Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Hrana za štitnu žlezdu
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 16:22 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Prilikom odabira najboljih namirnica koje podržavaju rad štitne žlezde, nužno je ograničiti unos hrane bogate goitrogenim u korist hrane koja pomaže štitnjači. To su pre svega namirnice bogate B vitaminima i gvožđem, voće i povrće bogato antioksidansima, alge, nemasno meso, riba, pasulj, maslinovo ulje i biljno ulje. Namirnice bogate B vitaminima pomažu štitnoj žlezdi. To su jetra, ćuretina, govedina, brazilski orasi, krompir, sočivo, crni pasulj i kefir. Sveže povrće bogato gvožđem takođe podržava rad štitne žlezde. To uključuje repu i peršun. Celovite žitarice takođe pomažu štitnoj žlezdi. Na primer heljda, smeđi pirinač, ječam, proso, kokice, divlji pirinač, ovas i integralno brašno. Konzumiranje morskih biljaka, kao što su alge, savetuje dr Edvard Bauman, sa Univerziteta za prirodnu medicinu u Santa Feu, Novi Meksiko. Probleme sa štitastom žlezdom često uzrokuju slobodni radikali. S druge strane hrana bogata antioksidansima štiti nas, tj proizvodnju hormona štitne žlezde o kojima zavise vrlo važne telesne funkcije. Ko želi zdravu štitnjaču treba jesti sveže voće i povrće, kao što su borovnice, paradajz, trešnje, tikvice i paprike. Ali brokoli, karfiol, kupus, uljana repica, raštika, repa, keleraba i prokulice mogu imati goitrogenični učinak. Iako su navedene biljke zdrava hrana u mnogim drugim pogledima, one sadrže određene sastojke koje mogu ometati štitnjaču. Jedete li ih u većim količinama, ova hrana može čak smanjiti apsorpciju hormona štitne žlezde. Međutim, ako ih jedete kuvane, najbolje na pari, a ne sirove, goitrogenični učinak se smanjuje ili nestaje. Nemasno meso, riba iz hladnih mora, lan i pasulj pružaju korisne proteine i pomažu u održavanju zdravlja štitne žlezde. Organska jela posebno su dobar izbor jer ne sadrže određene steroide i hormone koji mogu smanjiti prirodnu proizvodnju hormona štitne žlezde.

Omega-3 masne kiseline su važne za štitnu žlezdu. Tuna i losos su dobri izvori ako je reč o ribi ulovljenoj u moru, a ne onoj uzgojenoj u ribnjacima. Naime, da bi imala omega-3 masne kiseline riba treba jesti alge.

Laneno seme pomaže štitnjači (sameljite ga u mlinu za kafu pa ubacite u jogurt, salate i supe). U kuvana jela dodajte ga nakon što je jelo skuvano, ne ranije. Prema savetu koji stiže sa Univerziteta Merilend, izbor zdravih jestivih ulja bitan je za štitnu žlezdu. Maslinovo ulje i canola ulje su dobar izbor.

Ako već imate probleme u radu štitne žlezde, pre nego što izaberete bilo koju od ovih namirnica konsultujte se s lekarom.
Mario007Datum: Četvrtak, 22.05.2014, 01:21 | Poruka broj: # 2

Poruka: 82
Status:

thanks bind cool
LEFURTIFDatum: Petak, 06.06.2014, 21:38 | Poruka broj: # 3

Poruka: 81
Status:

gracias
kosovic1Datum: Nedjelja, 18.12.2016, 21:21 | Poruka broj: # 4

Poruka: 4
Status:

tnx
Simon80Datum: Četvrtak, 22.02.2018, 00:59 | Poruka broj: # 5

Poruka: 53
Status:

hvala
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa