutro pre doručka značajno je olakšana bol uzrokovana artritisom, i to samo posle nedelju dana. Nakon mesec dana hodali su bez bolova.

7. Antibakterijski učinak. Cimet je zapravo prirodni konzervans pa kad se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija.

8. Zdravlje mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da miris cimeta podstiče kognitivne funkcije i pamćenje.

9. E. coli. Istraživači sa univerziteta u Kanzasu otkrili su da se cimet bori protiv E. coli, bakterije koja se najčešće krije u nepasteriziranim sokovima.

10. Nutrijenti. Začin je veliki izvor mangana, vlakana, gvožđa i kalcijuma
Simon80Datum: Četvrtak, 22.02.2018, 01:02 | Poruka broj: # 2

Poruka: 53
Status:

hvala
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa