Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Sacha Inchi - čudesna biljka iz Amazonske prašume
Sacha Inchi - čudesna biljka iz Amazonske prašume
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 16:19 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Sacha Inchi (Plukenetia volubilis Linneo) je autohtona biljka peruanske Amazonske prašume. Biljka koju zovu i planinskim kikirikijem i Inka-kikirikijem poznata je Indijancima u Peruu i drugim domicilnim narodima Amazone hiljadama godina. Istoričari smatraju da su Inke koristile Sacha Inchi preko 3000 godina, što je vidljivo iz tumačenja simbola na grbovima i plovilima drevnih Inka. Indijanci Čanka i druga plemena u regionu izdvajali su ulje iz semenki ploda zbog njegove neverovatne nutritivne vrednosti. Pečeno semenje i kuvani listovi takođe su bili važan deo njihove ishrane. Izgled plodova Sacha Inchija varira od Četverokrake do šestokrake zvezde, što je posebnost, jer svi plodovi ne izgledaju jednako. Sacha Inchi je među modernim stručnjacima za ishranu cenjen po tome što je jedan od najboljih izvora masnih kiselina omega-3 i omega-6 u prirodi. Omega-3 i omega-6 su višestruko nezasićene masnoće, koje su za naše zdravlje od presudne važnosti. Naš ih organizam sam ne može proizvesti, pa ih moramo unositi hranom. Značajan 'korisnik "ovih kiselina je i mozak. Naš krunski organ sastoji se od 60% masnoća, od čega 10% otpada na omegu-3, a 10% na omegu-6. Ove kiseline igraju bitnu ulogu u održavanju zdravlja, jer obavljaju važne zadatke u centralnom nervnom i endokrinom sistemu. Problem nastaje kad hranom unosimo više omege-6 od omege-3.

sacsha1 Unosom više omege-6 od omege-3, umereni se upalni procesi pretvaraju u hronične. To dovodi do srčanožilnih oboljenja i upaljenih arterija, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Budući da o masnim kiselinama zavisi i rad mozga, neravnoteža omega-3, 06:09 u organizmu uveliko je odgovorna za sindrom nedostatka pažnje, motorne kontrole i percepcije (DAMP).

Ulje Sacha Inchija koristite kao preliv za salate i jela od povrća. Da bi vaš organizam dobio sve potrebne sastojke ovog ulja, dovoljna je 1-2 čajne kašičice dnevno.

sacsha2 Lekovita svojstva Sacha Inchi ulja
jača imunološki sistem
poboljšava cirkulaciju
održava elastičnost zidova arterija
štiti srce i smanjuje rizik od srčanog udara
reguliše holesterol i trigliceride
poboljšava pamćenje i koncentraciju
poboljšava probavu
smanjuje rizik od raka
deluje protivupalno, na primer kod Chronove bolesti, crevnih upala, artritisa i astme
bitno je za pravilan razvoj fetusa i odojčadi
Simon80Datum: Četvrtak, 22.02.2018, 00:57 | Poruka broj: # 2

Poruka: 53
Status:

thanks :)
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Sacha Inchi - čudesna biljka iz Amazonske prašume
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa