Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    MOBITELI » Sve za mobilne telefone » Kako pripremiti vaš smartphone za prodaju ili poklon
Kako pripremiti vaš smartphone za prodaju ili poklon
pejaDatum: Petak, 10.01.2014, 21:23 | Poruka broj: # 1

Poruka: 503
Status:

Da li želite da poklonite ili prodate svoj stari smartphone ili tablet koji više ne koristite? Da li znate šta sve morate uraditi da ne bi prenijeli vaše detalje i podatke drugom korisniku? Objasnit ću Vam kako da vratite svoj uređaj na stanje kao kad je bio nov, prije nego što promijeni vlasnika.

Bez obzira kome poklanjate uređaj, uvijek ga treba predati obrisanog, uglavnom da zaštitite svoju privatnost. Da biste ukloniti sve svoje podatke, postoji nekoliko stvari koje trebate uraditi.
Podaci i eksterna memorija

Izvadite SIM karticu: često zaboravljamo da postoji mali čip unutar uređaja, ali bez njega ćete izgubiti svoje kontakte i mnogo vaših ličnih podataka će biti dostupno drugima.

Vađenje SD kartice: kako biste proširili memoriju svog smartphone-a, vjerovatno ste ubacili SD karticu u vaš telefon. Ako želite da kupite novi telefon, ne zaboravite da je uklonite! Da biste to uradili, idite na Settings -> Storage -> External Memory (ponekad postoje različite sekcije u različitim verzijama sistema), a nakon toga ‘Safely Remove’ ili ‘Unmount SD card’.

Obrišite SD karticu: Ako dajete vaš telefon sa SD karticom, prvo trebate izbrisati sve podatke koji se nalaze na SD kartici. Ovo je veoma jednostavno. Možete to uraditi u podešavanjima telefona (Settings -> Storage), ili direktno u opcijama eksterne memorije. Tamo ćete naći ‘format SD card’ opciju.

Brisanje interne memorije i vraćanje na fabričke postavke

Nastavljamo sa brisanjem podataka tako što ćemo se sada pobrinuti za internu memoriju, što znači da ćemo sam uređaj vratiti na početne postavke. Ovaj proces će ukloniti sve podatke u vašim nalozima, ukloniće aplikacije, slike, muziku i još mnogo toga. Ideja je da se uređaj vrati u fabričko stanje, pa ako nemate kopiju svega što želite da zadržite, potrebno je da unaprijed napravite rezervnu kopiju svih vaših podataka.

Ako odlučite da ostavite sebi SD karticu, sve podatke možete sačuvati na njoj.

U Android-u postoji opcija za pravljenje rezervnih kopija (backup) koju možete pronaći u ‘Settings’ (ili na drugim verzijama Android-a pod Settings -> Privacy/Personal). Ovdje možete kopirati podatke i premjestiti ih na SD karticu.

Ako to nije slučaj, možete povezati vaš uređaj preko USB-a na računar i na istom sačuvati sve podatke. Takođe, ako želite prenijeti sve svoje podatke aplikacija na novi uređaj, uvijek možete napraviti rezervnu kopiju sa određenim aplikacijama koje možete pronaći na Google Play prodavnici.

Nakon odgovarajućeg backup-a, sada možete vratiti uređaj na fabričko stanje, i bit će kao potpuno nov. Da biste to uradili, idite na ‘Personal’ (ili na nekim telefonima ‘Privacy’) meni, i pod ‘Backup Settings’ pritisnite ‘factory data reset’.

Sljedeći podaci se brišu:

- Podešavanja Google naloga
- Konfiguracioni podaci i aplikacije
- Instalirane aplikacije
- Muzika
- Fotografije
- Ostali korisnički podaci
- Povezani nalozi (Facebook, Dropbox, Twitter, itd.)

Iz bezbjednosnih razloga, od vas će biti zatraženo da ponovo unesete PIN kod ako je telefon zaključan kako bi se potvrdio proces.

To je to! Sada je vaš smartphone softverski kao nov i spreman za prodaju ili poklon.
orionDatum: Subota, 11.01.2014, 19:09 | Poruka broj: # 2

Poruka: 24
Status:

hands
remaxDatum: Ponedjeljak, 30.06.2014, 15:51 | Poruka broj: # 3

Poruka: 49
Status:

grog
zacasDatum: Petak, 09.01.2015, 17:34 | Poruka broj: # 4

Poruka: 68
Status:

hvala
nmldDatum: Srijeda, 16.09.2015, 16:06 | Poruka broj: # 5

Poruka: 10
Status:

instalacija sistema od pocetka je najsigurnije ali i mnoogo komplikovanije.
Forum »    MOBITELI » Sve za mobilne telefone » Kako pripremiti vaš smartphone za prodaju ili poklon
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa