A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Paprika
bingobongoDatum: Subota, 08.02.2014, 19:08 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1154
Status:

Paprika Capsicum anum L.
Istorijat i rasprostranjenost

Paprika je poreklom iz Srednje i Ju┼żne Amerike. Najstariji istorijski podaci o proizvodnji paprike prona─Ĺeni su u Peru-u. Prona─Ĺene su gravure plodova paprike i posude sa njenim plodovima od pre vi┼íe hiljada godina.
U Evropu je paprika preneta u XVI veku; prvo je gajena u Portugaliji, a zatim se brzo pro┼íirila i u ostalim evropskim dr┼żavama. U Srbiju je paprika preneta u XVII veku.
Danas su najve─çi proizvo─Ĺa─Źi paprike u Aziji, Evropi i Americi.

Botani─Źke i morfolo┼íke karakteristike

Paprika je jednogodi┼ínja, a u tropskim krajevima vi┼íegodi┼ínja, zeljasta biljka. Ima jako razgranat i ┼żili─Źast koren. Stablo je razgranato visine 30cm-1m, a mo┼że dosti─çi i 2m. List je gladak, jajast sa za┼íiljenim vrhom, svetlo do tamnozelene boje. Veli─Źina lista je u korelaciji sa veli─Źinom ploda.Cvet je dvopolan, izrasta pojedina─Źno, a nalazi se u pazuhu lista. Bele je do ┼żu─çkaste, vrlo retko ljubi─Źaste boje. Plod paprike je ┼íuplja bobica razli─Źite veli─Źine. Oblik ploda je kupast ili loptast. Boja paprika mo┼że da bude: bela, bledo┼żuta, ┼żuta, ┼żutozelena, tamnozelena, narand┼żasta, svetlocrvena i tamnocrvena. Seme paprike je pljosnato, bubre┼żastog oblika, tanko, glatko i bledo┼żute boje.

Hemijski sastav

Hemijski sastav paprike obuhvata: ugljene hidrate, proteine, masti, eteri─Źna ulja, mineralne materije, celulozu, karotine, vitamine. Od ugljenih hidrata najvi┼íe sadr┼żi ┼íe─Źere iz grupe monosaharida i disaharida. Glukoza ─Źini 90-98% sadr┼żaja monosaharida. Koli─Źina eteri─Źnih ulja zavisi od koncentracije prisutnih alkaloida. Od vitamina paprika sadr┼żi zna─Źajne koli─Źine vitamina C (100-300 mg/100g), vitamina B1 (60 mg/100g) i vitamina B2 (30 mg/100g). Sadr┼żi i vitamin A, B6, E, pantotensku i nikotinsku kiselinu, vitamin H. Vitamin A je u formi provitamina kao ╬▓-karotin i kriptoksantin. Bogat sadr┼żaj mineralnih materija ukazuje na visoku fiziolo┼íku vrednost paprika u ishrani ljudi; najvi┼íe sadr┼żi kalijuma (150-250 mg/100g), fosfora (20-46 mg/100g) i dr. Pored makroelemenata paprika sadr┼żi i va┼żne mikroelemente: baker, cink, kobalt, mangan i dr.

Lekovitost

Lekovitost paprike poti─Źe od kapsaicina; deluje antisepti─Źki, u probavnom sistemu spre─Źava razvoj bakterija trulenja, pobolj┼íava apetit i varenje hrane (pospe┼íuje lu─Źenje ┼żeluda─Źnog soka). Pozitivno uti─Źe na sluzoko┼żu creva i njihovu peristatiku. Pove─çava nivo histamina u krvi, ─Źime podi┼że imunitet organizma posebno prema reumatskim obolenjima. Uti─Źe na povr┼íinsku kapilarnu cirkulaciju zbog prisutnosti jedinjenja citrina; pove─çava se elasti─Źnost i propustljivost kapilara, ┼íto je korisno u le─Źenju arterioskleroze. Zbog zna─Źajnog sadr┼żaja kalijuma paprika ima i odre─Ĺena diuretska svojstva i antikancerogeno dejstvo. Sokom od paprike le─Źe se razni upalni procesi kao ┼íto su upala grla ili po─Źeci infektivnih oboljenja. Tako─Ĺe, sokom paprike mo┼że da se spre─Źi opadanje kose tretmanom spolja.

Upotreba

Paprika se koristi sve┼ża i osu┼íena u prehrambenoj industriji, a u kulinarstvu za pripremuraznih jela sa mesom, ─Źorbi i salata.
Simon80Datum: ─îetvrtak, 22.02.2018, 00:56 | Poruka broj: # 2

Poruka: 53
Status:

thanks :)
dlachiDatum: Utorak, 14.08.2018, 03:24 | Poruka broj: # 3

Poruka: 51
Status:

thank you
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa