Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Vratić - Tanacetum parthenium
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 16:04 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Povratić ili Vratić latinski Tanacetum parthenium je aromatična, bogato razgranata biljka perastih listova i sitnih jednostavnih i polupunih belih cvetova nalik dugmetu, cveta od juna do septembra, visine 60-80. Biljka je poreklom sa brdovitih prostora Balkanskog poluostrva. Sama biljka se sama uspešno zasejava, a za svoj rast treba sunčanu poziciju. Dobro podnosi sušu. Biljka je slična po izgledu sitnim hrizantemama, ali je potpuno drugačijeg mirisa, cvetovi podsećaju na kamilicu, a ima ih nekoliko vrsta, jednostavnih i punih cvetova. Biljka se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za snižavanje visoke temperature i lečenje glavobolje, zubobolje, bolova uzrokovanih artrozom, probavnih problema, uboda insekata, neplodnosti te problema s menstruacijom i trudovima tokom porođaja. Pripada vrsti kritosemenjača (Angiospermae), a pripada porodici Asteraceae i rodu Tanacetum.... Ova biljka je bogata jedinjenjima poput terpena, kumarina, flavonoida i poliacetileni. Tanacetum parthenium lekovita je biljka kojoj neki pripisuju spazmolitska, diuretski, Tonička i ekscitatna, anthelmintska, antiseptička i insekticidna dejstva.

Antibakterijski uticaj posledica je aktivnosti seskviterpenskih laktona, specifično partenolida koji pokazuje bakteriostatski aktivnost prema Gram-pozitivnim i Gram-negativnim bakterijskim vrstama: Staphilococcus aureus, E. coli i Salmonella spp

Biljka sadrži veoma jake sastojke koji mogu imati pozitivan, ali i negativan uticaj na organizam. Pre bilo kakve upotrebe ove biljke u lekovite svrhe, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom!
Simon80Datum: Četvrtak, 22.02.2018, 01:02 | Poruka broj: # 2

Poruka: 53
Status:

hvala
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa