POVRCE I VOCE
|
|
Sultan-Mirza | Datum: Subota, 06.04.2013, 23:45 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 14694
Status:
| DIVLJA BOROVNICA Naučna istraživanja su potvrdila da je divlja borovnica najbolji i najači antioksidans. Nema bolje. To nije ni sibirska aronija, ni neka pečurka, to je borovnica.
Borovnica je voće koje se realativno teško uzgaja, jer zahteva odredjen tip zemljišta i raste na velikim visinama, na planinama. Takodje, borovnica je vrlo teška za branje, s obzirom da se bobice promera par milimetara skrivaju ispod lišća omanjeg žbuna. Skupiti kilogram divljih borovnica je proces koji traje par sati za jednog odlučnog i veštog berača, osim ako ne koristi takozvane češljeve, koji su zakonom zabranjeni, jer češalj za branje borovnica oštećuju biljku.
Zadnjih decenija ukrštanjem i selekcijom su stvorene hibridne sorte borovnica, koje su veće i daju bolje prinose. Iako se Srbija diči malinom i šljivom kao nacionalnim voćem, i naša zemlja predstavlja ozbiljnog proizvodjača pre svega divlje borovnice, koja najbolje uspeva na Kopaoniku, Tari, Vlasini. A vrednost borovnica je sve veća. U zadnjih 10 godina njena cena na svetskom tržištu je udvostručena.
Jedan od razloga za njenu popularnost, osim dobrog ukusa su njeni zdravstveni kvaliteti. Naime, po istraživanju U.S. Department of Agriculture i studiji koja je merila aktivnost preko 40 vrsta voća i povrća kao antioksidansa, borovnica je osvojila ubedljivo prvo mesto. Posebno se u svojoj borbi protiv slobodnih radikala istakla divlja borovnica, koja ima značajno veće antioksidans sposobnosti od hibridne borovnice.
Ko ne zna, slobodni radikali su štetni molekuli u našem organizmu koji se razvijaju usled loše ishrane, upotrebom nekih lekova i hemikalija u hrani, nezdravim životom, i svojim delovanjem izazivaju bolesti, mutacije DNK-a, tumore i razne druge ozbiljne bolesti.
S druge strane, antioksidansi su materije koje eliminišu slobodne radikale i mogu se smatrati čistačima našeg tela od oštećenja. Stoga, ne propustite tokom leta da kupite sebi i ukućanima sveže borovnice i da se počastite istima. I ne verujte u reklame koje tvrde da je sibirska aronija (inače blizak rodjak borovnice) ili tibetanska, japanska ili sibirska pečurka najbolji antiokidans na svetu. Dokazano je najači antioksidans je borovnica, divlja borovnica.
Naravno, to ne znači da borovnicu treba jesti u velikim količinama iako je lekovita. Jer, borovnica tradicionalan lek za proliv, pa ako je puno jedete može da vam napravi proliv. Takodje, ona obara šećer u krvi, pa ako borovnicu jedete previše pašćete u hiperglikemiju. I na kraju, borovnica je odlična za vid i oči, jer kao antioksidans deluje i na degeneratiovne promene u oku i čuva vid. Ali, sve samo umereno.
|
|
| |
Sultan-Mirza | Datum: Subota, 06.04.2013, 23:54 | Poruka broj: # 2 |
Poruka: 14694
Status:
| BROKULA
Zamislite namirnicu, koja daje sve neophodno za zdravlje, pomlađivanje i detoksikaciju organizma. Uz pomoć koje možete spriječiti alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka. Namirnicu, koja daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju. Da, takva hrana zaista postoji. Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne. Evo 13 razloga zbog kojih trebate uvrstiti brokulu u Vaš svakodnevni meni.
1. Brokula štiti od raka U brokuli su pronađena čak 3 aktivna sastojka, koja štite od raka: 3,3'-dindolilmetan (DIM), glukorafanin i indol-3-karbinol. Ovi sastojci blokiraju razvoj stanica raka i sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.
2. Brokula regulira krvni tlak Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica.
3. Brokula jača imunitet Brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.
4. Brokula je dobra za trudnice Brokula sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe. Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje stanica i igra važnu ulogu u prevenciji raka.
5. Brokula štiti od artritisa Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva. Zahvaljujući tome brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.
6. Brokula regulira probavu Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.
7. Brokula je dobra za oči Brokula sadrži velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koje sprječavaju bolesti oka.
8. Brokula smanjuje kolesterol Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, su bitni za odražavanje normalnih razina kolesterola u krvi. Zbog toga je brokula odlična namirnica za prevenciju ateroskleroze.
9. Brokula štiti od bolesti srca Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i sprječavaju bolesti srca i moždani udar.
10. Brokula pomaže kod mršavljenja Brokula je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti. Brokula je bogata i proteinima, koji su bitni za izgradnju mišića i sagorijevanje masnih naslaga. Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.
11. Brokula sprječava alergije Brokula sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje. Istraživanja su pokazala da folna kiselina regulira imunološki odgovor organizma. (Kako znamo, alergije su imunološki odgovor organizma na obranu od bezopasnih tvari iz naše okoline.) Zbog toga, brokula je poznata kao hrana koja sprečava astmu i alergije.
12. Brokula je dobra za kosti Brokula je dobar izvor kalcija i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.
13. Brokula čisti organizam Brokula sadrži glukorafanin, glukonasturtian i glukobrasicin. Ova tri sastojka, koji su prirodno prisutni u brokuli, pomažu eliminaciji toksina iz našeg organizma.
Kako najbolje pripremiti brokulu? Najviše vitamina sadrži sirova brokula i brokula kuhana na pari. I dinstanjem brokula zadržava veći dio nutrijenata. Međutim, nije preporučljivo kuhati brokulu u vodi, jer time ona gubi većinu svojih vrijednih sastojaka. Čim ju duže kuhate, tim će manje vitamina ostati u brokuli.
|
|
| |
Sultan-Mirza | Datum: Nedjelja, 07.04.2013, 00:07 | Poruka broj: # 3 |
Poruka: 14694
Status:
| CRVENI LUK Luk se najčešće spominje u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvožilja. Ta poželjna osobina rezultat je djelovanja aktivnih tvari za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišene razine kolesterola i homocisteina u krvi te u smanjenju povišena krvnog tlaka - vodećih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvožilja. Luk je od davnine poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Ta svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata. Luk je stoga posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe, a nekoliko studija ta je svojstva luka dovelo u pozitivnu vezu s olakšavanjem simptoma osteo i reumatoidnog artritisa te alergijskog rinitisa i astme. Rezultati eksperimentalnih i kliničkih pokusa sugeriraju da je luk poželjna namirnica i na dijabetičkom jelovniku. Pretpostavlja se da APSD uzrokuje smanjenje razine glukoze u krvi povećavajući količinu dostuśpnoga slobodnog inzulina. Naime, APSD i inzulin imaju izvjesnu sličnost u kemijskoj strukturi pa se natječu za aktivno mjesto u jetri, gdje se inzulin inaktivira. Rezultat je više slobodnog inzulina koji prenosi glukozu u stanice i posljedično smanjenje razine glukoze u krvi. Nadalje, krom kojim je luk bogat pomaže u održavanju normalne razine glukoze u krvi. Kontinuiran unos luka, barem dva puta tjedno, povezan je sa znatnim smanjenjem rizika za razvoj raka crijeva. Flavonoidi luka, prije svega kvercetin, u pokusima provedenim na životinjama, zaustavili su rast tumora te spriječili oštećenja stanica crijeva koja vode k razvoju lezija tkiva i tumora.
Obloge od sirovog luka: kod glavobolje, otoka, zubobolje, bolova u ušima, prehlade, upale očiju, oblozi od sjeckanog luka stavljaju se na bolna mjesta, kod visoke temperature stavljaju se na tabane, kod srčanih smetnji na listove nogu, kod krvarenja iz nosa – narezani luk stavlja se na vratne misice, rane od ujeda divljih životinja oblože se narezanim lukom, na ozebline, valja stavljati oblogu od luka narezanog na ploške jer smanjuje svrbež i oživljava ozeblo tkivo, kod čira na koži ili potkožnog čira i zanoktice, izribani luk s malo maslinova ulja stavlja se na bolno mjesto i zavije, i drži 1-2 sata, za liječenje kurjih očiju, glavicu luka, prerezati na pola, staviti u 1 dl vinskog ili jabukovog sirceta četiri sata, izvaditi luk i oblogu priviti naveče prije spavanja na kurje oko i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati više dana za redom, i onda izvaditi omekšani dio.
Sok od luka Očišćenu glavicu luka usitnimo u kašu i iscjedimo sok. Kod plućnih oboljenja miješati sok luka od jedne glavice luka s jednom kasikom meda i uzimati 2-3 puta na dan. Za sprječavanje opadanja i bolji rast kose, masirati vlasište kose sokom od luka više puta na dan. Kod jakog i upornog kašlja – piti sok razrijeđen s vodom; kod lišaja i ekcema na koži mazati sokom luka više puta na dan. Protiv crijevnih parazita, piti sok razrijeđen s vodom više puta na dan. Protiv vjetrova i zatvora – piti sok od luka pomiješan s rakijom u jednakim dijelovima. Za odstranjivanje bradavica – masirati ili trljati bradavice sokom od luka više puta na dan.
Kuhani luk Glavicu luka razrezati na više dijelova i kuhati u 2 dl vode dok ne omekša. Koristimo ga kod kašlja i drugih oboljenja disajnih organa. Uzimati luk kuhan u vodi s medom ( 1 glavica luka, 1 kasika meda, 2 dl vode) vodenih bolesti, za jače mokrenje, luk kuvati u vodi zajedno s medom, zatim luk kuvati s ružmarinom u pola vode i pola vina (2 dl + 2 dl) i piti svaki sat po jednu kasiku. Upaljene oči (krmeljine) peru se mlijekom u kojem se kuvao luk, i to jedna glavica luka u 1 l mlijeka, a za jačanje muške potencije jede se supa od luka.
Pečeni luk kod gnojnih rana i čireva i to tako da se sokom najprije operu bolesna mjesta, a potom stavi luk pečen u svinjskoj masti. kod tegoba s grušanjem krvi i začepljenih koronarnih arterija, treba svaki dan jesti glavicu pečenog luka s malo maslinova ulja, i to u podne i uveče. Kod bolova u ušima stavlja se topao pečeni luk Crveni luk sitno nasjeckati. Zatim staviti u tanku pamucnu carapu. Malo stisnuti - cisto da carapa bude vlazna. To staviti na uho (zavoj oko glave da drzi ili kapu na glavu). NISTA ne ide U UHO!! samo na uhu stoji a insekti iz uha izlaze ako se u uho ukapa sok pečenog luka s malo soli. Kod raznih tumora na površini kože stavlja se oblog od pečenog luka.
|
|
| |
Dilber | Datum: Nedjelja, 08.09.2013, 14:02 | Poruka broj: # 4 |
Poruka: 1861
Status:
| Sljive
Nutricionisti tvrde da se na vrhu liste od 24 vrste voća, sa najjačim antioksidansnim delovanjem, nalazi baš šljiva. Suha šljiva u odnosu na drugo suho voće ima dvostruko veću antioksidansnu moć. U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrovan sorbitol i vlakna, koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na svježe šljive. Foto: Eldina SOKOLOVIĆ Oglasi:
Ali zato i svježe i suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina, a u tragovima se može naći magnezij i željezo. U bilo kojem obliku ova voćka je izuzetno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, kao i neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Ove supstance pripadaju porodici fenola, čija je antioksidansna uloga potvrđena u različitim naučnim istraživanjima. U sto grama šljiva ima čak 87 grama vode i jedanaest grama ugljenih hidrata. Od vitamina ima najviše C i E, betakarotena i folne kiseline. Kada je reč o mineralima, bogata je sa kalijumom, fosforom, magnezijumom, natrijumom. ZDRAV DORUČAK Za doručak može da se napravi voćni jogurt sa šljivama tako što se u običan jogurt dodaju isjeckane i oljuštene šljive i med po želji. A ukoliko sami pečete ražani hljeb, u pripremljenu smjesu treba dodati i do napola ispečene šljive u rerni. Ovako spremljen ražani hljeb je vrlo sladak, ukusan i zdrav. KUPUJTE ČVRSTE PLODOVE Pri kupovini šljiva treba voditi računa da su plodovi čvrsti, neoštećeni i da imaju peteljku. Površina treba da bude malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo. Imajući na umu da brzo dozrijevaju, u frižideru mogu da se čuvaju najviše tri dana. Treba da su odvojene u papirnatoj kesi, jer dozrijevajući oslobađaju etilen, koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. Osim toga, izvađene iz frižidera treba izvjesno vreme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće. ZAMRZNUTE DO TRI MESECA Zamrznute šljive, po pravilu, mogu da se čuvaju u zamrzivaču, najduže tri mjeseca. Prije nego što se stave u zamrzivač treba da se prepolove i da im se izvade koštice. Tako prepolovljene redaju se na tanjir sa kožom nadole, pa onda zamrzavaju. Tek potom, stavljaju se u plastične kese i ponovo vraćaju u zamrzivač.
Added (08-09-2013, 13:02:24) --------------------------------------------- Lubenica
Nova studija španskih naučnika otkrila je da sok od lubenice može da ublaži bolove u mišićima poslije vežbanja. Oglasi:
Lubenica u najvećoj mjeri, ali i dinja, krastavci i tikve sadrže aminokiselinu citrulin koja je specifična po tome što utječe na smanjenje bolova u mišićima, prenosi portal Vitamini. Ranija istraživanja su otkrila da citrulin ima antioksidativne sposobnosti i kao takav može da proizvede kiseonik u dušniku koji potiče relaksaciju i širenje krvnih sudova, povoljno djeluje kod erektilne disfunkcije (impotencije), hipertenzije i ateroskleroze. U istraživanju je učestvovalo sedam zdravih studenata koji su u tri različita navrata, posle testa maksimalnog napora na cikloergometru popili 500 ml soka od lubenice sa sadržajem citrulina od 1,17 grama ili sok od lubenice dodatno obogaćen citrulinom od oko 5 grama citrulina ili placeba. Rezultati su pokazali da su obje grupe koje su unosile sok od lubenice osjećale značajno manji bol u mišićima u poređenju s placebo grupom što pokazuje da sok od lubenice ima potencijal da postane novi funkcionalni napitak za sportiste.
|
|
| |
Sultan-Mirza | Datum: Četvrtak, 15.05.2014, 03:30 | Poruka broj: # 5 |
Poruka: 14694
Status:
| BIJELI LUK (Cesnjak) Allium sativum Bijeli luk smanjuje masti u krvi, spriječava suženje krvnih žila (arteriosklerozu), snižava krvni tlak. Upotreba bijelog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja,tako što smanjuje povišen kolesterol, smanjuje povećan LDL-loš kolesterol, smanjuje sljepljivanje krvnih stanica i spriječava nastanak tromba, Utiče i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina. Bijeli luk spriječava prehladu i koristi se u njenom liječenju, a njegova efikasnost kod prehlade je i naučno potvrđena. _______________________________________________________________
Ljekovita svojstva bijeli luk ima kod-alergija -bakterijskih infekcija (sastojak alicin uništava stafilokoke, streptokoke, coli-bakcile, bakcile tifusa, paratifusa, E. coli, kolere, dizenterije, Brucella, Proteusa vulgarisa, salmonele enteritidis, Klebiselle pneumonia, Mycobacterie i dr.) -gljivicnih infekcija (candida albicans) -virusnih infekcija (Herpes simplex tip I i II, Humani rhinovirus tip II i Parainfluenza tip III) -regulira fermentirano truljenje u crijevima (normalizacija crijevne flore, sprijecavanje nastanka plinova u crijevima, sprijecavanje grceva, proljeva, kod dizenterije) -zarazni proljevi -cišcenje crijevnih nametnika (paraziti, gliste, crvi...) -bolesti žuci (potice funkciju žuci, njeno izlucivanje i stvaranje, sprijecava upalu žucnih kanala i vrecice, procišcava jetru) -trovanja nikotinom (kod pušaca otklanja oštecenja krvnih žila i poboljšava rad srca) -arterioskleroze -upala ždrijela i katar -pad imuniteta -bolesti pluca (TBC, astma, kronicni bronhitis, upala pluca) -karcinoma (ako mu je uzrocnik virus) -visokog krvnog tlaka i kolesterola -bolesti kože (narocito vlasište kose)
Kontraindikacije: Bijeli luk u vecim kolicinama može štetno djelovati na bubrege i uništavati crvena krvna zrnca. Može izazivati i bubrežne i želucane kolike. Osobe koje uzimaju antikoagulanse (lijekove protiv zgrušavanja krvi) te osobe koje pate od anemije moraju uzimati bijeli luk pod nadzorom lijecnika.
______________________________________________________________ Sok i tinktura od bijelog luka se koriste kod:
-ubodi insekata, ugrizipasa i zmija (kao prva pomoc na ranu nakapati malo soka ili tinkture) -bronhitis, kašalj, gripa, prehlada (uzimati tinkturu 3 x 15-20 kapi dnevno u malo caja) -kožne bolesti - Lupus erythematoides (kapati na oboljelo mjesto sok ili tinkturu te uzimati caj za cišcenje krvi) -necistoce kože lica-prištici, bubuljice, akne (trljati lice razrijedenom tinkturom ili sokom) -bolovi u uhu (nakapati nekoliko kapi soka pomiješanim sa toplim maslinovim uljem) -nesanica (u cašu mlake vode ukapati 25 kapi tinkture i žlicicu meda i popiti prije spavanja) -gliste (za djecu dati sok sa mlijekom a za odrasle 3x 20 kapi tinkture u caju) _______________________________________________________________ Oblozi
-ugrizi bijesnih životinja (zdrobiti bijeli luk i pomiješati sa medom i listovima rute u jednakim omjerima i staviti na mjesto ugriza; preko toga i oko rane stavljati oblog od usitnjenog bijelog luka, rute i malo soli lagano namocenog vodom) -podljev krvi (oblog od usitnjenog bijelog luka i meda) ______________________________________________________________ Napitci sa bijelim lukom
-grudobolja (zdrobljeni luk pomiješan sa nekuhanim mlijekom ili vrhnjem) -kamenci u mjehuru ( 3 x dnevno piti po 1 dl bijelog vina u kojem se je kuhao bijeli luk) -trulež u ustima (bijeli luk kuhati sa vinskim octom i time ispirati usta 3-4 puta dnevno) -glavobolja, živcana rastrojenost (u 1 l octa kuhati 2-3 glavice bijelog luka i 6 žlica meda i uzimati 1 žlicu svakih 90 minuta) -bronhitis, izbacivanje sluzi (glavicu bijelog luka oguliti, sitno nasjeckati i staviti u 1 l mlake vode i procijediti nakon 12 sati- piti umjesto vode) ____________________________________________________________ Tinktura (preventiva i navedena oboljenja)
-250 g oguljenog bijelog luka sitno narezati i staviti u bocu. Uliti 1l 60-postotnog alkohola i ostaviti na toplome mjestu (oko 30 stupnjeva) 10 dana. -Uzimati 3 x dnevno po 20-30 kapi kod svih oboljenja osim oboljenja žuci. Ovom se tinkturom sprijecava truljenje u crijevima, stimulira se rad jetre i bubrega, pojacava se mokrenje, lijeci astma, tifus, paratifus, kolera, lijece se bolesti srca, reumatske bolesti, kronicni TBC, glavobolje, razdražljivosti, visok krvni tlak, bolesti krvi i dr.
Tinktura Oguliti i zdrobiti 200 g bijelog luka i preliti sa 1l 90-postotnog alkohola. Mociti 10 dana i procijediti. Uzimati 2-3 puta dnevno 20-30 kapi sa malo caja ili vode. ___________________________________________________________ Prašak
Isjeckati što sitnije 100 g bijelog luka i pomiješati sa 200 g šecera. Staviti u tamnu staklenku ili neku drugu odgovarajucu posudu i hermeticki zatvoriti. Staviti u pecnicu na 50 stupnjeva sve dok se ne skruti i osuši. Uzimati do 30 g praha tjekom dana sa sokom ili vodom. ____________________________________________________________ Sirup (za jacanje imuniteta)
-100 g bijelog luka isjeckati, preliti da 1l 60-postotnog alkohola i pustiti da odstoji 10 dana te procijediti. Za dobivanje sirupa se pomiješa 5 g alkoholne otopine i 95 g šecerne otopine (100g šecera i 1 dl vode) Za sirup je bolje koristiti jabucni ocat umjesto alkohola jer se alicin bolje održava u kiselom stanju.
Uzimati 30 g dnevno. __________________________________________________________ Životni eliksir (za dugovjecnost)
Pomiješati 1 jogurt, 1 cajnu žlicicu maslinovog ulja, 1-2 režnja bijelog luka (ili 1 žlicica praha) i 1 cajnu žlicicu sjeckanog peršina. Uzimati natašte prije dorucka. Maslinovo ulje se može zamjeniti sa mljevenim sjemenkama lana. _________________________________________________________ Vino (upala mokracnog mjehura)
Ocišcene i zgnjecene 4 glavice bijelog luka kuhati 15 minuta u 1/2 l vina i procijediti. Piti toplo po jednu šalicu prije spavanja uz kombinaciju caja od zobi koji se pije tijekom dana. _________________________________________________________
Tinktura od bijelog luka Tinktura od bijelog luka, poznatija kao Tibetanac, veoma je star (vise od 5000god.)
RECEPT: Ocistiti 350gr bijelog luka, i, ako ste u mogucnosti izgnjeciti ga u drvenom avanu, drvenim tuckom. Izgnjeceni bijeli luk se stavlja u pogodan stakleni sud tamne boje. Ako se koristi providna boca ili tegla, onda takav sud treba omotati tamnim papirom ili krpom. Izgnjecenu (izrezanu) smesu preliti sa 300ml 96% etil-alkohola. Sud dobro zatvoriti i odloziti na hladno i mracno mjesto, ali ne u frizider. Posle 10 dana tinkturu procijediti kroz cetvorostruku gazu (najbolje raditi iz vise puta jer treba jako stisnuti) i sa gaze skinuti sav talog koji jeprosao kroz nju na vanjsku stranu. Naredna 3 dana tinktura treba da miruje na istom mjestu i pod istim uslovima. Koristi se tako sto se pije svaki dan, 3 puta dnevno po 25 kapi razblazeno u 50gr mlakog mlijeka (fildžan ) i to naste srca. Pri cijedenju koristiti rukavice i raditi to na ogranicenom prostoru zbog eventuanog prosipanja i kapanja, jer se miris, ukoliko tinktura kapne negdje, jako tesko uklanja. U prvih 10 dana pije po sljedecem rasporedu:
UJUTRO (kapi) POPODNE (kapi) UVECE (kapi) 1. DAN 1 2 3 2. DAN 4 5 6 3. DAN 7 8 9 4. DAN 10 11 12 5. DAN 13 14 15 6. DAN 15 14 13 7. DAN 12 11 10 8. DAN 9 8 7 9. DAN 6 5 4 10. DAN 3 2 1
Posle toga, sve dok se ne potrosi, piti po 25 kapi bar 5 minuta prije dorucka, rucka i vecere, razblazenih u malo mlijeka.
Tinktura se koristi (pije) svakih 5 godina.
|
|
| |
Sultan-Mirza | Datum: Petak, 06.02.2015, 21:23 | Poruka broj: # 6 |
Poruka: 14694
Status:
| Avokado Avokado vodi poreklo iz Centralne i Južne Amerike, gde se gaji od davnina. U tim krajevima je poznat i pod nazivom "aligatorova kruška" jer njegov oblik i koža podsećaju na ovu životinju. Inače, avokado je reč koja potiče iz astečkog jezika i glasi - "ahuacatl". Sredinom 17. veka trgovci su ga doneli na Jamajku a do sredine 19. veka proširio se u tropskim regionima Azije. Danas se avokado gaji u većini zemalja tropskog i suptropskog pojasa a najveći proizvođači su SAD, Meksiko, Dominikanska Republika, Brazil i Kolumbija.
SASTAV I DEJSTVO * Avokado obiluje vitaminima (K, B6, C), folatima, bakrom i hranljivim vlaknima. Dobar je izvor kalijuma (ima ga više nego u banani!). * Avokado ima visok sadržaj masti (71-88% ukupnog broja kalorija) što je oko 20 puta više od proseka kod ostalih vrsta voća. Prosečan avokado sadrži 30 g masti, ali 20 g pripada zdravim, mononezasićenim mastima, posebno oleinskoj kiselini. * Oleinska kiselina, nezasićena masna kiselina, može da pomogne da se snizi loš (LDL) i poveća dobar (HDL) holesterol. * Novija istraživanja pokazuju da oleinska kiselina štiti od raka dojke. * Kalijum iz avokada pomaže da se reguliše krvni pritisak. * Ne samo da je avokado bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, pre svega oleinske, već predstavlja i važan izvor karotenoida luteina. Sadrži i merljive količine drugih karotenoida (zeaksantin, alfa-karotin, beta-karotin) kao i značajne količine tokoferola (vitamin E). Jedna od uloga ove kombinacije masnih kiselina, karotenoida i tokoferola, kako je pokazalo jedno istraživanje, sprečava rast ćelija raka prostate. * Ako dodate nekoliko kriški avokada u salatu ne samo da ćete da dobijete bogat, kremast ukus, već i da povećate sposobnost organizma da apsorbuje karotenoide (koji su rastvorljivi u mastima) iz povrća. * Fitonutrijenti iz avokada preventivno deluju protiv raka usne duplje tako što se uspešno bore protiv slobodnih radikala. * Avokado je jedan od najbogatijih izvora glutationa, snažnog antioksidansa za koji je utvrđeno da blokira veliki broj različitih karcerogena.
SAVET PLUS * Koža i koštica avokada su nejestivi. * Nedovoljno zreo avokado će sazreti ako ga nekoliko dana držite u korpi ili papirnoj kesi na sobnoj temperaturi. Kako voće bude sazrevalo tako će i koža da postaje tamnija. Ne bi trebalo da se drži u frižideru dok potpuno ne sazri a kada do toga dođe čuvajte ga u frižideru do nedelju dana. * Ako iskoristite deo avokada, preostalu količinu voća poprskajte limunovim sokom da "meso" u kontaktu sa kiseonikom ne postane braon. * Dodajte avokado prelivu za salatu od tofua da biste mu dali lepu zelenu boju i poboljšali ukus. * Pomešajte iseckan avokado, crni luk, paradajz, korijander, sok od limete i začine i dobićete tradicionalni gvakamole. * Umesto majoneza u sendvič stavite avokado. * Ako pomešate kriške avokada, komorač, pomorandže i sveže listove nane doboćete salate izuzetnog ukusa.
HRANLJIVA VREDNOST 1 šolja avokada, oko 150 g
- 235 kalorija - 7,30 g hranljivih vlakana - 874,54 mg kalijuma - 11,53 mg vitamina C - 0,41 mg vitamina B1 (piridoksin) - 0,38 mg bakra - 90,37 mcg folata - 29,20 mcg vitamina K
Salata
- 1 glavica zelene salate - 1 avokado - 1 veća pomorandža - 10 crvenih rotkvica - sok od jedne veće pomorandže - 1 kašičica morske soli - 1 kašičica vinskog sirćeta - 2 kašike maslinovog ulja - 2 kuvana jajeta
* Razdvojite listove salate, operite i dobro osušite. Avokado oljuštite, bacite košticu i isecite na kocke ili kriške. Oljuštenu pomorandžu razdvojite na kriške, a rotkvice isecite na tanke kolutiće. Listove salate stavite u posudu, rasporedite kriške rotkvice, pomorandže i avokada. Pomešajte maslinovo ulje i vinsko sirće, posolite, prelijte salatu, lagano izmešajte i dodajte kolutove kuvanih jaja.
Sa paradajzom
- 2 zrela avokada i malo limuna - 400 g paradajza - 1 vlašac - 1/2 kašičice šećera - 1 kašičica majčine dušice - biber, so
* Paradajz, naseckani vlašac, šećer, majčinu dušicu, so i biber mutite u blenderu dok ne dobijete kremastu masu. Sos procedite i stavite u frižider da se ohladi. Rasecite avokado na polovine, izvadite seme, oljuštite koru pa stavljajte na tanjir i rasecajući ih na uporedne uzdužne trake, ali ne do kraja. Laganim pokretom ruke rastvorite kriške avokada u lepezu, poprskajte limunovim sokom da ne pocrne i servirajte sa sosom od paradajza.
Zapečeni avokado
- 3 avokada - 1 pileće belo meso - 1 mala glavica crnog luka - 1 čen belog luka - malo soka od limuna - 0,5 dl slatke pavlake - narendani sir - biber, so
* Avokada isecite na polovine i izdubite. Dobijenu masu poprskajte sokom od limuna, posolite i pobiberite. Dodajte naseckan crni i beli luk, skuvanu piletinu iseckanu na kockice, slatku pavlaku i sve pomešajte. Napunite izdubljeni avokado.
|
|
| |
dino8483 | Datum: Subota, 07.05.2016, 23:13 | Poruka broj: # 7 |
Poruka: 27
Status:
| - Kalijum za srce (ima ga u bananama i brokoliju) - Magnezijum za mišiće i nerve, i kao sastojak enzima (npr. 50 g koštunjavog voća dnevno) - Vitamin C i folna kiselina za jačanje imuniteta, samolečenje i izbacivanje štetnih materija iz organizma (paprika, komorač, kupus, zelena salata) - Najmanje jedna jabuka dnevno (ona je pravi rudnik vitamina i minerala) - Ananas je takođe veoma zdrav. Bogat je enzimima (jačaju imunološki sistem) i biogenim aminima (npr. serotoninom), koji popravljaju raspoloženje i olakšavaju vam da se izborite sa stresom.
|
|
| |
schwarz67 | Datum: Utorak, 13.09.2016, 11:13 | Poruka broj: # 8 |
Poruka: 32
Status:
| ja kuvam caj od listova kupusa za grceve u stomaku ili strucno receno colitis znaci bol u debelom crevu
|
|
| |
predrag82 | Datum: Subota, 01.04.2017, 07:35 | Poruka broj: # 9 |
Poruka: 30
Status:
| Banane su bas dobre, puno znace za zivce :)
|
|
| |
resad0833 | Datum: Petak, 31.05.2019, 15:29 | Poruka broj: # 10 |
Poruka: 80
Status:
|
|
|
| |
miki74 | Datum: Četvrtak, 26.12.2019, 11:44 | Poruka broj: # 11 |
Poruka: 103
Status:
| Povrće koje je bogato vitaminom C
Vitamin C je rastvorljiv u vodi, te je neophodan za normalan rast i razvoj. Iako tijelo ima rezervu ovog vitamina, potrebno ga je redovno unositi kroz ishranu kako bi se spriječio nedostatak.
Vitamin C potreban je za rast i popravak tkiva u svim dijelovima vašeg tijela. On je zaslužan za zacjeljivanje rana i formiranje tkiva oko ožiljaka. Osim toga, vitamin C je odličan i za promovisanje zdravlja kostiju, zuba i hrskavice, te pomaže vašem tijelu u apsorpciji željeza. Namirnice bogate ovim vitaminom također sadrže i mnogo antioksidanata, koji blokiraju štetu koja nastaje zbog slobodnih radikala. Body.ba vam u nastavku donosi povrće koje obiluje ovim korisnim vitaminom:
Crvena paprika
Šoljica sjeckane crvene paprike sadrži gotovo tri puta više vitamina C od narandže - 190 mg. Crvena paprika je također odličan izvor vitamina A, koji promoviše zdravlje očiju. Vitamin C je važan za proizvodnju kolagena - glavnog strukturnog proteina u tijelu koji je potreban za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa.
Kelj
Pored preporučenog dnevnog unosa vitamina A i sedam puta više od preporučene količine vitamina K, konzumiranje kelja osigurava i značajne količine vitamina C. Kelj također sadrži i znatnu količinu minerala i masnih kiselina. Ova namirnica je bogata i luteinom i zeaksantinom - vrlo moćnim antioksidansima koji su poznati kao čuvari očiju jer sprječavaju razne bolesti oka i gubitak vida. Osim toga, vitamin C koji se nalazi u kelju je važan za očuvanje zdravlja imunološkog sistema.
Brokule
Vlakna koja se nalaze u brokulama mogu pomoći u smanjenju holesterola, promovisanju zdravlja crijeva, regulisanju šećera u krvi i mogu promovisati gubitak težine. Brokule su bogate raznim vitaminima i mineralima, od kojih se posebno ističe vitamin C. Brojna istraživanja pokazuju i to da brokule mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka.
Karfiol
Bez obzira na to da li ga pečete ili kuhajte na pari, konzumiranje karfiola daje vam potrebnu dozu vitamina C i vlakana. Osim toga, karfiol promoviše zdrav gubitak težine, te vam daje neophodnu energiju. Bogat je vitaminom B, magnezijumom, kalijumom i niacinom, što je odlično za zdravlje krvi i kostiju.
Paradajz
Pored izvanrednog okusa, paradajz je i jako zdrava namirnica. Ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost, te je pun antioksidanata i vitamina. Osim vitamina C, paradajz je odličan izvor vitamina A, K, B9 i kalija. Ima nizak nivo natrija, zasićenih masnoća, holesterola i kalorija. U paradajzu se također nalaze i vitamin B1, B3, B6, magnezij, fosfor i bakar - a svi su neophodni za dobro zdravlje.
Peršun
Još jedna namirnica koja je bogata vitaminom C je peršun. Osim toga, ovaj začin je bogat proteinima, zdravim mastima, vitaminima A i K, te kalijem. Peršun ima snažno antioksidacijsko djelovanje, stoga ga vrijedi uključiti u ishranu.
|
|
| |
Munja9186 | Datum: Petak, 27.03.2020, 19:40 | Poruka broj: # 12 |
Poruka: 127
Status:
| Kako ojačati imunitet za borbu protiv koronavirusa: Napunite tanjir zdravim namirnicama Da biste imali kontrolu nad svim što se ovih dana događa, trebate redovno prati ruke, dobro se hraniti, biti fizički aktivni, meditirati, upravljati stresom i dovoljno spavati.
Imunološki sistem možete ojačati punjenjem tanjira hranjivim sastojcima. Zdrava ishrana jedan je od najboljih načina, jer se naš imunološki sistem oslanja na stalnu opskrbu hranjivim tvarima. Za početnu dozu vitamina, minerala i antioksidanata za jačanje imuniteta, polovinu vašeg tanjira napunite povrćem i voćem.
Mrkva, kelj i marelice za beta karoten
Beta karoten se pretvara u vitamin A, koji je neophodan za jak imunološki sistem. Djeluje tako što pomaže antitijelima da reagiraju na toksine i strane tvari. Dobri izvori beta karotena uključuju slatki kompir, mrkvu, mango, marelice, špinat, kelj, brokoli, tikvice i kantarion.
Narandže, jagode i brokula za vitamin C
Vitamin C povećava nivo antitijela u krvi i pomaže u razlikovanju limfocita (bijelih krvnih zrnaca), što pomaže tijelu da utvrdi kakva mu je zaštita ptrebna. Neka istraživanja pokazuju da viši nivo vitamina C (barem 200 miligrama) može bar malo smanjiti trajanje simptoma prehlade. Vitamin C možete pronaći u namirnicama poput narandže, grejpa, kivija, jagoda, crvene i zelene paprike, brokule, kuhanog kupusa i karfiola.
Jaja, sir, tofu i gljive za vitamin D
Vitamin D regulira proizvodnju proteina koji "selektivno ubija zarazne agense, uključujući bakterije i viruse", objasnio je dr. Michael Holick, stručnjak za istraživanje vitamina D sa Univerziteta u Bostonu.
Vitamin D također mijenja aktivnost i broj bijelih krvnih stanica, poznatih kao limfociti koje mogu smanjiti širenje bakterija i virusa.
Nedostatak vitamina D može oslabiti imunološki sistem, povećavajući rizik od razvoja virusnih infekcija koje uzrokuju infekcije gornjih disajnih puteva. Suprotno tome, istraživanje sugerira da dodaci vitamina D mogu pomoći u zaštiti od akutnih infekcija respiratornog trakta.
Dobri izvori vitamina D uključuju masnu ribu, uključujući konzerviranu ribu poput lososa i sardine; jaja, obogaćeno mlijeko i biljni mliječni proizvodi; sir, tofu i gljive.
Grah, orašasti plodovi, žitarice i morski plodovi za cink Cink pomaže stanicama vašeg imunološkog sistema da rastu. Jedna metaanaliza otkrila je da dodaci cinka mogu skratiti trajanje simptoma obične prehlade. Izvori cinka uključuju grah, leću, tofu, žitarice, orašaste plodove, sjemenke, ostrige, rakove, jastoga, govedinu, svinjetinu i jogurt.
Mlijeko, jaja, orašasti plodovi za više proteina
Protein je ključni građevni blok imunoloških stanica i antitijela i igra presudnu ulogu u pomaganju našem imunološkom sistemu da radi svoj posao.
Protein dolazi iz izvora životinjskog i biljnog podrijekla i uključuje ribu, perad, govedinu, mlijeko, jogurt, jaja i sir, kao i orahe, sjemenke, grah i leću.
Banane i grah kao probiotici
Probiotici i prebiotici pomažu jačanju zdravlja mikrobioma, koji zauzvrat podržava naš imunološki sistem.
Izvori probiotika uključuju fermentiranu mliječnu hranu kao što su jogurt i kefir, stariji sirevi, kao i fermentirana hrana poput i hljeba od kiselog tijesta. Izvori prebiotika uključuju cjelovite žitarice, banane, luk, bijeli luk, prasu, šparoge, artičoke i grah.
Voda, voće i supa za hidrataciju Blaga dehidracija može biti fizički stresna za tijelo. Žene bi trebale unijeti 2,7 litara vode dnevno, a muškarci 3,7 litara. Količina uključuje svu tekućinu i hranu bogatu vodom, poput voća, povrća i supe.
|
|
| |
dejanm90 | Datum: Utorak, 25.08.2020, 13:24 | Poruka broj: # 13 |
Poruka: 12
Status:
| .
|
|
| |
cafembenim | Datum: Utorak, 15.09.2020, 08:56 | Poruka broj: # 14 |
Poruka: 50
Status:
|
|
|
| |
klfinansije | Datum: Ponedjeljak, 14.02.2022, 21:27 | Poruka broj: # 15 |
Poruka: 497
Status:
| Bijeli luk zakon protiv korone.
|
|
| |
fiume | Datum: Subota, 12.03.2022, 20:12 | Poruka broj: # 16 |
Poruka: 30
Status:
|
|
|
| |
klfinansije | Datum: Subota, 02.04.2022, 21:13 | Poruka broj: # 17 |
Poruka: 497
Status:
| Sve zdravo i puno vitamina.
|
|
| |
Munja9186 | Datum: Subota, 01.10.2022, 11:56 | Poruka broj: # 18 |
Poruka: 127
Status:
| Nar štiti od bolesti, rješava vas stresa i pomlađuje Nar sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od septembra do januara. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva.
Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.
Nar je hranjivo voće bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke.
Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Ovaj napitak ima više antioksidanta nego većine drugih voćnih napitaka, a poznato je kako oni djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju nastanak raka.
Šipak ima anti-ageing učinak i može pomladiti kožu iznutra, ali jednako tako izvana. Ovo je ulje posebno cijenjeno jer se smatra da ono usporava nastanak bora i starenje kože pa ga možete pronaći u skupoj kozmetici. Možete ga koristiti ako imate probelma s kožnim alergijama, suhom kožom i aknama.
Sok od nara pravi je odgovor na stres, tvrde škotski stručnjaci. Oni su do ovog zaključka stigli nakon što su u analizirali podatke skupine ispitanika koji su dvije sedmice svakodnevno pili pola litre soka od nara. Izmjeren im je puls prije i poslije studije, a također su ispunili detaljni upitnik o svom raspoloženju na radnom mjestu.
Nakon dvosedmičnog konzumiranja ovog soka, svi su ispitanici bili "inspirirani, ponosni, aktivni i entuzijastičniji". Također su u manjoj mjeri bili opterećeni stresom, nervozni, manje su osjećali krivnju.
|
|
| |