Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
MOBILE NEWS
lunapikilexDatum: Nedjelja, 21.02.2021, 22:27 | Poruka broj: # 141

Poruka: 735
Status:

Redmi Note 10 Pro Max također dolazi, bit će top model serije

Svi željno iščekujemo novu Redmi Note 10 seriju pametnih telefona koja se, kao što i sami možete vidjeti na najavnom plakatu, očekuje 4. ožujka. Navodno nas očekuju tri “mušketira”.
Ako to usporedimo s prošlogodišnjom Redmi Note 9 serijom za očekivati je kako će se ove godine također pojaviti tri modela iz nove serije – Redmi Note 10, Note 10 Pro i Note 10 Pro Max. Sva tri bi trebala biti smartfoni srednje odnosno visoke srednje klase, pisali smo puno o njima. Iako karakteristike još nisu službeno potvrđene, vrlo vjerojatno će biti ove u nastavku.

Redmi Note 10 (kodne oznake M2101K7A) će navodno raditi na Snapdragon 678 procesoru, imat će IPS zaslon, glavnu stražnju kameru od 48MP, uz dvije memorijske kombinacije 4GB/64GB i 6GB/128GB, a trebao bi biti dostupan u više boja – bijela, zelena, zeleno-plava i crna.

Redmi Note 10 Pro (M2101K6I) i Redmi Note 10 Pro Max 5G bi trebali također doći u više boja – plava, brončana, siva i crna. Redmi Note 10 Pro će imati tri memorijske kombinacije – 6GB/64GB, 6GB/128GB i 8GB/128GB, dok bi Note 10 Pro Max 5G trebao imati 6GB/128GB i 8GB/128GB.

Očekuje se kako će Pro model imati AMOLED, iako drugi izvor navodi IPS zaslon osvježenja 120Hz koji je odličan za gaming. Note 10 Pro bi trebao raditi na Snapdragonu 732G i bit će 4G smartfon s glavnom stražnjom kamerom od 64MP, dok će Pro Max 5G imati Snapdragon 768G 5G procesor te glavnu stražnju kameru od 108MP. Oba će imati bateriju od 5050mAh.

Za sada cijene nisu poznate, ali vjerujemo kako će se i one pojaviti prije same globalne premijere koja je 4. ožujka.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 21.02.2021, 22:28 | Poruka broj: # 142

Poruka: 735
Status:

Apple pod udarom malwarea koji cilja M1 chipset

Računala tvrtke Apple koje pogoni MacOS praktički su sinonim za sigurnost. Često se mogli čuti ili pročitati da su Apple računala najsigurnija za korištenje interneta jer se (tada) vjerovalo da ne postoji virus koji je napisan za njihov operativni sistem.
No, to već neko vrijeme nije baš tako pa su i Mac korisnici shvatili da im antivirusni programi mogu biti od pomoći. A sada je došao trenutak i da se vlasnici najnovije generacije Mac uređaja ozbiljno zabrinu. Naime, otkriven je prvi malware koji cilja samo računala sa Apple Silicon M1 čipsetom. Iako je Apple posvetio dosta pažnje baš sigurnosnim aspektima novog procesora, očito su hakeri bili uporniji.

Naime, Patrick Wardle, bivši zaposlenik američke sigurnosne agencije NSA, a sada Appleov savjetnik, otkrio je malware prilagođen samo za M1 čipset. Zlonamerna aplikacija naziva “GoSearch22” dobro je poznata stručnjacima za cyber sigurnost jer u sebi sadrži “Pirrit adware” – sustav koji prikazuje različite oglase i prikuplja podatke iz internetskog preglednika. Ipak, ovo je prvi put da je ovakva vrsta malwarea u potpunosti prilagođena za M1.

“Zlonamjerna aplikacija GoSearch 22 možda je prvi primjer takvog prirodno kompatibilnog koda sa M1 čipsetom. Stvaranje takve aplikacije značajno je iz dva razloga. Prvo, jer pokazuje da se zlonamjerni kod razvija kao direktni odgovor na hardverske i softverske promjene i drugo, jer će se analitički alati i antivirusni programi morati namučiti kako bi ga otkrili”, napisao je svom blogu Patrick Wardle.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:04 | Poruka broj: # 143

Poruka: 735
Status:

Samsung Galaxy Z Fold 3 bi mogao naslijediti Galaxy Note20 seriju?

O gašenju Galaxy Note serije već se priča neko vrijeme. Hoće li zaista novi Samsung Galaxy Z Fold 3 naslijediti ovu legendarnu Samsungovu seriju pametnih telefona?

Djeluje logično, zar ne? I sami znate kako ste Galaxy Note seriju uglavnom viđali u rukama nekih poslovnjaka, uvijek su nešto šarali s onim digitalnim S-Pen stylus olovkama – povećavali produktivnost, kako se to kaže. No, već se neko vrijeme šuška o tome kako bi se ta serija mogla ugasiti, tim više što je Galaxy S serija, točnije model Galaxy S21 Ultra, dobio također S-Pen olovku.

Novi Samsung Galaxy Z Fold 3 trebao bi biti svestrani preklopni pametni telefon koji bi zaista vrlo lako mogao naslijediti Note20 seriju. Ako je suditi po karakteristikama trebao bi biti zadnja riječ tehnike, te po karakteristikama čak i jači i svestraniji od Galaxy Note serije. Osim što će imati veliki preklopni zaslon vjerojatno ćete ga moći koristiti i u “laptop” modu (kao na naslovnoj slici), a očekuje se kako će raditi na Qualcommovom Snapdragon 888 procesoru, uz najmanje 256GB interne memorije, te na Android 11 operativnom sustavu povrh kojeg će instalirati One UI 3.5, sučelje.

Galaxy Note serija obično je svoju premijeru imala u rujnu na IFA sajmu u Berlinu, dok bi se novi Galaxy Z Fold 3 mogao pojaviti i ranije, tijekom ljeta. Ako se premijerno pojavi u jesen, tada je gotovo sigurno kako je Galaxy Note serija – nestala…
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:05 | Poruka broj: # 144

Poruka: 735
Status:

Vivo S9 službeni renderi i prije premijere 3. ožujka, stiže i Vivo S9e

Kao što smo ranije najavljivali, nakon završene kineske nove godine svi su se proizvođači aktivirali i predstavili svoje nove pametne telefone. Jedan od zanimljivijih je i Vivo S9, kao i njegov brat Vivo S9e.

Službena premijera Vivo S9 pametnog telefona očekuje se početkom idućeg mjeseca, a upravo su se pojavili službeni renderi koji pokazuju kako će izgledati, a možemo vidjeti i boje u kojima će se pojaviti – crna, bijela i gradacijska plava.

Straga možemo vidjeti trostruku kameru u posebnom okviru ispod kojeg je LED bljeskalica. Glavna kamera je od 64MP, dok je sprijeda dvostruka selfie kamera od kojih je glavna od 44MP, dok je na modelu Vivo S9e selfie kamera od 32MP u kapljičastom usjeku.

Oba smartfona trebala bi imati AMOLED zaslon FHD+ rezolucije, osvježenja 90Hz i za sada nepoznate dijagonale, očekujemo kako će biti oko 6,5 inča. Spomenimo i kako je Vivo S9 5G smartfon koji radi na moćnom Dimensity 1100 procesoru uz čak 12GB RAM-a te bateriju od 4000mAh. Vivo S9e radi na Dimensity 820 procesoru uz 8GB RAM-a te bateriju od 4100mAh, a oba podržavaju brzo punjenje od 33W.

Za sada cijena i dostupnost nisu poznati, no nagađa se kako će S9 imati cijenu oko 340 eura, a S9e oko 280 eura.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:05 | Poruka broj: # 145

Poruka: 735
Status:

Redmi Note 10 serija će imati kameru od 108MP, službeno potvrđeno

Naravno, to je samo vrh ledenog brijega. Nova “desetka” bi trebala biti odlična serija s povoljnom cijenom, a službena globalna premijera se očekuje 4. ožujka.

Ovu smo seriju najavili već više puta, a jedna od najzanimljivijih informacija koju je potvrdio indijski ogranak kompanije na svom Twitteru govori kako će glavna stražnja kamera imati 108MP. Ono što nisu napisali je kako će vrlo vjerojatno samo najjači model iz serije imati ovu kameru, vrlo vjerojatno slično kao i kod Redmi K40 serije, a koja je danas službeno predstavljena.

Vjerojatno se radi o Samsungovom HM1 ili HM2 senzoru, a očekujemo kako će se pojaviti u modelima Redmi Note 10 Pro ili 10 Pro Max, dok u modelu Redmi Note 10 očekujemo 48MP Sonyjev ili 64MP Samsungov senzor. Kako god bilo, radi se o odličnim kamerama koje će korisnicima pružiti vrhunski užitak fotografiranja.

Druga zanimljivost je kako bi smartfon trebao imati AMOLED zaslon dok je prošla generacija imala IPS LCD, te bi trebao imati veću frekvenciju osvježenja zaslona. Što se tiče procesora, spominje se kako bi najjači model mogao imati novi Snapdragon 768G koji će podržavati 5G mreže, dok očekujemo kako će osnovni model biti 4G. Možda i ne.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:06 | Poruka broj: # 146

Poruka: 735
Status:

Xiaomi Black Shark 4 će podržavati ekstremno brzo punjenje od 120W

Prema najnovijim najavama čini se kako će novi Snapdragon 870 procesor, a na kojem će raditi gamerski Black Shark 4 smartfon, podržavati jako brzo punjenje. A to nam upravo i treba, zar ne?

Naime, Xiaomijev Black Shark 4 je pametni telefon koji je u prvom redu namijenjen ljubiteljima video igara, najavili smo ga u više navrata, a dok ovo čitate nalazi se na svim potrebnim certifikacijama. Vijest o tome kako će imati 120W brzo punjenje baterije nam i nije tako nova jer smo o tome pisali još prije mjesec i pol dana. No, ovo je vrlo važna karakteristika za gaming jer upravo video igre najbrže prazne bateriju.

Prema dosada dostupnim informacijama smartfon bi trebao imati bateriju od 4500mAh, a koja bi se pomoću punjača od 120W trebala napuniti za 15-ak minuta što je zaista ekstremno brzo. Spominje se i i veliki 6,67 inčni zaslon FHD+ rezolucije, Android 11 OS, 12GB RAM-a, te dimenzije 163,83 x 76,35 x 10,3 milimetara.

Navodno bi se mogla pojaviti dva modela s različitim Qualcommovim procesorima, Snapdragon 888 i Snapdragon 870. Ovaj drugi bi navodno trebao dobiti ovo ekstremno brzo punjenje, iako ne vidimo razlog zašto ga ne bi imao i model s SD888. Isto tako, u kompaniji se hvale kako će tržištu predstaviti cjenovno najpovoljniji gamerski pametni telefon, nadamo se kako će u tome i uspjeti.

Za sada još uvijek nije poznato hoće li se premijera Black Shark 4 gamerskog smartfona održati krajem veljače ili početkom ožujka, no to možda i nije toliko važno. Njegov izlazak je vrlo blizu, jedva čekamo.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:06 | Poruka broj: # 147

Poruka: 735
Status:

Meizu 18 bi trebao raditi na Snapdragonu 870, a Meizu 18 Pro na Snapdragon 888 procesoru

Već dugo nismo pronašli ništa korisno o kompaniji Meizu, no čini se kako pripremaju nove pametne telefone za 2021. godinu. Novi flahship trebala bi biti Meizu 18 serija.

Kompanija je nedavno na svom Twitter računu najavila nove modele koje planiraju za 2021. godinu. Dok ovo čitate, neki su modeli već na svim potrebnim certifikacijama. Izvor blizako kompaniji potvrđuje kako uređaj koji se krije pod kodnim imenom M181Q je u stvari Meizu 18.

Pojavili su se i neki konkretniji podaci. Primjerice, spominje se kako će raditi na novom Snapdragon 870 procesoru, imat će 8GB RAM-a i 256GB interne memorije. Naravno, radit će na Android 11 operativnom sustavu povrh kojeg je Flyme OS 8.3.0.0A sučelje. Straga bi trebao imati tri kamere od 64MP + 12MP + 5MP.

Spominje se i ravni Samsung E4 AMOLED zaslon s rupicom za prednju selfie kameru, osvježenje od 120Hz, kao i baterija od 3910mAh. U igri će biti i Meizu 18 Pro koji bi trebao raditi na Snapdragonu 888, te će imati nešto jaču bateriju od 4410mAh.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:07 | Poruka broj: # 148

Poruka: 735
Status:

Oppo Find X3 će raditi na Snapdragon 870 stiže i u Europu?

Navodno će se pojaviti ne jedan nego četiri nova Oppo modela – Find X3, Find X3 Pro, Find X3 Neo i Find X3 Lite. Ovih dana su na potrebnim certificiranjima, a u službena europska premijera trebala bi biti 11. ožujka.

Dok ovo čitate, podaci o Oppo Find X3 su se pojavili na AIDA64, AnTuTu i Geekbench benchmark stranicama. Ono što je odlična vijest je kako se radi o flagship smartfonu koji radi na Snapdragon 870 procesoru koji radi na 3,2GHz i koji naravno podržava 5G mreže.

Uz SD870 korisnicima će na raspolaganju biti i 8GB RAM-a i 128GB/256GB interne memorije. Za OLED zaslon se spominje dijagonala od 6,78 inča i QHD+ rezolucije od 1440 x 3216 točaka, te ima osvježenje od 120Hz. Isto tako, baterija će podržavati brzo punjenje od čak 65W. Glavna stražnja kamera od 50MP će imati Sony IMX766 senzor.

Podsjećamo vas kako bi europska premijera Oppo Find X3, Find X3 Pro, Find X3 Neo i Find X3 Lite pametnih telefona trebala biti 11. ožujka. Za sada nema informacija kada će se početi prodavati i po kojoj cijeni.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:09 | Poruka broj: # 149

Poruka: 735
Status:

Oppo F19 Pro+ 5G će raditi na Dimensity 1200 procesoru uz 90Hz zaslon, stiže i Oppo Ace3?

Ova kombinacija je odlična za gaming, ali i za brz i fluidan rad, te podršku za 5G mreže. Novi bi Oppo F19 Pro+ mogao biti novi kompanijin pametni telefon visoke klase.

Ovaj je model najavljen početkom mjeseca, pisali smo o tome, kao i modeli Oppo F19 i Oppo F19 Pro. Naravno, onaj najjači bi trebao biti upravo ovaj Pro+ model koji bi trebao raditi na novom MediaTekovom Dimensity 1200 procesorom (MT6893), a koji je razvijen u 6-nanometarskom proizvodnom procesu.

Spominje se i kako bi trebao imati zaslon s rupicom u gornjem lijevom uglu za prednju selfie kameru, dok bi sam zaslon trebao imati veće osvježenje od 90Hz, a što je odlično za gaming. Isto tako, trebao bi imati 8GB RAM-a i 128GB interne memorije. O kamerama za sada nema informacija, no baterija bi trebala imati punjenje od bar 30W.

To nije sve. Kompanija potiho razvija još jedan pametni telefon. Podsjetit ćemo vas na Oppo Reno Ace model iz 2019. godine, a godinu dana kasnije u travnju 2020. pojavio se i Oppo Reno Ace2. Šuška se kako je pripremi i novi Oppo Reno Ace3, još jedan odličan smartfon koji bi navodno trebao raditi na Snapdragon 870 procesoru.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:09 | Poruka broj: # 150

Poruka: 735
Status:

Honor Magic bi mogao biti prvi kompanijin preklopni smartfon, po uzoru na Mate X2?

Iako je Honor zasebna kompanija koju je Huawei prodao, još uvijek se osjeća njihov utjecaj na dizajn i karakteristike što nas i ne čudi. Honor najavljuje još nešto – uskoro stižu smartfoni srednje i jeftine klase, možda i prvi tablet!

Podsjetit ćemo vas kako je još u studenom 2020. godine kompanija Zhixin New Information Technology kupila Honor brend od Huaweija o čemu smo detaljno pisali, a krajem siječnja 2021. godine su tržištu predstavili svoju prvu Honor V40 seriju pametnih telefona, a koji se pod nazivom Honor View40 prodaju i u Europi, i o tome smo vas detaljno izvijestili.

Honor V40 je flagship serija, a svi oni koji nemaju smartfone srednje i jeftine klase mogli bi imati problema u prodaji u ovo krizno vrijeme. To najbolje osjeti OnePlus koji samo u Europi u 2020. godini bilježi pad prodaje od čak 23%. To znaju u Honoru tako da su najavili kako će se tijekom godine pojaviti i modeli iz srednje i jeftine klase. Za sada nije poznat njihov naziv, ali za srednju klasu se spominju nazivi Honor 11 i Honor11x, dok se za je jeftinu klasu spominje ime Honor 10A kao nasljednik modela Honor 9A iz 2020. godine.

Prije toga se očekuje novi flagship smartfon, kažu kako bi mogao biti preklopni nešto u stilu Huawei Mate Xs (https://www.racunalo.com/usporedilica/huawei-mate-xs/) modela, spominje se ime Honor Magic, a trebao bi imati vrhunske kamere koje bi trebale biti i posebno naglašene na novim modelima. Isto tako spomenut je i novi tablet uređaj, moguć naziv je Honor V7, a koji bi mogao naslijediti prošlogodišnji Honor V6 tablet.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:10 | Poruka broj: # 151

Poruka: 735
Status:

Realme X9 Pro će raditi na Dimensity 1200 procesoru, glavna kamera od 108MP?

Upravo su procurile specifikacije novog Realme X9 Pro pametnog telefona koji će, ako je suditi samo po ovome u naslovu, biti vrlo zanimljiv.

Mnogi niti ne znaju, ali Realme je najbrže rastući brend pametnih telefona u 2020. godini. Ne namjeravaju usporiti ritam niti u 2021. godini tako da najavljuju nekoliko novih modela kao što su Realme X9 i X9 Pro, o kojima su upravo procurili neki zanimljivi podaci.

Neimenovani izvor navodi kako će Realme X9 Pro imati 6,4 inčni zaslon FHD+ rezolucije od 1080 x 2400 točaka, osvježenja 90Hz i rupicu za prednju selfie kameru u gornjem lijevom uglu. Navodno bi trebao raditi na novom MediaTekovo Dimensity 1200 procesoru što znači kako će podržavati 5G mreže. Spominje se i baterija od 4500mAh koja bi trebala podržavati brzo punjenje od 65W.

Stražnja kamera bi trebala biti trostruka i to 108MP glavna, 13MP širokokutna i 13MP telefoto. Očekuje se kako će imati 12GB RAM-a i 128GB/256GB interne memorije, te će raditi na kompanijinom Realme UI 2.0 sučelju koje leći na novom Android 11 OS-u. Kažu kako će imati i 3.5mm audio ulaz.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:10 | Poruka broj: # 152

Poruka: 735
Status:

Asus ROG Phone 5 se pojavio na Geekbenchu – imat će 18GB RAM-a?

U kompaniji zadovoljno trljaju ruke jer je izlazak njihovog novog gamerskog pametnog telefona tu, iza ugla. Novi Asus ROG Phone 5 se premijerno očekuje 10. ožujka, evo što sve donosi.

Ono što nam je prvo zapelo za oko je podatak koji se pojavio na Geekbench benchmark stranicama, a gdje stoji kako će imati 18GB RAM-a, iako nam se čini kako će to ipak biti 16GB što je i dalje puno previše. No, ono što je sigurno je kako će raditi na posebno pripremljenom Qualcommovom Snapdragon 888 procesoru, a koji na Geekbenchu osvaja 1113 bodova u single-core i 3468 bodova u multi-core testu.

Spominje se i Android 11 OS što je logično, a trebao bi imati veliki 6,7 inčni zaslon FHD+ rezolucije. Inače, minimalna memorijska konfiguracija bi trebala imati 12GB RAM-a i 128GB interne memorije, jači model će imati 256GB. Spominje se i jača baterija od 6000mAh koja će podržavati brzo punjenje od 65W, a bit će naravno prepoznatljiv po svom osebujnom dizajnu, posebnom hlađenju i gamerskim dodacima.
Asus ROG Phone 5 - osnovne značajke

– ZASLON: 6.78 inča, AMOLED, 1080 x 2340 točaka
– PROCESOR: Qualcomm Snapdragon 888, 8 jezgri, 2.84 GHz
– RADNA MEMORIJA: 12 GB 16 GB 18 GB
– INTERNA MEMORIJA: 256 GB 512 GB
– PREDNJA KAMERA:
– STRAŽNJA KAMERA:
– OPERATIVNI SUSTAV: Android 11
– BATERIJA: 6000 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 77.3 x 172.8 x 10.3 mm, g
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:11 | Poruka broj: # 153

Poruka: 735
Status:

Poco F3 je globalna inačica Redmi K40 smartfona, u prodaji uskoro?

Prema karakteristikama novi će Poco F3 biti gotovo identičan modelu Redmi K40, a koji je s drugim modelima iz te serije premijerno predstavljena krajem veljače o čemu smo detaljno pisali. Navodno bi trebao imati 6,67 inčni AMOLED zaslon FHD+ rezolucije, bateriju od 4520mAh, te će raditi na novom Snapdragon 870 procesoru.

Kamere će također biti odlične, prednje selfie od 20MP, dok će stražnja biti četverostruka – 48MP glavna, 8MP širokokutna, 2MP makro i 2MP dubinska. Kao što smo spomenuli, sve ostale karakteristike bi trebale biti kao kod modela Redmi K40, a kojeg možete pronaći i u našoj Usporedilici.
Xiaomi Redmi K40 - osnovne značajke

– ZASLON: 6.67 inča, E4 AMOLED, 1080 x 2400 točaka
– PROCESOR: Qualcomm Snapdragon 870, 8 jezgri, 3.2 GHz
– RADNA MEMORIJA: 6 GB 8 GB
– INTERNA MEMORIJA: 128 GB 256 GB
– PREDNJA KAMERA: 20 MP
– STRAŽNJA KAMERA: 48 MP + 8 MP + 5 MP
– OPERATIVNI SUSTAV: MIUI 12.2 (Android 11)
– BATERIJA: 4520 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 76.4 x 163.7 x 7.8 mm, 196 g
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:12 | Poruka broj: # 154

Poruka: 735
Status:

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G tek na 17. mjestu DxOMark ljestvice

Željno smo iščekivali ove DxOMark rezultate u kojima su detaljno testirali stražnje kamere na Samsung Galaxy S21 Ultra 5G (Exynos) modelu. Rezultati su nisu baš tako sjajni.

Radi se o smartfonu koji i sami trenutno testiramo, naravno sve njegove karakteristike, a naše prve dojmove smo objavili jučer, sami ih možete pročitati. Isto tako, u jednom od prijašnjih članaka smo dali naznačiti kako nam se onako teoretski po karakteristikama samih kamera čini kako to možda neće biti dovoljno za preuzimanje samog vrha DxOMark ljestvice koju dominantno drži Huawei Mate 40 serija, odnosno među prva top 5 smartfona s najboljim kamerama na svijetu čak su tri Huawei modela.

Ono što nas je pomalo neugodno iznenadilo je kako su S21 Ultra (Exynos) smjestili daleko ispod modela S20 Ultra (Exynos), tek na 17. mjesto. Koliko je to realno zaista je teško reći. Isto tako, poznato nam je kako se neki ne slažu s ovakvim načinom ocjenjivanja odnosno njihovim zaključcima. Moguće. No, kao što smo i ranije više puta spomenuli, koliko god netko “graktao” o tome kako ova testiranja nisu precizna, realna ili što god te dok se ne pojavi neka točnija ljestvica, ovu ćemo ljestvicu smatrati relativno preciznom. Ono što je zanimljivije, ne znamo za neku drugu. Ako vi znate postavite link u komentarima, vrlo rado ćemo usporediti rezultate. Slično je i s benchmark rezultatima brzine procesora čiji rezultati mogu odstupati u radu smartfona u svakodnevnom korištenju, no tako je kako je, nekakav okvirni orijentir moramo imati…
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:13 | Poruka broj: # 155

Poruka: 735
Status:

Poco M3 – moćna baterija u cjenovno pristupačnom uređaju

Ovaj moderan i cjenovno vrlo pristupačan model dolazi u klasičnoj crnoj boji i u dvije jarke boje, žutoj i plavoj, što može sugerirati da će mu ciljano tržište prvenstveno biti mlađa populacija. Opremljen je sa dva zvučnika, 3.5mm audio jackom, USB C portom te podržava dvije nano SIM kartice i microSD karticu ukoliko vam nije dovoljno memorije.

Poco M3 pokreće Snapdragon 662, 11-nm procesor čime su osigurane bolje performanse dok je istovremeno smanjena potrošnja energije. Dolazi sa 4 GB RAM-a uparenim sa 64 GB ili sa čak 128 GB interne memorije. Poco M3 vrlo je fluidan uređaj te se navigacija kroz njegovo sučelje obavlja bez problema, a procesor je dovoljno jak za uživanje u omiljenim video igrama. Odličnom zvuku pridonijeti će stereo zvučnici što će sigurno poboljšati korisničko iskustvo.

Krasi ga veliki IPS LCD 6,53“ zaslon sa FullHD+ rezolucijom. Zaštićen je s Gorilla Glass 3 zaštitnim slojem, a ima refresh rate od 60Hz što je vrlo dobro za gledanje različitih sadržaja. Također, odlična opcija koju podržava je buđenje zaslona kada korisniku dođe obavijest.

Poco M3 opremljen je sa stražnjom trostrukom kamerom 48+2+2 MP i prednjom selfie kamerom od 8 MP te ga odlikuje zanimljiv dizajn sa POCO bijelim logom. Kod normalnog načina fotografiranja, dobit ćete vrlo kvalitetne fotografije sa dosta izraženim bojama. Dolazi i sa zanimljivim opcijama kamere, Movie frame efekt koji omogućuje filmske fotografije, Time-lapse efekt prilagođava brzinu za snimanje različitih scena i Color focus može naglasiti pojedine tonove. Što se tiče video zapisa, moguće ih je snimati u FullHD rezoluciji.

Ono najbolje kod ovog smartfona je njegova vrhunska baterija od 6000 mAh koja omogućava korištenje telefona i do pet dana bez punjenja. Da biste došli do 100% pune baterije potrebno je do 3 sata, dok će se za 30 minuta napuniti četvrtina baterije. Kod češćeg korištenja telefona, može se računati na do tri dana s jednim punjenjem, a dolazi sa 22,5W punjačem za 18W brzo punjenje. Iz tvrtke POCO navode kako je baterija napravljena tako da izdrži visoke temperature.
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:13 | Poruka broj: # 156

Poruka: 735
Status:

Samsung Galaxy M62 službeno predstavljen s baterijom od čak 7000mAh, cijena već od 494$

Samsung je posljednjih mjeseci poprilično pojačao ponudu pametnih telefona srednje i više srednje klase. Jedan od zanimljivijih modela upravo je doživio svoju službenu premijeru u Maleziji, a radi se o modelu Samsung Galaxy M62.

Podsjetimo se kompanija je prošli mjesec predstavila model Samsung Galaxy F62, a već sada su se odlučili predstaviti novi Galaxy M62 model koji smo već ranije najavili, a koji dolazi samo u jednoj memorijskoj inačici, ali u više boja – crna, zelena i plava.

Što se tiče hardverskih karakteristika, radi se praktički o identičnim modelima. Samsung Galaxy M62 ima 6,7 inčni Super AMOLED Infinity-O zaslon FHD+ rezolucije, radi na Exynos 9825 procexoru uz 8GB RAM-a i 256GB interne memorije proširive preko microSD ulaza do 1TB.

Što se kamera tiče, na raspolaganju su prednja od 32MP te stražnja četverostruka od 64MP glavna, 12MP širokokutna, 5MP makro i 5MP dubinska. Jedna od najjačih karakteristika svakako je baterija od čak 7000mAh koja podržava brzo punjenje (25W), a ugrađen je 3.5mm audio i USB Type-C ulaz, bočno postavljen čitač otiska prsta, Dual SIM 4G LTE, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, GPS, Samsung Knox, te radi na One UI 3.1 sučelju koje leži na Android 11 OS-u.

Kao što smo spomenuli ranije, novi će se Samsung Galaxy M62 prodavati po cijeni od 494$, dostupan je od danas, a u ograničenim će se količinama prodavati po 20% nižoj cijeni (395$). Usporedbe radi, Galaxy F62 se u Indiji prodaje za 330$ (6GB/128GB), odnosno 358$ (8GB/128GB).
lunapikilexDatum: Subota, 06.03.2021, 13:14 | Poruka broj: # 157

Poruka: 735
Status:

Realme GT službeno – trkaći dizajn, Snapdragon 888, Super AMOLED zaslon i cijene

Kao što su to obećali, to su i napravili – podbrend kompanije Vivo predstavio je svog mobilnog “trkača” u flagship kategoriji, model Realme GT.

Oni koji prate automobilizam znaju kako je “GT” kratica za “Grand Tourier”, dok se u nekim video igrama koristi “Grand Turismo”, no sve se svodi na isto – radi se o posebnim vrstama vrhunskih trkaćih automobila koji su namijenjeni za dugotrajne vožnje. Nije teško povući paralelu i zaključiti kako su u kompaniji točno znali što su mislili kada su svoj novi elitni pametni telefon nazvali Realme GT.

Za početak ćemo reći kako radi na trenutno najbržem procesoru za Android pametne telefone, Qualcommovom Snapdragonu 888, a korisnicima je na raspolaganju 8GB/12GB LPDDR5 RAM-a i 128GB/256GB UFS 3.1 interne memorije. Drugi podsjetnik na utrkivanje daje i stražnji izgled žutog modela koji ima crnu “trkaću traku” ispod stražnje trostruke kamere od 64MP glavna, 8 širokokutna i 2 makro.

Zaslon je također vrhunski – radi se o Super AMOLED zaslonu dijagonale 6,43 inča i FHD+ rezolucije, a koji ima osvježenje od 120Hz odnosno dodirno osvježenje od 360Hz, a što će se posebno svidjeti ljubiteljima video igara, dok je u lijevom gornjem uglu prednja selfie kamera od 16MP. Energiju crpi iz baterije od 4500mAh koja podržava brzo punjenje (65W), ima dva zvučnika (s donje strane i slušalica gore) koji podržavaju Dolby Atmos, radi na Realme UI 2.0 sučelju koje leži na Android 11 OS-u, te podržava Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS (A-GPS),… Inače će biti dostupan u plavoj, sivoj i žutoj boji koja je u stvari ona najavljena kožna varijanta (umjetna koža).

Realme GT - osnovne značajke

– ZASLON: 6.43 inča, Super AMOLED, 1080 x 2400 točaka
– PROCESOR: Qualcomm Snapdragon 888, 8 jezgri, 2.84 GHz
– RADNA MEMORIJA: 8 GB 12 GB
– INTERNA MEMORIJA: 128 GB 256 GB
– PREDNJA KAMERA: 16 MP
– STRAŽNJA KAMERA: 64 MP + 8 MP + 2 MP
– OPERATIVNI SUSTAV: Android 10
– BATERIJA: 4500 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 73.3 x 158.5 x 8.4 mm, 186 g
lunapikilexDatum: Nedjelja, 28.03.2021, 18:28 | Poruka broj: # 158

Poruka: 735
Status:

Realme V13 5G premijeru očekujemo 31. ožujka, već je poznata i cijena

Posljednji dan ove godine rezerviran je za još jednu premijeru odnosno službeno predstavljanje, a radi se o Realme V13 pametnom telefonu.
Ako pogledamo karakeristike, ovaj pametni telefon možemo smjestiti u srednju klasu. Po tim istim karakteristikama je negdje između već predstavljenih modela Realme V15 5G i Realme V11 5G. Ako pogledamo procesor novi Realme V13 će raditi na MediaTekovom Dimensity 700 procesoru što znači da podržava 5G mreže.

Zaslon je vjerojatno 6,5 inčni IPS i s rupicom u gornjem lijevom uglu za prednju selfie kameru, te je osvježenja od 90Hz, dok je bočno postavljen čitač otiska prsta. Ugrađena je i jača baterija od 5000mAh, ima USB Type-C ulaz, te 8GB RAM-a i 256GB interne memorije, te bi trebao biti dostupan u plavoj i crnoj boji.

A cijena? Kažu kako će biti oko 275$, od 31. ožujka u prodaji je u Kini, a hoće li se pojaviti globalno za sada nije sigurno.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 28.03.2021, 18:28 | Poruka broj: # 159

Poruka: 735
Status:

Novi sustav prepoznaje lažna lica – po odbljescima svjetla u očima

Lažne slike su sve savršenije – ali srećom i tehnologije koje ih prepoznaju. Najnovija će lako otkriti da osoba na slici zapravo ne postoji.
Takozvani deepfake – lažne slike osoba koje zapravo ne postoje (ili poznatih osoba, ali u situacijama u kojima nikad nisu bili) postaje prava pošast. Kako smo lani pisali, miševi bi mogli pomoći u detektiranju zvuka u deepfake videu, a nova tehnologija Sveučilišta Buffalo obećava detekciju nepostojećih osoba na fotografijama sa čak 94% sigurnosti. (Slike nepostojećih osoba preuzete su s web odredišta This Person Does Not Exist.)

Trik je zapravo vrlo jednostavan: takve fotografije nastaju tako da se kombiniraju djelići lica različitih osoba, što nova tehnologija prepoznaje po nejednakom odrazu svjetlosti u lijevoj i desnoj rožnici.

Dakako, autori deepfake fotografija mogu nasamarati lovce na lažnjake tako da u softveru za obradu fotografija dodatno „ispeglaju“ rožnice, no malo je vjerojatno da će to napraviti jer takav postupak zahtjeva vremena, truda i znanja.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 28.03.2021, 18:29 | Poruka broj: # 160

Poruka: 735
Status:

Samsung će ubrzati sigurnosne nadogradnje svojih mobitela

Najnoviji modeli dobivat će novi softver svakog mjeseca, a i oni proizvedeni 2019. dobivat će ga barem dvaput godišnje.
Kako smo pisali, Samsung je prošlog mjeseca najavio da će za sve mobitele i tablete proizvedene od 2019. godine – radi se o preko 130 modela – pune četiri godine izdavati nadogradnje softvera koji rješavaju sigurnosne probleme. Sada je objavio i detalje: ti će modeli dobivati sigurnosne nadogradnje barem dvaput godišnje.

Istodobno, objavljeno je kako će udarni, najnoviji modeli dobivati nadogradnje jednom mjesečno, dok će oni malko stariji – primjerice Galaxy S8, Note 8, većina Galaxy A i Galaxy M modela – moći računati na barem jednu nadogradnju svaka tri mjeseca. Na gornjem linku se nalazi spisak svih modela koji ulaze u prvu, drugu ili treću kategoriju.

Ovo je u svakom slučaju pohvalan potez Samsunga, jer većina velikih proizvođača nema ovako jasne kalendare nadogradnje svog softvera. Uz ovaj potez, možete računati da svog Samsunga nećete morati zamijeniti tako skoro da bi bili sigurni u njegovu pouzdanost – a ako nemate Samsunga, da se isplati razmisliti o njemu.
Search:
Top 30 Forumasa