bind | Datum: Petak, 31.01.2014, 16:20 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 1512
Status:
|
Paradajz je bogat vitaminom C, koji podstiče imunitet. Sadrži važan fitonutrijent likopen, za koji je naučno dokazano da usporava starenje i smanjuje rizik od raka, naročito raka prostate i debelog creva. Likopen čak štiti naš genetski materijal od oštećenja i bolesti koje ona mogu izazvati, a istraživanja pokazuju da je zahvaljujući likopenu rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje svakodnevno jedu paradajz niži sa 29 odsto. Likopen je naročito dragocen za žene koje su u menopauzi jer smanjuje rizik od osteoporoze. Paradajz stimuliše proizvodnju karnitina, za koji je dokazano da ubrzava sagorevanje masnih naslaga za više od 30 odsto. Paradajz u svežem ili prerađenom obliku snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi. Takođe pozitivno utiče i na cirkulaciju krvi, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze. Ovo povrće bogato je i beta karotenom, luteinom i zeaksantinom, fitonutrijentima koji čuvaju vid i smanjuju rizik od degenerativnih bolesti oka.
|
|
| |
Simon80 | Datum: Četvrtak, 22.02.2018, 00:57 | Poruka broj: # 2 |
Poruka: 53
Status:
| thanks :)
|
|
| |