Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
MOBILE NEWS
lunapikilexDatum: Nedjelja, 31.01.2021, 16:06 | Poruka broj: # 101

Poruka: 735
Status:

Xiaomi tuži Ameriku, traži skidanje s Trumpove crne liste

Kineski Xiaomi, aktualni broj tri na listi najjačih smartphone brendova podigao je tužbu protiv američkog Ministarstva obrane i Ministarstva financija. Tuže ih zbog neustavnog stavljanja na crnu listu na kojoj su Huawei ali i neke druge kineske kompanije.

Vjerujem da niste propustili jednu od posljednjih odluka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a tiče se kopmanije Xiaomi. Ako pak jeste podsjetimo da je kao dio svojeg labuđeg pjeva, Trumpova administracija Xiaomi je proglasila “kineskom komunističkom vojnom kompanijom”, a američkim investitorima, naredila je povlačenje ulaganja do studenog ove godine.

Xiaomi je optužbe odmah opovrgnuo i demantirao ikakve veze s kineskim vlastima, a još manje vojskom. Sad pak idu korak dalje i tuže američka Ministarstva obrane i Financija za neustavan potez, koji im prijeti enormnim štetama i posljedicama.

Među najpoznatijim američkim ulagačima u Xiaomi spominju se Qualcomm, BlackRock Inc., the Vanguard Group Inc. i State Street Corp, a nama svakako najzvučnije ime je ono prvo.

Već smo pričali o tome da Xiaomi ovime barem zasad nije upao u iste nevolje kao Huawei. Ovo im ne ograničava pristup Google servisima ni hardveru dobavljača kao što su Qualcomm, SMIC, TSMC i drugi.

Da bi se povlačenje američkog kapitala moglo negativno odraziti na Xiaomi i njihov aktualni uzlet na tržištu, nema uopće dvojbe pa njihovo traženje pravde na sudu ne čudi.

Zasad još nije jasno kako će nova Bidenova administracija postupati po pitanju uredbi Trumpove administracije. Postoji i mogućnost da ih sve, a naročito ove iz posljednjih sati njihove vladavine, jednostavno poništi no nije baš izgledno da će činiti išta ishitreno.

Ratovi pa ni ovakvi trgovinski između SAD-a i Kine ne prestaju tek tako pa će se i ovaj izgledno razvući.

Možda će u ne tako dalekoj budućnosti Xiaomi tražiti izlaz u Redmi ili Poco brendovima, kao što ga Huawei traži u Honoru…
lunapikilexDatum: Nedjelja, 31.01.2021, 16:07 | Poruka broj: # 102

Poruka: 735
Status:

Xiaomi predstavio Mi Air Charge – prvo pravo bežično punjenje na daljinu!

Xiaomi je danas predstavio Mi Air Charge tehnologiju pravog bežičnog punjenja na daljinu. Punit će mobitele i druge gadgete u prostoriji na udaljenostima od nekoliko metara.

I danas ima onih koji mudruju oko toga da aktualna Qi tehnologija bežičnog punjenja mobitela zapravo nije bežična jer “postoji žica koja ide od utičnice do punjača”. Bezveze mi je to uopće komentirati jer je jednostavno bezveze.

Bežično punjenje i ovakvo kakvo jest je zbilji praktično za sve one koji u telefon ne bulje svo vrijeme svoje budnosti pa često i tijekom dana moraju nadopunjavati. Nije odveć praktično ni za one koji pune prije spavanja umjesto dok spavaju, nadajući se da će im tako baterija imati dulji životni vijek.

Što li če tek ti skeptici reći na upravo predstavljeno prvo bežično punjenje koje zaista puni na daljinu bez potrebe za dodirivanjem uređaja i punjača kao što je to sad slučaj? Sumnjam da će i ovdje biti zadovoljni.

Xiaomi Mi Air Charge puni mobitele, nosive gadgete ali i druge podržane uređaje na daljinu. To novo rješenje nema nikakve veze s aktualnom Qi tehnologijom.

Funkcionira na principu svojevrsna odašiljača energije, koji energijom snage 5W pogađa uređaj s posebnim antenama na udaljenostima od po nekoliko metara unutar prostorije.

Uzmemo li za primjer mobitel, on će najprije o svojoj točnoj lokaciji obavijestiti poveći punjač s odašiljačem, koji će onda energetski naboj usmjeriti prema njemu.

Osnovne mane Mi Air Charge bežičnog punjenja su sporo 5W punjenje, nekompatibilnost s aktualnim uređajima i činjenica da je taj “punjač” poveća kutija.

Ne zna se kad će ova tehnologija biti dostupna i komercijalno, no Xiaomi uskoro vidi naše dnevne boravke bez žica.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 31.01.2021, 16:07 | Poruka broj: # 103

Poruka: 735
Status:

Honor telefoni uskoro opet s Google servisima

Kineski Honor od svoje svježe neovisnosti o Huaweiu očekuje puno. Tako je Honorov direktor u razgovoru za South China Morning Post izjavio da očekuje skoru ponovnu uspostavu suradnje s Googleom i Google servise na Honor telefonima.

Koliko je izostanak pristupa Google servisima utjecao na prodaju Huawei telefona svjedoče i najnovije analize Canalysa, IDC-a i Counterpointa prema kojima su Xiaomi, Samsung i Apple Huawei potisnuli u niže sfere.

Zbog američkih sankcija, o koje će Bidenova administracija razmatrati, Huawei je bio prisiljen prodati Honor podbrend kineskom konzorciju.

Honor je tako odnedavna samostalna kompanija bez veza s Huaweiem i sprema se za veliki uzlet. Njihova suradnja s kompanijama Qualcomm, Intel, MediaTek i AMD uspostavljena je što bi trebalo pokriti njihove potrebe u pogledu ključnog hardvera. Ono što im nedostaje za uspjeh su Google servisi.

George Zhao u ovom intervjuu za South China Morning Post izjavio je da su u pregovorima s Googleom i da očekuje da bi se u skorije vrijeme Google Play Trgovina i servisi ponovno našli na njihovim telefonima.

Honor je i dosad bez nevolja svoje telefone prodavao na domaćem kineskom tržištu gdje je Google nebitan, no kako bi konkurirali na globalnim tržištima.

Zhao nije potvrdio ni opovrgnuo mogućnost da bi se već njihov najsvježiji flagship Honor V40 sa 120Hz OLED zaslonom, 50MP RYYB kamerom na leđima i MediaTek Dimensity 1000 Plus čipom pojavio na globalnim tržištima opremljen Google servisima.

Svakako se tome nadamo.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 31.01.2021, 16:08 | Poruka broj: # 104

Poruka: 735
Status:

Mi 11 Pro do pune baterije navodno za samo 19 minuta!

Xiaomi Mi 11 Pro sad je osvanuo i na službenom posteru uoči svojeg skorog predstavljanja. Kamera na leđima najavljuje 120x povećanje, no to neće biti jedino na 120 u svezi s njim. 120W punjenje navodno će ga od 0-100% nafilati za samo 19 minuta. Evo što se čeka.

Ima vas dosta koji s iznimnim zanimanjem čekaju što će to ponuditi Mi 11 Pro flagship kompanije Xiaomi. Mi 11 zvuči i izgleda zaista super no uvjereni smo da može i bolje, a naročito u segmentu kamere.

Naime, Mi 11 je opremljen obećavajućom 108 MP, f/1.9 kamerom s OIS-om i 13MP ultraširokim objektivom te 5MP makro kamerom. Nedostaje mu dakle telefoto objektiv, koji je u zadnje vrijeme vruća tema.

Mi 11 Pro će prema ranije objavljenim specifikacijama imati isti 6.81″ OLED u 2K rezoluciji i s 120Hz osvježenjem, a na leđima poveći četvrtasti modul kamere s periskopskim telefoto objektivom. Taj će navodno ponuditi 10x optički zum, a ovo 120x će naravno biti digitalno.

Uz te dvije 120-ice, Mi 11 Pro imat će i treću ispod haube.

Pogonski stroj je Snapdragon 888, a imat će i 4000 mAh bateriju, dakle manju od one u Mi 11 koja broji 4600 mAh. Nju će međutim puniti i pri 120W, a na tom će se punjaču do čepa navodno puniti samo 19 minuta. Uz to brzo žično podržavat će kako kažu i 80W bežično punjenje.

Pa što se čeka, pitate se. Najvjerojatnije čekamo završetak obilježavanja kineske Nove Godine. Naime, Novu Godinu tamo slave 12. veljače, a praznici su do 17.2. pa računamo da će Mi 11 Pro na sunce nakon toga.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:16 | Poruka broj: # 105

Poruka: 735
Status:

Nokia 6.3 i 6.4 5G, Nokia 7.3 i 7.4 5G stižu u prvoj polovici 2021. godine, no nije to sve

Finska se kompanija ozbiljno pripremila za ovu 2021. godinu tako da su već sada najavljena čak četiri nova modela pametnih telefona.
Ipak, čini se kako će prvi kompanijin pametni telefon u 2021. godine ipak biti Nokia 1.4 mališan kojeg očekujemo u veljači, a koja će biti brža, s boljim kamerama i više memorije od Nokije 1.3, te će imati čitač otiska prsta. Modeli iz naslova su naravno puno napredniji i naravno podržavaju 5G mreže.

Nokia 6.3 i 6.4 5G će se kao i Nokia 7.3 i /7.4 5G pojaviti između kraja ožujka i početka svibnja. Prvi dvojac će vrlo vjerojatno raditi na Snapdragon 480 procesoru te će imati četverostruku stražnju kameru od kojih je glavna od 48MP, dok će “sedmica” raditi na Snapdragonu 690 i vjerojatno će imati još moćnije kamere.

To nije sve. U drugoj polovici godine trebalo bi se pojaviti još nekoliko modela kao što su Nokia 5.5 i Nokia 8.4, možda još neki.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:16 | Poruka broj: # 106

Poruka: 735
Status:

ZTE Axon 30 Pro bi mogao imati kameru od čak 200MP i još ponešto

Ni Fei, predsjednik kompanije, najavio je kako će novi ZTE Axon 30 Pro imati najbolje kamere do sada. Spominje se senzor od čak 200MP.
Naravno, ovo još uvijek nije službeno potvrđena vijest nego o njoj pišu neki blogeri navodno bliski kompaniji, no nećemo se začuditi ako se to zaista i dogodi. Kako se radi o top kompanijinom modelu radit će na Snapdragon 888 procesoru što je već ranije potvrđeno.

SD888 je jedan od procesora koji podržava kamere do 200MP, kao i njegova braća SD865, SD865+ i SD870, te konkurentski Dimensity 1200 i Exynos 2100.

Navodno se radi o Samsungovom S5KGND senzoru optičkog formata 1/1.37”, veličinom piksela od 1,28um, odnosno veličini fokusa piksela 0,64um. Radi se u stvari o kameri od 50M s quad-pixel tehnologiji (12.5MP), te navodno može snimiti video u 16K.

Ono što je zanimljivo kako Samsung još službeno nije predstavio svoj novi senzor od 200MP, no vrlo je moguće kako će se ona dogoditi uoči predstavljanja novog ZTE Axon 30 Pro pametnog telefona, a koji bi se u prodaji trebao pojaviti nakon kineske nove godine, dakle u drugoj polovici veljače.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:17 | Poruka broj: # 107

Poruka: 735
Status:

Redmi K40 Pro će imati veliki 1/1.5 inčni senzor u kamerama, izlazi uskoro?

Kažu kako je izlazak nove Redmi K40 serije pametnih telefona tu, samo što se nisu pojavili u prodaji. No, nekako nismo sigurni hoće li to biti prije kineske nove godine koja počinje 12. veljače.
U više smo navrata najavili ovu seriju pametnih telefona, pa tako i za njihov top model Redmi K40 Pro, a najnovija informacija govori kako će imati odlične kamere, spominje se veliki senzor od čak 1,15 inča, a ako ste fotograf onda itekako znate što to znači. Za sve ostale – fotke će biti puno bolje.

Ono što svakako očekujemo kako će se u seriji pojaviti više modela, za sada se spominju Redmi K40, Redmi K40 Pro i Redmi K40 Pro+, nije sigurno hoće li sva tri raditi na Snapdragonu 888, ali vrlo vjerojatno dva “Pro” modela će ga imati. Spominje se i OLED zaslon za sada nepoznate dijagonale ali gotovo sigurno veći od 6 i pol inča, dok bi glavna stražnja kamera imati 64MP.

Vrlo malo podataka je poznato o ovoj seriji, pokušat ćemo u narednim danima iskopati još nešto prije službene premijere koja također nije poznata kada će. Kažu – uskoro… :)
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:18 | Poruka broj: # 108

Poruka: 735
Status:

Motorola Edge S u samo 2 minute prodana u više od 10.000 primjeraka

Iako to nisu niti blizu brojke koje u premijernoj prodaji postižu Xiaomi, Samsung, Apple, Oppo, Vivo ili Realme, za Motorolu Edge S je ovo velika i respektabilna brojka.
Novi top smartfon Motorole, kompanije u vlasništvu Lenova, službeno se u prodaji pojavila krajem prošlog mjeseca o čemu smo vrlo detaljno pisali, a prva analitika govori kako se Edge S model odlično prodaje, a brojke iz naslova se odnose na kinesko tržište jer se tamo prvo pojavila.

Radi se o smartfonu koji je utjelovio potpuno novi Qualcommov Snapdragon 870 procesor, a može se pohvaliti i velikim 6,7 inčni IPS zaslon FHD+ rezolucije od 2520 x 1080 točaka (409ppi), omjera 21:9 i osvježenja 90Hz, te podržava HDR10 i pokriva DCI-P3 palete boja. Isto tako, ovo je i jedan od prvih smartfona na svijetu koji ima novi LPDDR5 RAM, a koji je za oko 72% brži od LPDDR4 RAM-a, te ima UFS 3.1 internu memoriju koja je za 25% brža od UFS 3.0.

Što se kamera tiče prednja je dvostruka od 16MP + 8MP, dok je stražnja četverostruka – 64MP glavna (f/1.7), 16MP širokokutna (121 stupnjeva), 2MP dubinska i ToF kamera. The device is running the MY UI custom interface which is based on the latest Android 11 operating system, along with support for Motorola’s gestures. It packs a 5,000mAh battery and supports 20W fast charging.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:18 | Poruka broj: # 109

Poruka: 735
Status:

Nokia 1.4 službeno – cjenovno povoljni smartfon s cijenom manjom od 100 eura

Iako ima ekstremno nisku cijenu, nova Nokia 1.4 djeluje vrlo zanimljivo sa svojim velikim zaslonom i jakom baterijom od 4000mAh.
Naravno, radi se o nasljedniku Nokije 1.3 od prošle godine, a koja je dobila neke naprednije funkcije.Za početak zaslon je puno veći, dijagonale je 6,51 inča (5,71 je imala Nokia 1.30), omjera je 20:9 te je HD+ rezolucije. I baterija je jača za 30-ak posto, kapaciteta je 4000mAh koja će izdržati i do dva dana, no ne podržava brzo punjenje baterije.

Smartfon radi na Qualcommovom 4-jezgrenom Snapdragon 215 procesoru na 1,3GHz s Cortex-A53 jezgrama, te ima Adreno 308 grafiku, a korisnicima je na raspolaganju 3GB RAM-a i do 64GB interne memorije proširive preko microSD ulaza do 128GB. Kao i prethodni model radi na Android 10 Go Edition, a trebala bi uskoro dobiti i nadogradnju na Android 11 Go.

Što se tiče kamera, one su osnovnih mogućnosti. Prednja selfie kamera od 5MP je u kapljičastom usjeku s prednje strane, dok je straga dvostruka “oreo” kamera od 8MP glavna i 2MP makro, ispod kojih je i čitač otiska prsta. Naravno, podržava Dual SIM i 4G LTE, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS (A-GPS), te ima 3.5mm audio ulat i FM radio.

Saznajemo kako će se Nokia 1.4 u Europi prodavati po preporučenoj cijeni za osnovni model od samo 99€.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:20 | Poruka broj: # 110

Poruka: 735
Status:

Oppo Reno5 Lite 5G bi se u prodaji mogao pojaviti do kraja ovog mjeseca

Smartfon se trenutno nalazi na testiranjima u kineskim regulatornim agencijama TENAA i 3C, tako da bi se zaista do kraja mjeseca najavljeni Oppo Reno5 Lite 5G trebao pojaviti u prodaji.
Na spomenutim regulatornim agencijama smartfon se nalazi pod kodnim imenom OPPO PELM00, a također smo iz tih izvora saznali i neke zanimljive informacije. Ona prva je svakako podatak kako se radi o 5G pametnom telefonu koji je dimenzija 160,1 x 73,4 x 7,8 milimetara, zaslon je 6,43 inčni AMOLED, no nije jasno hoće li prednja selfie kamera biti u rupici ili kapljičastom usjeku.

Naravno, radit će na novom Android 11 OS-u, a spominje se i baterija od 4220mAh koja će podržavati brzo punjenje (30W). Na žalost to je sve što je za sada otkriveno o ovom pametnom telefonu, no vjerujemo kako ćemo uskoro saznati više.

Za očekivati je kako će se Oppo Reno5 Lite 5G u prodaji pojaviti krajem veljače ili početkom ožujka.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:20 | Poruka broj: # 111

Poruka: 735
Status:

Realme V11 5G službeno – Dimensity 700, solidne kamere, zanimljiva cijena

Kompanija je ovih dana predstavila nekoliko novih pametnih telefona, jedan od cjenovno najpovoljnijih svakako je ovaj Realme V11 5G.
Smartfon se može pohvaliti 6,5 inčnim IPS zaslonom FHD+ rezolucije s kapljičastim usjekom u kojem se nalazi prednja selfie kamera. Ljepuškastog je izgleda, a radi na MediaTekovom Dimensity 700 procesoru koji podržava 5G mreže, a korisnicima je na raspolaganju 4GB RAM-a i 128GB interne memorije.

Straga je dvostruka kamera od 13MP glavna i 2MP dodatna, vjerojatno dubinska ili širokokutna, a također se može pohvaliti i jačom baterijom od 5000mAh koja podržava brzo punjenje od 18W. Kao što možete vidjeti na slikama čitač otiska prsta postavljen je bočno, a dostupan je u plavoj i tamno sivoj boji.

Realme V11 5G se prvo počeo prodavati u Kini, a cijena mu je zanimljiva, samo 185$.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:21 | Poruka broj: # 112

Poruka: 735
Status:

Samsung Galaxy M12 službeno – 4 stražnje kamere, Exynos 850, evo i cijene

Čini se kako je u posljednjih nekoliko dana bilo poprilično pogrešnih glasina oko Samsung Galaxy M12 smartfona, no tome je sada kraj. Smartfon se pojavio na službenim stranicama u Vijetnamu.
Najveća dilema je bila oko toga hoće li imati tri ili četiri stražnje kamere, no čini se na kraju kako ih ipak ima četiri – 48MP glavna, 5MP širokokutna, 2MP makro i 2MP dubinska, ispod njih je LED bljeskalica. Prednja kamera je od 8MP i nalazi se u kapljičastom usjeku. Kućište je od plastike s posebnom uzdužno crtkanom teksturom, napravljeno je od plastike te dolazi u tri boje – crna, plava i zelena.

Infinity-V zaslon je 6,5 inčni i HD+ rezolucije od 720 x 1600 točaka, smartfon radi na Exynos 850 procesoru uz 3GB/4GB/6GB RAM-a i 32GB/64GB/128GB interne memorije proširive preko microSD ulaza do 1TB. Potvrđeno je kako je baterija od čak 6000mAh i podržava brzo punjenje (115W). Smartfon radi na Android 11 OS-u i One UI 3.0 sučelju, a podržava Dual-SIM, 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth 5.0 i GPS (GLONASS, BeiDou, GALILEO). Spomenimo i kako ima 3.5mm audio i USB Type-C ulaz, bočno postavljen čitač otiska prsta, te je dimenzija 164 x 75,9 x 9,7 milimetara i težak je 221 gram.

Službena cijena nije objavljena, no navodno bi trebala biti oko 120€.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:22 | Poruka broj: # 113

Poruka: 735
Status:

OnePlus 9 će imati praktički isti ravni zaslon kao i OnePlus 8T

Dobra ili loša vijest? Po nama dobra. Iako većina flagship smartfona teži zakrivljenim zaslonima nas i nisu nešto impresionirali tako da se nekako radujemo ravnom zaslonu koji bi trebao imati novi OnePlus 9.
Ili može biti minimalno zakrivljenje kako bi se uklopilo u dizajn. No, kod zakrivljenih zaslona može se dogoditi da taknete rub i slučajno aktivirate neku funkciju. Isto tako, zakrivljeni zaslon se lakše lomi, a i servis je skuplji. Dizajn ispred funkcionalnosti ili obrnuto, stvar je ukusa, no kako sada stvari stoje novi bi OnePlus 9, a kojeg smo već više puta najavili, trebao imati praktički isti ravni zaslon koji možete pronaći u trenutnom kompanijinom top modelu OnePlus 8T. Podsjetimo se, OnePlus 8 je imao zakrivljeni zaslon.

Također ćemo vas podsjetiti kako se radi ti 6,55 inčnom Fluid AMOLED zaslonu. Hoće li dijagonala ostati ista ili će se povećati to ćemo tek vidjeti, no kažu kako će imati osvježenje od 120Hz što će posebno obradovati ljubitelje video igara. Očekujemo i kako će raditi na moćnom Snapdragon 888 procesoru uz 12GB RAM-a i 256GB interne memorije. Prednja kamera bi trebala biti u rupici u gornjem lijevom uglu, dok će straga imati 3 kamere, jedna od njih bit će periskopska. Za sada nema informacija o bateriji no vjerujemo kako će podržavati brzo i bežično punjenje, vjerojatno i reverzibilno-

Izlazak nove OnePlus 9 serije očekujemo tijekom proljeća.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:23 | Poruka broj: # 114

Poruka: 735
Status:

Lenovo K13, Motorola Moto E7i Power i Moto E6i će uskoro u prodaju

S obzirom da se ovih dana spomenuti pametni telefoni nalaze Bluetooth certifikaciji za očekivati je kako će se vrlo brzo pojaviti u prodaji.
Šesta generacija Moto E serije pojavila se još polovicom 2019. godine kada je predstavljeno više modela – Moto E6, Moto E6 Play i Moto E6 Plus, te Moto E6s u 2020. godini. No, čini se kako namjeravaju predstaviti još jedan model iz te serije, Moto E6i. A slično se očekuje i u seriji Moto E7. Dok ovo čitate, spomenuti modeli iz naslova su na Bluetooth SIG certifikaciji.

Ono što nam se sviđa je kako je Lenovo konačno počeo više aktivirati modele iz svog vlastitog brenda, iako se uglavnom radi o rebrendiranim Moto modelima. Novi Lenovo K13 bi trebao naslijediti prošlogodišnji Lenovo K12 koji se čak i vrlo dobro prodavaje s obzirom da je predstavljen krajem 2020. godine. U skladu s tim, K13 bi trebao biti rebrendirati Moto E7i Power.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:23 | Poruka broj: # 115

Poruka: 735
Status:

Xiaomi Mi 11 Lite se očekuje uskoro, imat će vrlo zanimljive karakteristike

Za razliku od drugih smartfona iz Mi 11 serije novi Xiaomi Mi 11 Lite bi trebao biti uređaj visoke srednje klase. Naravno, i cijena bi trebala biti puno povoljnija.
Dok ovo čitate, Xiaomi Mi 11 Lite se nalazi na svim onim potrebnim certifikacijama (Bluetooth SIG, SIRIM) pod kodnom oznakom “M2101K9AG”. Prema dostupnim podacima podržavat će Wi-Fi 802.11ac, NFC, GPS, VoLTE i Bluetooth 5.2. Isto tako, već je ranije bio na FCC certifikaciji (SAD), EEC (Rusija) i NBTC (Tajland).

Iako će po karakteristikama biti skromniji od modela Mi 11, Mi 11 Pro i Mi 11 Pro+, novi Mi 11 Lite bi trebao raditi na Snapdragon 732G procesoru, te bi trebao imati 6GB RAM-a i 128GB/256GB interne memorije. Isto tako, trebao bi imati predinstaliran MIUI 12 te će imati bateriju od 4520mAh koja će podržavati brzo punjenje (33W). Zaslon bi trebao imati osvježenje od 120Hz, dok će stražnja kamera biti trostruka, glavna bi trebala imati 64MP.

Za sada je još uvijek rano govoriti o cijeni i dostupnosti, pričekajmo neka prođe kineska nova godina.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:24 | Poruka broj: # 116

Poruka: 735
Status:

HTC Wildfire E lite objavljen za neka tržišta

Najnoviji HTC telefon, koji se pojavio u prodaji na tržištima Rusije i Južne Afrike, jeste Wildfire E (poznat i kao Wildfire E1 lite u drugim regijama).

U pitanju je pristupačan Android 10 (Go Edition) telefon, koji karakteriše 5.45-inčni LCD ekran, Helio A20 čipset i dve kamere.

Displej telefona je HD+ rezolucije, sa 18:9 odnosom stranica. Helio A20 čip stiže u kombinaciji sa 2GB RAM-a i 16GB skladišnog prostora, koji se može proširiti preko microSD kartice.

Na poleđini telefona se nalazi 8MP kamera, zajedno sa VGA senzorom dubine, dok je s prednje strane smeštena 5MP selfi kamera. Na poleđini se nalazi i senzor otiska prsta. Telefon napaja 3000mAh baterija.

Cena HTC Wildfire E lite telefona u Rusiji i Južnoj Africi iznosi oko 105 dolara.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:25 | Poruka broj: # 117

Poruka: 735
Status:

Samsungov 65W punjač je dobio TUV SUD sertifikat

Samsungov 65W USB Power Delivery punjač je dobio još jedan sertifikat, ovoga puta od strane nemačke TUV SUD agencije.

Punjač, sa oznakom modela EP-TA865, je ranije već sertifikovan u Južnoj Koreji. Već znamo da podržava PPS (Programmable Power Supply) i može do vrha da napuni uređaje @20V i 3.25A (65W).

Za sada nije poznato kada će punjač postati dostupan široj populaciji, niti koji uređaji će moći da koriste njegove prednosti punjenja. Galaxy S21 serija podržava do 25W (uz EP-TA800 adapter) a južnokorejska kompanija ima i 45W (EP-TA845) adapter.

Možda će novi 65W punjač biti iskorišćen za punjenje premijum modela iz druge polovine godine, kao što je Galaxy Z Fold3.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:25 | Poruka broj: # 118

Poruka: 735
Status:

Redmi K40 će biti zvanično predstavljen 25. februara

Već izvesno vreme se pojavljuju informacije o Redmi K40 telefonu, a sada je potpredsednik kompanije Xiaomi, Lu Weibing, konačno potvrdio da će K40 biti predstavljen 25. februara.

Weibing je na Weibo društvenoj mreži objavio da će Redmi K40 krasiti potpuno novi dizajn, novo pozicioniranje na tržištu i novo korisničko iskustvo.

Nisu objavljeni detalji o Redmi K40 specifikacijama ili dizajnu, ali je ranije potvrđeno da će Redmi K40 serija koristiti Snapdragon 888 čip, najskuplji ravan ekran i bateriju koja ima kapacitet iznad 4000mAh.

Redmi K40 liniju će navodno činiti tri modela: standardni K40, K40S i K40 Pro. Sva tri telefona će podržavati 5G mreže, a Pro varijanta će navodno imati i 108MP glavnu kameru.
lunapikilexDatum: Srijeda, 10.02.2021, 01:26 | Poruka broj: # 119

Poruka: 735
Status:

Samsungova Galaxy S serija naredne generacije bi mogla snimati 8K 60FPS video

Samsung konstantno pokušava da pomera granice sa svojim Galaxy telefonima. Sa Galaxy S21 serijom imamo Galaxy S21 Ultra model koji može da snima 8K 24FPS video. Međutim, sa narednom premijum Galaxy S serijom Samsung planira da ode još dalje.

Dojavljivač Mauri QHD sugeriše da će Galaxy S22 moći da snima 8K 60FPS video. Ali samo tokom pet minuta. Razlog ovako kratkog snimanja je to što pod opterećenjem postaje veoma vreo na dodir.

Očekuje se da ćemo morati da sačekamo 2023. godinu i Galaxy S23 seriju, kako bismo dobili dobili 8K 60FPS snimanje videa iznad limita od pet minuta. Samsung će morati da se pozabavi i problemom veličine fajlova. Snimanje 8K 24FPS videa na Galaxy S21 modelu zauzima 600MB prostora po minutu.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 21.02.2021, 22:15 | Poruka broj: # 120

Poruka: 735
Status:

Motorola bi uskoro mogla proizvoditi robusne pametne telefone, no neće ih proizvoditi Lenovo?

Motorola, kompanija u vlasništvu Lenova, mogla bi uskoro u svojoj ponudi imati i prvi robusni pametni telefon, a navodno će ih proizvoditi Bullitt Group.
Za one koji ne znaju, Bullitt Group je britanska kompanija koja je poznata po svojim CAT Phone pametnim telefonima, a koje smo i sami imali prilike i testirati i koristiti. CAT pametni telefoni se proizvode pod licencom američke kompanije Caterpillar Inc, a koja vam je vjerojatno najpoznatija po svojim bagerima, kamionima i drugom građevinsko-inženjerskom programu. Ima toga još, ali da ne duljimo… :)

Ono što je zanimljivo je kako Bullitt Group proizvodi pametne telefone pod Land Rover brendom, a svoje bi znanje mogli proširiti na Motorolinu ponudu. Radi se o dugoročnom globalnom strateškom partnerstvu prema kojem će Bullitt Group za Motorolu proizvoditi robusne pametne telefone.

Ova vrsta mobilnih uređaja je postala vrlo popularna posljednjih nekoliko godina tako da se više različitih proizvođača odlučilo tržištu predstaviti i seriju robusnih smartfona. Za očekivati je kako će novi Motorolini robusni smartfoni biti 4G i 5G uređaji, radit će na Android operativno sustavu, a po ostalim karakteristikama bit će vrlo slični drugim Motorolinim uređajima. Veliko je tržište za robusne uređaje, redovito ih koriste vatrogasci, građevinari, zdravstveni djelatnici, ljubitelji ekstremnih sportova i oni koji su često u prirodi, odnosno svi oni koji puno vremena provode na otvorenom u takozvanim “ne-uredskim uvjetima”. Mnogi robusni smartfoni imaju i dodatne funkcije kao što su termalne kamere, mjerači kvalitete zraka, temperature zraka, laserske mjerače udaljenosti i slično.
Search:
Top 30 Forumasa