Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Smartfon novosti
pejaDatum: Nedjelja, 23.03.2014, 21:05 | Poruka broj: # 1

Poruka: 503
Status:

Samsung Galaksi S5 dolazi sa 2K ekranom

Novi telefon južnokorejske kompanije će navodno imati 2K rezoluciju ekrana, odnosno 2560 x 1440 piksela što je do sada najveća rezolucija na jednom "smartfonu".

Pored pomenutog ekrana veličine pet inča, njega će verovatno pokretati procesor od osam jezgara, odnosno 64 bita kako bi na ovaj način odgovorili kompaniji "Epl" i njihovom poslednjem Ajfonu.

Promena će se dogoditi i kada je materijal izrade u pitanju, pa je moguće da se plastika konačno zameni aluminijumom.
Uz poslednju verziju Androida, Samsungov interfejs "Tačviz" će takođe doživeti promenu u izgledu. Novi telefon stiže najverovatnije u aprilu ili maju, a ne na MWC sajmu kako se očekivalo.
pejaDatum: Nedjelja, 23.03.2014, 21:07 | Poruka broj: # 2

Poruka: 503
Status:

Telefon s providnim ekranom postaje stvarnost

Prvi smartfon s prozirnim monitorom korisnicima omogućava upravljanje s obe strane

Južnokorejska kompanija „Samsung“ osmislila je patent za smartfon telefon koji će biti potpuno proziran poput stakla, a omogućiće korisniku da ga kontroliše i spreda i sa zadnje strane. Nova tehnologija tako će omogućiti da se uređaj koristi a da prsti ne blokiraju ekran. Na tržištu bi revolucionarni proizvod trebalo da se pojavi u narednih godinu dana.

Korisnici transparentnog telefona moći će prvi put u istoriji da kontrolišu video-snimke bez blokiranja ekrana, a neke njegove funkcije biće dostupne s obe strane, dok će druge biti rezervisane samo za dodir prednjeg ili zadnjeg dela monitora telefona. Isto tako, mogućnost pomeranja različitih fajlova unutar foldera podrazumevaju istovremeno korišćenje obe strane ekrana, što još više proširuje mogućnosti tog aparata.

Softverske primene revolucionarnog ekrana svakako će promeniti način na koji aplikacije, pa i operativni sistem modernih telefona funkcionišu. Kontrolisanje programa sa zadnje strane sigurno će uskoro naći svoju primenu i u igricama za telefon, gde će samo mašta programera biti granica. Kad se telefon pojavi na tržištu, na njemu će već postojati određene funkcije koje su sad ljudima potpuno nepoznate, ali će se nova tehnologija nakon toga ubrzano širiti i pronaći sve veću upotrebu prozirnog ekrana.

Posebno interesantna karakteristika novog transparentnog telefona prikazana je na patentu, a podrazumeva fotografisanje jednostavnim pokretom prsta koji nije isti kao na sad poznatim mobilnim uređajima.

Činjenice

- upotrebom sa zadnje strane, moguće je kontrolisanje video-zapisa bez blokiranja slike
- novi ekran omogućiće trodimenzionalni raspored foldera
- olakšaće se manipulacija fotografijama i drugim medijima
- upotreba telefona biće bezbednija zbog duple šeme za otključavanje
pejaDatum: Nedjelja, 23.03.2014, 21:24 | Poruka broj: # 3

Poruka: 503
Status:

Pristupi Android telefonima koji su zaključani

Stručnjaci firme "Bkav" otkrili su ranjivost u Viberu, popularnoj aplikaciji koja omogućava korisnicima da besplatno obavljaju telefonske pozive, šalju poruke i fotografije. Zahvaljujući ovoj ranjivosti svako može zaobići zaštitu zaključavanja ekrana na Android telefonima i dobiti potpuni pristup uređaju.

Prema podacima sa sajta Vibera i Gugl plej marketa, Viber ima više od 100 miliona korisnika koji mogu biti ugroženi zbog ove ranjivosti.

U zavisnosti od smart telefona, za napad je potrebno poslati poruku ili pozvati žrtvu tako da se pojavi pop-up poruka na ekranu ili zabeleži propušten poziv. Kada se pojavi poruka ili obaveštenje o propuštenom pozivu, dodirom ekrana pojavljuje se virtuelna tastatura na ekranu napadnutog telefona. Kada se pojavi virtuelna tastatura, potreban je propušten poziv ili pritisak na dugme "Back".

U tom trenutku telefon se otključava, i napadač ima potpuni pristup uređaju.

Za HTC Sensation XE, potreban je propušten poziv da bi se otključao ekran, dok je za otključavanje ekrana na Samsung galaksi S2, Gugl neksus 4 i Sony ksperia Z, potrebno pritisnuti dugme "back".

S obzirom na prirodu napada, korisnici se mogu zaštititi tako što će voditi računa da im telefon uvek bude u blizini, tako da mogu imati kontrolu nad njim. Naravno, ukoliko Viber reši problem, treba preuzeti najnoviju verziju programa.
pejaDatum: Nedjelja, 30.03.2014, 21:53 | Poruka broj: # 4

Poruka: 503
Status:

Kako izgleda koncept za HTC Nexus 6

Proteklo je dosta vremena od kako je HTC kreirao Nexus smartfon. HTC Nexus uređaj nismo videli još od 2010. godine i Nexus One modela, i svakako bi bilo zanimljivo videti kako bi novi Nexus 6 izgledao u izvođenju tajvanske kompanije. Posebno, nakon prvobitnih pozitivnih ocena novog HTC One (M8) smartfona, koji je izrađen od aluminijuma, ima prednje zvučnike s prednje strane i generalno odiše dobrim dizajnom. Stoga ne čudi da imamo mogućnost da vidimo razne koncepte, koji prikazuju novi Google Nexus 6, u izvođenju HTC-a.
Prema fotografijama, ukupna izrada podseća na originalni HTC One - tu su prednji zvučnici, edge-to-edge ekran i jedna kamera na poleđini. Tu je i walpaper sa nečim što dosta podseća na aktivni displej. Ono što ovaj koncept izdvaja od drugih, koji su uglavnom neobični i prilično futuristički, jeste da ovaj Nexus 6 izgleda kao nešto što bi HTC zaista mogao da izradi. Poslednje glasine u vezi sa narednim Nexus smarfonom govore da će ga izraditi LG, a mogao bi biti "laka" verzija G3 smartfona po specifikacijama.

Poruku uredio peja - Nedjelja, 30.03.2014, 21:53
pejaDatum: Nedjelja, 30.03.2014, 21:56 | Poruka broj: # 5

Poruka: 503
Status:

Galaxy S5 može biti bebi monitor

Novi Galaxy S5, pored ostalih novina, doneo je senzor otiska prsta, kao i senzor za merenje pulsa. Ono što je malo poznato, jeste da Galaxy S5 poseduje i opciju bebi monitora, koja obaveštava roditelje kada beba plače. Ova opcija nalazi se duboko u opcijama, a da bi se aktivirala, potrebno je da se Galaxy S5 poveže sa Galaxy Gear pametnim satom. Ističe se da opcija radi najbolje ukoliko se Galaxy S5 ostavi u krugu od metar od bebe, a uslov je da nema pozadinske buke. U slučaju da beba počne da plače, na Galaxy Gear će biti poslata notifikacija u vidu vibracija na satu. Samsung upozorava da generalno ne treba da se previše udaljavate od bebe, bilo da je kontrolišete na ovaj način ili ne, a lepo je videti da se tehnologija nalazi primenu za mnoge realne situacije kao što je ova.
pejaDatum: Nedjelja, 30.03.2014, 21:58 | Poruka broj: # 6

Poruka: 503
Status:

BBM na Windows Phone stiže između maja i jula

U januaru je Dejvid Proulks, direktor BBM Business Development odeljenja, izjavio da Windows Phone nema dovoljno korisnika kako bi se opravdalo lansiranje BBM servisa za ovaj operativni sistem. Međutim, ubrzo je BlackBerry promenio mišljenje i istakao da se BBM za WP očekuje do kraja godine. Ceo kompanije Džon Čen je u petak istakao da se BBM na Windows Phone-u očekuje u drugom tromesečju, a servis će dolaziti preinstaliran na nekim WP uređajima. BlackBerry se nada da će povećati broj korisnika BBM servisa, kao i vrednost aplikacije. Već sada, neke od funkcija BBM-a se isplaćuju. BBM Channels je više nego udvostručio broj korisnika (sa 200.000 na 500.000), a korisnici u proseku čitaju 11,5 postova dnevno. Razmatra se i o nuđenju BBM servisa preduzećima. Servis će nositi naziv eBBM Suites, donosiće messaging mogućnosti firmama uz povećanu sigurnost.
pejaDatum: Nedjelja, 30.03.2014, 22:01 | Poruka broj: # 7

Poruka: 503
Status:

Samsung Galaxy S5 nije lako popraviti
Nakon što je HTC One otvoren da bi se videlo koje komponente koristi i koliko ga je teško popraviti, bilo je samo pitanje vremena kada će isto biti urađeno i za Samsung Galaxy S5. Jedan ruski sajt došao je do primerka koji je rasklopio. Za novi HTC One se moglo očekivati da će dobiti slabe ocene zbog teškog otvaranja, obzirom da je tako bilo i za prvi HTC One. Sa druge strane, Galaxy S III i Galaxy S4 telefoni su dobili veoma visoke ocene kada je u pitanju lakoća otvaranja, odnosno popravke. Za Galaxy S5 to nije slučaj, obzirom da je telefon sada (delimično) otporan na vodu i spoljne uticaje, što zahteva drugačiju konstrukciju. Veliki problem je bio poseban lepak ekrana, za koji se ističe da ga je teško istopiti i da je samo taj proces trajao celih sat vremena. Takođe i baterija više nije kvadratnog oblika, već je duguljasta, isto kao i glavna ploča telefona.
pejaDatum: Nedjelja, 06.04.2014, 16:41 | Poruka broj: # 8

Poruka: 503
Status:

Pretvorite smartfon u foto-aparat

Kompanija Sony je predstavila dva nova proizvoda koji vaš pametni telefon pretvaraju u moćnu kameru: Cyber-shot 10 i 100. Sa njima, svako može da napravi i podeli fantastične fotografije i snimke pametnim telefonom, sa kvalitetom slike i kreativnim opcijama kakve imaju premijum foto-aparati.

Modeli 10 i 100 su kompatibilni sa novim peria Z1 i drugim pametnim telefonima, transformišući ih u moćne kamere putem Nji-Fi konekcije.
pejaDatum: Nedjelja, 06.04.2014, 16:45 | Poruka broj: # 9

Poruka: 503
Status:

Samsung predstavio prvi svoj smartfon sa zakrivljenim displejom

Elegantan i tanak, model Samsung Galaxy Round poseduje ful HD Super AMOLED displej od 5,7 inča, debljina mu je 7,9 milimetara, a težina 154 grama
pejaDatum: Nedjelja, 06.04.2014, 16:51 | Poruka broj: # 10

Poruka: 503
Status:

Smartfon na kome je moguće kreiranje 3D mapa

Kompanija Gugl, je predstavila prototip pametnog telefona sa "prilagođenim hardverom i softverom", što omogućava kreiranje trodimenzionalnih mapa korisnikovog okruženja.

Senzori ovog aparata vrše više od 250.000 3D merenja u svakoj sekundi i osvežavaju svoju poziciju u realnom vremenu.

Gugl je saopštio da ova tehnologija ima potencijalnu primenu u video igrama i mapiranju zatvorenog prostora, što bi olakšalo samostalno kretanje osoba sa slabim vidom.

Kompanija je ponudila 200 prototipova stručnjacima za razvoj aplikacija, preneo je Bi-Bi-Si.

Gugl je saopštio da je njegovo Odjeljenje za naprednu tehnologiju i projekte razvilo ovaj telefon kao deo projekta "Tango", u čemu je imalo pomoć istraživača iz različitih institucija.

Mi smo fizička bića koja žive u trodimenzionalnom svetu. Ali, naši mobilni uređaji pretpostavljaju da se fizički svet završava na granicama njihovih ekrana. Cilj projekta `Tango` je da mobilni aparati steknu ljudski osećaj za prostor i pokret - saopštila je kompanija.


"Gugl" je već predstavio inteligentne, specijalne naočare, čija prodaja kreće kasnije ove godine, a radi i na "pametnim kontaktnim sočivima", koja mogu da mere nivo glukoze u suzama.
pejaDatum: Ponedjeljak, 07.04.2014, 22:08 | Poruka broj: # 11

Poruka: 503
Status:

Aplikacija broj jedan na Play Store-u je prevara

Vest, koja se danas proširila medijima, jeste da je antivirus aplikacija Virus Shield, koja se nalazi u vrhu Google Play ponude plaćenih aplikacija, zapravo prevara. Virus Shield tvrdi da je antivirus koji će "zaštititi korisnika i njegove informacije od štetnih virusa, malware-a i spyware-a, poboljšaće brzinu smartfona" i to sve uz pomoć nekoliko klikova. Pored ovoga, tvrdi se da će aplikacija minimalno trošiti bateriju dok radi u pozadini. Navodi se i da aplikacija ima i mogućnost da blokira oglase i reklame. Od svega navedenog, aplikacija ne radi ništa, a jedino što nudi jeste menjanje crvenog "X" znaka u isto crveni znak za čekiranje. Ovo je u svojim testovima aplikacije otkrio sajt Android Police. Zanimljivo je da aplikacija košta 3,99 dolara, a na Play Store-u je manje od dve nedelje. Za to vreme, uspela je da skupi 10.000 preuzimanja, ocenu od 4.5 zvezdica i opise 1700 korisnika, dok je preko 2600 ljudi pritisnulo Google "Recommend" taster, a na poziciji #1 je bila u kategoriji novih Android aplikacija. Google je već uklonio aplikaciju sa Play Store-a.
pejaDatum: Ponedjeljak, 07.04.2014, 22:11 | Poruka broj: # 12

Poruka: 503
Status:

MediaTek: Android 4.4 KitKat na tablete stiže do kraja meseca

Tableti sa MediaTek platformom će uskoro početi da dobijaju Android 4.4 KitKat ažuriranje, jer će kineski proizvođač omogućiti neophodne alatke za ažuriranje na najnoviju verziju Android operativnog sistema. Zbog pritiska zajednice, ali i konkurencije, očekuje se da će MediaTek obezbediti neophodne modifikacije. MediaTekovi čipovi se uglavnom nalaze u jeftinijim tabletima i smartfonima, koji obično rade pod Android 4.2 Jelly Bean OS-om. Iako je ovaj OS bio prihvatljiv prošle godine, očekivano je da većina proizvođača izvrši tranziciju na KitKat, ali je to do sada išlo veoma sporo. Međutim, ako MediaTek i odradi sve što je do njih, to ne znači da će KitKat odmah početi da pristiže na uređaje, jer se dosta pitaju i proizvođači koji lansiraju apdejte. U svakom slučaju, dodatak Android 4.4 podrške je deo MediaTekovog plana da proširi svoje učešće na tržištu.
pejaDatum: Ponedjeljak, 07.04.2014, 22:12 | Poruka broj: # 13

Poruka: 503
Status:

Qualcomm otkrio Snapdragon 810 i 808 64-bitne čipove

Kompanija Qualcomm napravila je pravi posao kada je počela da izrađuje procesore za smartfone, a danas ima zadovoljstvo da nam predstavi dva nova modela - Snapdragon 810 i Snapdragon 808. Radi se o 64-bitnim čipovima od kojih je naravno Snapdragon 810 moćniji i dolazi sa osam jezgara. Četiri od ovih jezgara su high end ARM Cortex-A57, dok su preostala četiri low power Cortex-A53. Naravno, tu je i Adreno 430 GPU za koji Qualcomm tvrdi da je 30 posto moćniji od Adreno 420. Snapdragon 810 će biti u stanju da rukuje sa LPDDR4 RAM, a takođe je tu i podrška za 4K displeje. Pored toga, ovaj čip će imati podršku i za nedavno najavljenu MU-Mino bežičnu tehnologiju.
pejaDatum: Utorak, 20.05.2014, 19:52 | Poruka broj: # 14

Poruka: 503
Status:

Nexus uređaji od 23. maja dobijaju Android Kitkat 4.4.3 ažuriranje

Poslednji izveštaji govore da bi Android operativni sistem na narednoj generaciji Nexus smartfona i tableta trebalo da dobije KitKat 4.4.3 ažuriranje od 23. maja, a ono će doneti ispravke manjih bugova. Nedavno je procureo changelog za dolazeći Android apdejt, a prema podacima koje ima sajt Android Geeks, ažuriranje siže u narednim nedeljama. Uređaji koji bi trebalo da dobiju ažuriranje su Nexus 4 i Nexus 5 smartfoni i Nexus 7 i Nexus 10 tableti. Za sada nema informacija o tome da li će ažuriranje dobiti i Google Play Edition uređaji. Prema procurelom changelogu, 4.4.3 apdejt donosi podršku za novu verziju Google TV-a, brojna poboljšanja za Bluetooth, konektivnost i brojne ispravke bugova.
pejaDatum: Utorak, 20.05.2014, 19:58 | Poruka broj: # 15

Poruka: 503
Status:

Moto 360 pametni sat stiže u julu po ceni od 250 evra

Motorolin Moto 360 pametni sat je najavljen u martu u danima kad je debitovao Android Wear OS, i jedan je od nekoliko koji odudaraju od konkurencije. To je jedini pametni sat sa okruglim ekranom koji proizvodi neko od velikih proizvođača mobilnih telefona. O specifikacijama za sada nema informacija, a dizajn se već može videti kao i činjenica da će imati jedan taster. Google I/O konferencija se održava 25. juna i tada bi Motorola mogla da da sve detalje vezane za Moto 360. Ono što se sada može saznati, jeste da ovaj pametni sat stiže u julu po ceni od 250 evra.
pejaDatum: Utorak, 20.05.2014, 20:03 | Poruka broj: # 16

Poruka: 503
Status:

Gmail za Android donosi pregršt novih funkcija

Android verzija Gmail servisa je dobila ažuriranje sa novim funkcijama. Gmail korisnici na Androidu sada mogu sačuvati attachmente u cloudu preko Google Drive-a, i time sačuvati dodeljenu memoriju u telefonu za važne stvari. Dalje, poruke koje se nađu u Spam folderu će prikazivati razlog zašto su u spamu. Tu je i poboljšana RTL podrška, a ovo je korisno za one koji čitaju reči sa desna na levo (hebrejski, arapski, i drugi). Ovo ažuriranje takođe omogućava lakši pristup navigacionom meniju, kao i druge manje izmene. Treba napomenuti da ovo ažuriranje (dostupno preko Google Play Store-a) dolazi sa etiketom poboljšanja performansi Gmaila na Android uređajima sa manje memorije.
pejaDatum: Nedjelja, 25.05.2014, 12:28 | Poruka broj: # 17

Poruka: 503
Status:

Stvoren najopasniji virus za Android!

Naučnik Nil Hindoča stvorio je kod koji može da prati sve pokrete na smartfonu. Ukoliko bi ovaj kod koristili hakeri, oni bi na ovaj način mogli da ukradu PIN kodove, informacije sa kreditnih kartica, i ostale poverljive stvari koje korisnici unose kucanjem po ekranu, prenosi Telegraf.rs

- Ukoliko softver prati sve pokrete, a u vremenu od sat vremena korisnik je samo četiri puta dodirnuo ekran, ovo može da znači da je uneo na primer PIN kod – izjavio je tvorac ovog koda, Nil Hindoča.

Jedina pozitivna stvar u svemu ovome je ta što ovo funkcioniše samo na rutovanim uređajima, i potrebno je da telefon bude povezan preko USB sa računarom da bi bio instaliran.

Ovo je samo koncept koji pokazuje da je moguće stvoriti softvere koji su u mogućnosti da nam kradu podatke koje sami unosimo.

Broj virusa se iz dana u dana povećava, a 99 odsto njih napada Android operativni sistem. Zbog ovoga korisnici moraju da budu oprezni prilikom skidanja neproverenih aplikacija kako bi zaštitili sebe od brojnih pretnji.
zacasDatum: Petak, 09.01.2015, 17:16 | Poruka broj: # 18

Poruka: 68
Status:

hvala
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa