Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    MOBITELI » Sve za mobilne telefone » Rootanje Android uređaja
Rootanje Android uređaja
pejaDatum: Petak, 10.01.2014, 22:09 | Poruka broj: # 1

Poruka: 503
Status:

Vrlo čest termin koji se spominje među korisnicima Android uređaja je “rootanje“. Root (eng. korijen) je termin preuzet iz GNU/Linux operativnih sistema koji predstavlja korisnika sa najvećim administratorskim privilegijama unutar operativnog sistema. Na Androidu kao korisnik uređaja niste root korisnik sve dok svoj uređaj ne “rootate”. U principu, sam postupak je bezbolan i ne zahtjeva vještine programiranja. Rootanje se vrši s ciljem prevazilaženja ograničenja koji postavljaju telekom operateri ali i hardverskih ograničenja od strane samih proizvođača. Proces se najčešće temelji na iskorištavanju slabosti unutar firmweara, a zatim kopiranje potrebnih datoteka koje imaju potpune administratorske privilegije.

Prednosti rootanja uređaja:


1.Više mogućnosti prilagođenja uređaja
Ukoliko je uređaj rootan moguće je promjeniti cijeli operativni sistem (npr. na HTC Desire HD2 je moguće instalirati Android, Meego, Windows Mobile itd.). Jedan čest slučaj zbog kojeg se mnogi korisnici odlučuju za rootanje telefona je instalacija poznatog alternativnog firmwarea za Android: Cyanogenmod. Mnogi programeri prave sebi sopstvene ROM-ove (koji sadrže modifikovane operativne sisteme), teme, elemente radnog okruženja i na taj način modificiraju izgled i prilagođavaju ga svojim potrebama. Iako ugrađeni ROM dozvoljava dosta modifikacija, rootanjem se može mnogo više. Mnoge aplikacije koje dođu sa samim uređajem se ne mogu deinstalirati ukoliko uređaj, međutim rootanje i ta prepreka biva prevaziđena.

2.Unaprijeđenje performansi i baterije uređaja

Drugačiji ROM-ovi donose drugčije prednosti, tako npr. Cyanogenmod se fokusira na poboljšavanje performansi uređaja i njegovo ponašanje, tako što izvlači maksimum iz postojećeg hardware-a da bi uređaj radio što brže i uglađenije; Oxygen ROM-ovi su fokusirani na dugotrajnost baterije, MiUi na što ljepši izgled radnog okruženja a izbor je veliki. Takođe moguće je “overclockirati” procesorski chip (povećati frekvenciju rada, a time i performanse) u cilju korištenja nekih zahtjevnijih aplikacija ili “downclockati” ukoliko je telefon u stand by modu ili je baterija pri kraju. Vro čest način optimizacije rada uređaja i baterije je promijenom kernela što je opet moguće samo ako je uređaj rootan.

3.Dodatne mogućnosti i kontrola nad uređajem

Stvar je jednostavna: rootanjem se postiže potpuna kontrola nad Android uređajem. Za one koji znaju kako to iskoristit njihov Android uređaj postaje još bolji i otvara se bezbroj mogućnosti iskorištavanja kapaciteta uređaja. Rootan uređaj ima pristup sistemskim datotekama i na taj način se mogu dodavati/brisati po želji. Jedan čest slučaj je mijenjanje parametara bežičnog prijemnika/predajnika, tačnije izlazne snage WiFi predajnika u cilju produžavanja radnog vijeka baterije. Rad sa memorijom postaje značajno napredniji, jer se aplikacije mogu premještati na SD karticu i time sačuvati dragocijeni prostor na samom uređaju. Pravljenje screenshota, čišćenje cache-a i internog prostora postaje vrlo jednostavno i efikasno. Bitno je napomenuti i da mnoge aplikacije sa Play Store marketa čak i zahtjevaju da je uređaj rootan da bi uopšte radile. Uz rootanje uređaja instalira se i posebna aplikacija koja prati stanje drugih koje traže administratorske privilegije, ali i služi kao potvrda o rootanju uređaja. Najpoznatije aplikacije tog tipa su: SuperSU i SuperUser.

Mane rootanja uređaja:

1.Gubitak garancije
Samo rootanje telefona ima i svoje negativne strane, naime, rootanjem uređaja se nepovratno gubi garancija (iako postoje metode “unrootanja” – reverzibilnog procesa). Oko teme “rootanje vs. garancija” se vodi i velika polemika, jer mnogi proizvođači zaključavaju bootloader s ciljem spriječavanja rootanja, dok drugi praktično prodaju i rootane uređaje. Po Europskoj direktivi 1999/44/CE, zamjena orginalnog operativnog sistema drugim ne ukida garanciju na fizičke kvarove uređaja na dvije godine, osim ukoliko prodavač može dokazati da je upravo modifikacija uzrok kvara. Na našim prostorima se u ugovoru kod mnogih telekom operatera nalazi tačka koja upravo govori o modifikaciji (softverskoj ili hardverskoj) čime se poništava garancija uređaja.

2.Uništavanje uređaja
Da, postoji i mogućnost da se vaš uređaj samim rootanjem uništi ili trajno ošteti. Većina predloženih metoda za rootanje svakog pojedinačnog uređaja koje se mogu pronaći na Internetu (tačnije na nekoliko renomiranih stranica koji se bave Android uređajima) su provjerene i male su šanse da nešto krene po zlu. U praksi, jedini način da brick-ate (eng. brick – cigla) svoj uređaj je da ne pratite uputstva doslovno. Svaka vrsta improvizacije može dovesti do toga da umjesto sticanja moćnijeg uređaja, ostanete kompletno bez njega, što je i jedan od razloga, zbog kojeg većina autora upustva o rootanju specifičnih telefona se ograđuje od bilo kakve štete koju možete nanijeti svom uređaju. Najbolji način je uvijek provjeriti na nekoliko različitih mjesta, i od većeg broja korisnika (na primjer na forumima kao što je XDA) i tek nakon toga, pažljivo i detaljno pratiti uputstva u cilju rootanja uređaja.

3.Gubitak OTA update-a

OTA (eng. Over The Air – “preko zraka”) update je vrsta nadogradnje vašeg uređaja koji je predviđen kao oficijelni način nadogradnje i uvijek preporučeni od strane proizvođača uređajaa vrši se dok je vaš uređaj zakačen na neku bežičnu mrežu, odakle i potiče naziv. Poznato je da svi Nexus uređaji uvijek imaju prvi OTA update novijih verzija Androida jer su direktno podržani od strane Google-a i većina programera koristi source code koji dolazi u tim update-ima da nadogradi druge uređaje koji nisu Nexusi. Činjenica je da se rootanjem telefon izbacuje iz reda čekanja za OTA update, međutim vrlo često mnogi proizvođači kasne sa update-ima pa se rootanjem i instaliranjem nekog drugog ROM-a (npr. Cyanogenmod ili MiUi) može preći na noviju i napredniju te vrlo često i bolju verziju Android OS-a nego što bi OTA update donio. Klasičan primjer je LG Optimus 2x čiji su korisnici čekali skoro dvije pune godine na nadogradju Ice Cream Sandwich-a (Android 4.0.x), pri čemu je u trenutku izbacivanja update-a već uveliko bio aktuelan Jelly Bean (Android 4.1.x-4.2.x-4.3.x-4.4.x).

Izbor je vaš

Sada kada ste potpuno informisani izbor je vaš. Da li vrijedi rootati uređaj i na taj načini izvući maksimum mogućnosti ili je isplatljivije čekati oficijelni update i zadržati garanciju na vama je da odlučite.

Ukoliko želite rootati svoj uređaj možete to uraditi, ali ne postoji univerzalni način za sve uređaje, tako da je potrebno uraditi pretragu za specifični uređaj...

Poruku uredio peja - Petak, 10.01.2014, 22:22
orionDatum: Subota, 11.01.2014, 18:53 | Poruka broj: # 2

Poruka: 24
Status:

Rootanje Samsung Galaxy S3

Instalirati drivere na komp
Skinuti Odin i CF Root fileove i ekstraktovati ih u jedan folder
Ugasiti telefon a zatim pri paljenju bootati ga u Odin/Download mode tako što se drži kombinacija tipki Volume down + Home + Power Key (držati), dok se ne pojavi Android Logo na displayu a zatim pritistnuti Volume Up key da bi se ušlo u download mode.
Otvoriti “Odin.exe” i spojiti telefon putem USB-a. Čim se spoji, ID:COM u Odinu dobije status zelene boje.
Kliknuti na PDA dugme i odabrati PDA file (CF-Root-SGS3-v6.3.tar) iz CF Root ekstraktovanog foldera.
Provjeriti da li su samo opcije F. Reset Time i Auto Reboot opcije uključeni u Odinu. Ostale opcije ne uključivati.
Kliknuti na Start dugme u Odinu da se započne instalacijski proces, koji će potrajati 5-8 minuta.
Na kraju dobit ćete poruku PASS! na ID:COM a zatim će se telefon automatski restartovati u ClockworkMod recoveryju i proces rootanja se nastavlja
Sačekati da se proces završi i automatski će se restartovati uređaj a zatim će ući u Normal Mode. Telefon je uspješno rootan i instaliran je Clockworkmod. Ukoliko telefon ne uđe u CWM Recovery moguće je da proces rootanja nije uspio. U tom slučaju nastaviti proces rootanja
Mario007Datum: Subota, 01.02.2014, 19:23 | Poruka broj: # 3

Poruka: 82
Status:

hvala
SajkDatum: Subota, 29.03.2014, 10:20 | Poruka broj: # 4

Poruka: 10
Status:

Hvala puno za ovo! Sad radi samsung ko bombona:)
Joca010Datum: Nedjelja, 04.05.2014, 19:59 | Poruka broj: # 5

Poruka: 157
Status:

kako da rutujem tablet bluebery net cat m18
remaxDatum: Petak, 06.06.2014, 10:15 | Poruka broj: # 6

Poruka: 49
Status:

Ima na netu progr Vroot koji radi mnogo modela nezavisno od verzije tel...
PitycutzDatum: Petak, 02.01.2015, 05:50 | Poruka broj: # 7

Poruka: 31
Status:

smile
toda81Datum: Subota, 07.01.2017, 16:50 | Poruka broj: # 8

Poruka: 18
Status:

Root mnogo znaci jer ima puno korisnih programa kojima mozete skockati vas tel da bude mnogo lepsi, sto se sminke tice, ada obrisete fabricko smece od aplikacija, da ustedite bateriju, odradite backup systema i posle restore ako je potrebno, da odradite backup svih aplikacija i posle za 15-ak min vratite sve app na drugi rom koji instalirate i jos puno toga. Svaki tel koji sam kupio sma istog dana root-ovao jer me je briga za garanciju jer sve mogu sam da sredim osim hardwerskih problema koji ne podlezu granciji svakako wink
Forum »    MOBITELI » Sve za mobilne telefone » Rootanje Android uređaja
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa