Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
MOBILE NEWS
lunapikilexDatum: Nedjelja, 10.01.2021, 14:38 | Poruka broj: # 61

Poruka: 735
Status:

Na proljeće joÅ” jedan Mini iz Applea

Nakon prvog iPhonea s oznakom mini, na proljeće ove godine navodno stiže joÅ” jedan mini iUređaj i to s 8.4ā€³ ekranom. Poznati Apple blog Macotakara najavljuje nasljednika iPada mini.

iPhone 12 mini kako smo vidjeli i ne ide tako dobro kako se očekivalo. Zanimljivo je kako je iPhone SE s 4.7ā€³ ekranom naÅ”ao brojne poklonike, a iPhone 12 mini s 5.4ā€³ ekranom se muči pronaći zainteresirane. Razloge valjda ipak treba tražiti u cijeni.

iPad mini je prvi put svjetlo dana ugledao 2012. i otad na ovamo doživio je ako se ne varam sveukupno pet generacija. Svi dosad su imali 7.9ā€³ zaslone.

Novi navodno stiže u ožujku ove godine i dobit će 8.4ā€³ zaslon. Detalja je joÅ” malo, no pretpostavlja se da će Apple stanjivanjem okvira oko zaslona dobiti dodatni prostor za povećavanje zaslona bez povećanja ukupnih gabarita.

Isti izvor navodi da će Å”esti po redu iPad Mini izgledati kao smanjeni iPad Air ali će ipak zadržati Touch ID tipku kao i Lightning port.

ProÅ”li iPad mini iz 2019. bio je pogonjen A12 Bionic čipom pa je za očekivati da će ovaj novi dobiti noviju generaciju. Hoće li to biti najnoviji A14 ili lanjski A13, tek će se doznati.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 10.01.2021, 14:39 | Poruka broj: # 62

Poruka: 735
Status:

Ovo će biti dosad najpristupačniji 5G telefon iz Samsunga

Novi modeli Samsung Galaxy A serije su iza ugla, a osvježeni dizajn najavljuju renderi najpristupačnijeg 5G telefona dosad. Ovo je Samsung Galaxy A32.

Galaxy A32 kao i Galaxy A52 i A72 nasljednici su lanjskih modela serije Galaxy A kompanije Samsung. Serija je to telefona koja za Samsung ima najveći značaj jer upravo ti telefoni jamče prodajne brojke i u konačnici profit mobilne divizije.

S nadolazećim Galaxy A32 telefonom, kojeg gledamo na renderima zahvaljujući njemačkom portalu Winfuture, Samsung po prvi put spuÅ”ta 5G povezivost u taj cjenovni razred.

Specifikacije joÅ” nisu službeno potvrđene, no zaslon je navodno dijagonale 6.5ā€³, a izgledno je riječ o LCD panelu. Tako barem sugerira čitač otisaka na boku.

Umjesto rupice u zaslonu Galaxy A32 ima urez u obliku kapljice i relativno tanak okvir zaslona s neŔto debljim podno zaslona.

Telefon je izrađen od polikarbonata, a na leđima su četiri kamere, koje viÅ”e nisu smjeÅ”tene u zajednički strÅ”eći modul. Ovdje je svaki objektiv jedinka za sebe, donekle inspirirano LG Velvet telefonom. Vjerujem da će se svidjeti mnogima.

Nema detalja o tim kamerama ali se vjeruje da je glavna kamera opremljena 48MP senzorom. Uz nju su ultraŔiroka te makro i senzor dubine.

Što se iznutrica tiče, Quandt navodi MediaTek Dimensity 720 koji jamči i sub-6GHz 5G mreže. Imat će 4GB RAM memorije i 64/128GB podatkovnog prostora.

Navodno će u nekim regijama u ponudi biti i 4G verzije ovog telefona.

Izgleda zanimljivo.
lunapikilexDatum: Utorak, 12.01.2021, 00:19 | Poruka broj: # 63

Poruka: 735
Status:

Redmi K40 detalji i cijene, u prodaji se očekuje u veljači

Najnovije najave govore kako će raditi na novom Snapdragon 888 procesoru, trebao bi biti vrhunski smartfon uz vrlo povoljnu cijenu.
Od kada je Redmi postao samostalan brend izbacili su velik broj odličnih smartfona, no tako je bilo i prije, nema tu neke veće razlike. Prvi model koji su predstavili bio je Redmi K20 Pro (Xiaomi Mi 9T Pro) iz 2019. godine, a nakon njega Redmi K30 Pro (POCO F2 Pro) proÅ”le godine. Krajem proÅ”le godine se pojavio novi elitni Xiaomi Mi 11 koji radi na Snapdragonu 888, a Å”uÅ”ka se kako će i novi Redmi K40, raditi na istom Qualcommovom procesoru.

Očekuje se kako će se pojaviti najmanje dva modela ā€“ Redmi K40 i Redmi K40 Pro. Kažu kako će imati vrhunske AMOLED zaslone osvježenja 144Hz, no možda ga ne budu imala oba modela, moguće je kako će jedan imati IPS. Isto tako, baterija bi trebala imati barem 4000mAh.

Što se cijene tiče, spominje se kako bi osnovni Redmi K40 model trebao imati cijenu od 463$.
lunapikilexDatum: Utorak, 12.01.2021, 00:19 | Poruka broj: # 64

Poruka: 735
Status:

AirPods Pro 2021 i iPhone SE 2021 se očekuju u travnju

Polovicom proljeća očekuju nas joÅ” neki novi uređaji iz Appleove radionice, a to su elitne AirPods Pro 2021 sluÅ”alice i iPhone SE 2021 pametni telefon.
ProÅ”logodiÅ”nji Appleov mali pametni telefon, model iPhone SE 2020 postigao je vrlo solidnu popularnost i vrlo se dobro prodavao iako je dobio tek novi procesor, tako da Apple planira i u ovoj godini predstaviti novi iPhone SE 2021 model ili kako će se već zvati. Vrlo je moguće da će na sličan način biti predstavljen i novi Appleov maliÅ”an, pitanje je i kakve će biti kamere, a spominje se kako će zaslon biti veći s manjim rubovima oko sebe.

NeÅ”to je jasnije kakve će biti nove AirPods Pro 2021 sluÅ”alice koje će također podržavati najnoviju TWS tehnologiju (True Wireless Stereo). Navodno će imati neÅ”to drukčiji dizajn kako sluÅ”alica tako i kutije za punjenje, tako da bi i dimenzije trebale biti vrlo slične.

Vjerojatno će se do travnja pojaviti joÅ” pregrÅ”t informacija o ovim uređajima.
lunapikilexDatum: Srijeda, 13.01.2021, 01:04 | Poruka broj: # 65

Poruka: 735
Status:

Samsung će uskoro predstaviti smartfon sa 200 MP senzorom kamere?

Samsung je uz Sony jedan od najvećih proizvođača senzora kamere za pametne telefone te planira zadržati svoju vodeću ulogu i u narednim godinama.
Ova južnokorejska kompanija u planu ima mnogo novih ISOCELL senzora za 2021. godinu, a jedan od njih prema neslužbenim izvorima bit će senzor od impresivnih 200 MP.

Ovaj izvor ne otkriva detalje o nadolazećim senzorima kamere, ali navodi da bi onaj od 200 MP trebao biti uskoro predstavljen. Za sada ne postoje nikakve informacije u vezi specifikacija sa kojima bi trebao doći ovaj senzor, poput veličine piksela, veličine senzora ili drugih detalja. Međutim, iz izvjeÅ”taja od proÅ”log mjeseca znamo da je u fazi izrade i senzor za kameru od 600 MP, iako vjerojatno neće biti predstavljen ove već sljedeće godine.

Kako se Å”uÅ”ka da će senzor od 200 MP biti uskoro predstavljen, postoji mogućnost da ćemo ga vidjeti u novoj Galaxy Note seriji kasnije ove godine. Međutim, predstavljanje novih pametnih telefona iz Galaxy Note serije je za sada vrlo neizvjesno s obzirom da će nova Galaxy S serija smartfona doći sa S Pen-om. U svakom slučaju o ovim tajnovitim kamerama znat ćemo viÅ”e u narednim mjesecima.
lunapikilexDatum: Srijeda, 13.01.2021, 01:05 | Poruka broj: # 66

Poruka: 735
Status:

Vivo Y31s 5G bit će prvi smartfon na Snapdragon 480 5G procesoru

Novi bi se smartfon trebao ovih dana pojaviti u prodaji prvo u Kini, a kasnije i u ostatku svijeta. Vivo Y31s bi mogao biti novi najjeftiniji pametni telefon koji podržava 5G mreže.
Čini se kako bi novi Qualcommov procesor koji su nedavno predstavili, Snapdragon 480, mogao postati vrlo popularan jer će se ugrađivati u jeftine pametne telefone, a koji će podržavati 5G mreže, naravno za one koji misle da im ona treba. Novi Vivo Y31s je prvi smartfon koji će se okititi ovim procesorom, a trebao bi imati cijenu manju od 250$, te će biti dostupan u sivoj, crvenoj i gradacijskoj boji.

Smartfon je dimenzija 164,15 x 75,35 x 8,40 milimetara i težak je 185,5 grama, ima IPS LCD zaslon od 6,58 inča i FHD+ rezolucije, kontrasta 1500:1, osvježenja 90Hz te zauzima 90,61% prednje povrÅ”ine smartfona, te ima kapljičasti usjek za prednju selfie kameru. Stražnja kamera je dvostruka od 13MP glavna i 2MP dubinska, te ima i pripadajuću LED bljeskalicu.

Uz spomenuti SD480 procesor smartfon ima 6GB LDDR4X RAM-a i 128GB interne memorije, a podržava Bluetooth 5.1, Wi-Fi6 i GPS (NavIC).

Za sada cijena nije poznata, ali prema najavama iz Kine neslužbeno saznajemo kako će biti oko 247$.
lunapikilexDatum: Srijeda, 13.01.2021, 01:05 | Poruka broj: # 67

Poruka: 735
Status:

Apple iPhone 13 će imati isti dizajn kao iPhone 12, uz malu, ali dobru promjenu

Kako polako sve viÅ”e odmiče vrijeme od predstavljanja Apple iPhone 12 pametnog telefona, vrijeme je da se počnu nizati glasine i Å”uÅ”kanja o nadolazećem iPhone 13 modelu.
Prva zasad neslužbena izvjeŔća u 2021. godini sugeriraju da će iPhone 13 Pro i Pro Max pametni telefoni doći sa LTPO OLED ekranima koji će imati osvježavanje od 120Hz, a dobavljač za većinu njih će biti Samsung.

Sada nam najnoviji izvjeÅ”taj dolazi od japanskih medija, a govori o dizajnu nadolazećeg Apple pametnog telefona. Ovaj izvjeÅ”taj navodi da će iPhone 13 model imati isti ili gotovo isti dizajn kao i iPhone 12. Osim toga navodi se da će biti neÅ”to deblji od iPhone 12 modela, ali sa manjim izrezom ili zubom na ekranu. Veličina ovog izreza trebala bi se smanjiti zahvaljujući promjeni položaja gornjeg zvučnika.

Glavna kamera na stražnjem panelu također će doživjeti malu promjenu dizajna, no bit će jednako izdignuta kao i na aktualnom modelu. Apple će navodno dodati i safirno staklo na modul stražnje kamere i na neki način za razliku od prije učiniti da izgleda poput jedne kamere.

Budući da će modul stražnje kamere biti iste veličine kao i prije, znajući Apple možemo pretpostaviti da će se konfiguracija kamera iPhonea 12 pojaviti na iPhoneu 13 modelu, ali sa nekoliko novih značajki.
lunapikilexDatum: Četvrtak, 14.01.2021, 04:35 | Poruka broj: # 68

Poruka: 735
Status:

Snapdragon 888+ stiže u drugoj polovici godine, bit će osjetno bolji?

Najavljen krajem proÅ”le godine, novi Snapdragon 888+ ne treba očekivati prije ljeta, treba se ispuhati balon s uređajima koji će imati SD888, tek nakon doga kreće SD888+ priča.
No, ako nas pitate ne treba niti žuriti. Tek je na samom kraju 2020. godine predstavljen prvi pametni telefon koji radi na SD888 procesoru, naravno to je Xiaomi Mi 11, ovih dana se pojavio i drugi, Vivo iQOO 7, a uslijedit će joÅ” mnogi drugi modeli različitih proizvođača kao Å”to su Redmi, Realme, ZTE, Samsung, OnePlus, Oppo i mnogi drugi. Čak smo snimili i video na Youtubeu koji o tome detaljnije govori :)

No, za sada ćemo se zadržati kod SD888 i tek najaviti novi SD888+ koji bi trebao biti napredniji od prethodnika Å”to je i logično. Ono Å”to se spominje je kako će mu radni takt Adreno 660 grafike raditi na viÅ”oj frekvenciji od 840MHz, a trebala bi iti poboljÅ”ana i 6. generacija umjetne inteligencije.

Koliko će zasita novi SD888+ biti bolji od SD888 nije za sada poznato, no nismo sigurni da će se postići baÅ” neka značajnija razlika, iako to neki tako najavljuju. Najvjerojatnije niÅ”ta od toga ā€“ malo bolji da, puno bolji ne.
lunapikilexDatum: Četvrtak, 14.01.2021, 04:37 | Poruka broj: # 69

Poruka: 735
Status:

Samsung predstavio svoj najjeftiniji 5G telefon dosad ā€“ Galaxy A32 5G

Kompanija Samsung danas je uoči sutraŔnjeg velikog Galaxy S21 Unpacked eventa predstavila neŔto posve drugačije. Galaxy A32 5G tvrtkin je izgledno najjeftiniji 5G telefon dosad. Evo Ŕto nudi.

Dizajn ovog telefona otkrio nam se nedavno u službenim renderima, koji su obiÅ”li internet. Riječ je telefonu s 6.5ā€³ HD+ LCD Infinity-V zaslonu, Å”to znači da ima taj V urez selfie kamere po sredini umjesto sad već uobičajenije rupice.

Okvir zaslona nije odveć debeo, a onaj donji komad je kao i obično neÅ”to uočljiviji od ostala tri. Čitač otisaka je na boku u gumbu Power.

Dimenzije i masa telefona broje 164.2 x 76.1 x 9.1mm, odnosno 205 grama, Ŕto vjerojatno treba pripisati teŔkoj 5000 mAh bateriji.

Na leđima je neÅ”to drugačiji izgled modula kamere. Točnije sad je svaki objektiv za sebe, a ima ih sveukupno četiri. Peti otvor je LED bljeskalica. Glavna je kamera opremljena 48MP senzorom i F/1.8 objektivom, a uz nju ima 8MP F/2.2 ultraÅ”iroku, 5MP F/2.4 makro i 2MP senzor dubine. Sve osim glavne kamere imaju fiksni fokus.

Pokreće ga MediaTekov Dimensity 720 s dvije Cortex-A76 CPU jezgre takta 2.0GHz i Å”est Cortex-A55 jezgri opet takta 2.0 GHz.

Uz to ima 4/6/8GB RAM-a i 128GB memorije proŔirive microSD karticama.

Bateriju kapaciteta 5000 mAh puni 15W punjačem.

Vidimo i da će biti dostupan u četiri zanimljive boje.

Koliko će točno koÅ”tati te kad će u prodaju joÅ” se ne zna, no očekujemo da će s obzirom na LCD zaslon u HD rezoluciji ovo biti njihov najjeftiniji 5G telefon dosad.
lunapikilexDatum: Četvrtak, 14.01.2021, 04:38 | Poruka broj: # 70

Poruka: 735
Status:

Novi detalji o zoom kameri Samsung Galaxy S21 Ultra telefona

Deli nas svega jedan dan od zvanične objave Samsung Galaxy S21 serije telefona, a do sada smo saznali veliki broj informacija o dolazećim uređajima. Ovoga puta, pojavili su se joÅ” neki detalji o telefoto mogućnostima Galaxy S21 Ultra modela.

Detaljne specifikacije ove 10x zoom kamere viÅ”e nisu tajna. Kamera će imati 10MP, 1/3.24" senzor i 1.22Āµm piksele. Objektiv ima f/4.9 otvor blende, OIS i 240mm (10x) periskop telefoto zoom. Najvažnije je da periskop sistem obavlja 10x zumiranje samo preko dva prelamanja svetlosti (drugi periskop sistemi koriste pet prelamanja).

Sve ovo bi trebalo da omogući poboljÅ”anu jasnoću i ukupno poboljÅ”anje kvaliteta slike. ViÅ”e detalja ćemo saznati tokom sutraÅ”nje zvanične objave Galaxy S21 Ultra i drugih telefona u okviru linije.
lunapikilexDatum: Četvrtak, 14.01.2021, 04:39 | Poruka broj: # 71

Poruka: 735
Status:

Android 12 bi mogao omogućiti da se aplikacije uspavaju preko nove funkcije

Google možda radi na novoj funkciji hibernacije za sledecĢu verziju Androida ili Android 12. Funkciju hibernacije prvi je otkrio XDA Developers tim, a omogucĢicĢe korisnicima da zaustave rad aplikacija u pozadini.

Ovo je otkriveno u Android Open Source (AOSP) i trebalo bi da pomogne da se poboljÅ”a životni vek baterije na uređajima, a istovremeno da pomogne proizvođačima originalne opreme da poboljÅ”aju sigurnost. Iako naziv novog operativnog sistema za pametne telefone joÅ” nije poznat, njegovo predstavljanje se očekuje tokom ove godine. Prvi preview za Android 12 bismo mogli dobiti već do marta.

Hibernacija vecĢ postoji u Androidu, ali trenutno je uglavnom u rukama programera aplikacija i samog operativnog sistema. Trenutno je moguće prevući aplikaciju sa ekrana za nedavno koriŔćene, kako bi se obezbedilo da se ne zadržava predugo. Sa novim sistemom, Google će verovatno omogucĢiti korisnicima da izaberu koje bi aplikacije odmah trebale da pređu u stanje hibernacije.

Očekuje se da cĢe Google olakÅ”ati i pokretanje drugih prodavnica aplikacija na Androidu sa sledecĢom verzijom. Kompanija je nedavno u objavi istakla da će ovo biti deo povratnih informacija koje su stigle od velikog broja programera.
lunapikilexDatum: Petak, 15.01.2021, 00:08 | Poruka broj: # 72

Poruka: 735
Status:

Huawei HarmonyOS 2.0 bi se ove godine mogao pojaviti na viÅ”e od 300 milijuna uređaja

Novi Huaweijev operativni sustav, HarmonyOS 2.0 , a koji bi trebao zamijeniti Android OS, svoj bi procvat trebao doživjeti upravo ove 2021. godine.
ViŔemjesečne američke blokade u kojoj su na Huawei pametnim telefonima zabranili instalaciju Google alata, a sve u okviru američko-kineskog trgovinskog rata, Huawei je proŔle godine službeno predstavio svoj potpuno novi operativni sustav pod nazivom HarmonyOS, u Kini poznat i kao HongMeng OS.

Već postoje brojni uređaji koji rade na novom operativnom sustavu, masovno Å”irenje novog OS-a očekuje se kako će se dogoditi upravo u ovoj 2021. godini. Wang Chenglu, Å”ef softverskog odjela u Huaweiju, tvrdi kako se ne radi o kopiji Googleovog Android OS-a ili Apple iOS-a, a koji su dizajnirani samo za mobilne uređaje. HarmonyOS će se nalaziti na praktički svim uređajima, od pametnih telefona pa do IoT uređaja (Internet stvari ā€“ Internet of Things).

Također se osvrnuo kako je prodaja pametnih telefona pala pogotovo za vrijeme korona krize, smatra kako je ona dosegla svoj vrhunac, tako da očekuje kako će značajnije rasti prodaja drugih uređaja iz ekosustava, u prvom redu nosiva tehnologija i pametni uređaji za dom. Svi oni rade na drukčijim operativnim sustavima Å”to Huawei namjerava rijeÅ”iti sa svojim novim HarmonyOS.

Chenglu je joÅ” jednom naglasio kako HarmonyOS neće biti kopija Androida ili iOS-a, te kako na razvoju svoj OS-a rade joÅ” od 2016. godine, a od samih početaka su ga razvijali kao multiplatformski operativni sustav koji će raditi na svim uređajima iz ekosustava.

Koliko je to velik ekosustav HarmonyOS govori i podatak kako bi se do kraja godine mogao pojaviti na viÅ”e od 200 milijuna Huaweijevih uređaja. No, nije to sve. HarmonyOS bi se mogao pojaviti i na uređajima drugih proizvođača Å”to će Huawei čak i poticati, a procjenjuje se kako će se pojaviti na joÅ” oko 100-tinjak milijuna, tako da bi ukupna brojka mogla biti iznad 300 milijuna.
lunapikilexDatum: Petak, 15.01.2021, 00:09 | Poruka broj: # 73

Poruka: 735
Status:

Samsung Galaxy A32 5G službeno u prodaji u Njemačkoj od veljače, cijena od 279ā‚¬

U prodaji bi se trebao pojaviti idući mjesec, bit će dostupan u tri memorijske inačice i četiri boje ā€“ crna, plava, ljubičasta i bijela.
Samsung Galaxy A32 5G je službeno najavljen ovih dana, a u prodaji će se pojaviti u veljači. Radi se o zanimljivom uređaju za korisnike plićeg džepa sa Infinity-V zaslonom od 6,5 inča i HD+ rezolucije, a u kapljičastom usjeku se nalazi prednja selfie kamera od 13MP.

Smartfon radi na MediaTekovom Dimensity 720 procesoru, a na raspolaganju vam je 4GB/6GB/8GB RAM-a i 64GB/128GB interne memorije proÅ”irive preko microSD ulaza do 1TB. Stražnja kamera je četversotruka ā€“ od 48MP glavna (f/1.8), 8MP Å”irokokutna (f/2.2), 5MP makro (f/2.4) i 2MP dubinska (f/2.4). Također podržava i Dolby Atmos Surround zvuk, dok je baterija od čak 5000mAh koja podržava brzo punjenje od 15W.

Ovo su navodno i preporučene cijene za njemačko tržiŔte:
ā€“ Samsung Galaxy A32 5G (64GB) ā€“ 279ā‚¬
ā€“ Samsung Galaxy A32 5G (128GB) ā€“ 299ā‚¬
lunapikilexDatum: Petak, 15.01.2021, 00:10 | Poruka broj: # 74

Poruka: 735
Status:

Alcatel 3L, 1S i Alcatel 1L ā€“ tri muÅ”ketira za 2021. godinu, znamo i cijene

Alcatel, kompanija s francuskim pedigreom i kineskim vlasnikom, ovih je dana predstavila svoja tri nova pametna telefona za 2021. godinu, a to su modeli Alcatel 3L, 1S i 1L.
Alcatel 3L (2021) je najjači te naravno i najskuplji od ove trojice. Može se pohvaliti velikim Vast Display zaslonom dijagonale 6.52 inča i HD+ rezolucije, a s obzirom da ima čitač otiska prsta sa stražnje strane zaključujemo kako je matrica zaslona IPS, Ŕto je i očekivano, dok se u kapljičastom usjeku nalazi prednja selfie kamera od 8MP.

Isto tako smartfon radi na neimenovanom MediaTekovom procesoru na 1,8GHz, vrlo vjerojatno Helio 35 ili neki sličan, te ima 4GB RAM-a i 64GB interne memorije proÅ”irive preko microSD ulaza do 512GB. Sama baterija je od 4000mAh, dok je stražnja kamera trostruka ā€“ 48MP glavna, 2MP dubinska i 2MP makro. Na žalost ima već pomalo zastarjeli microUSB utor.

Saznajemo kako će se biti dostupan u plavoj i crnoj boji, početak prodaje u Europi je u ožujku po cijeni od 149ā‚¬.

Alcatel 1S (2021) je najjeftiniji od ova tri modela. Ima isti 6,52 inčni Vast Display zaslon HD+ rezolucije, procesor, ali ima neÅ”to manje memorije ā€“ 3GB RAM-a i 32GB interne memorije, kao i prednja kamera koja ima 5MP. Baterija je ista, 4000mAh, dok je stražnja trostruka kamera od 13MP glavna, 2MP makro i 2MP dubinska, a pokraj njih je okrugli čitač otiska prsta.

Također će biti dostupan u dvije boje, crnoj i plavoj, u prodaji je od veljače po cijeni od 109ā‚¬.

Alcatel 1L (2021) je treći iz ovog trolista te je po cijeni u sredini. Ima manji Vast Display zaslon od 6,1 inča sa HD+ rezolucijom, microUSB ulazom 3.5mm audio ulazom te čitačem otiska prsta. Radi na 4-jezgrenom MediaTekovom procesoru, te ima 2GB RAM-a i 32GB interne memorije, te radi na Android 11 Go operativnom sustavu. Stražnja kamera je dvostruka, 13MP glavna i 2Mp dubinska, te ima neÅ”to manju bateriju od 3000mAh.

Nismo sigurni da će se pojaviti u prodaji u Europi, ali navodno je namijenjen za tržiÅ”te Latinske Amerike gdje će se prodavati po cijeni od 135$.
lunapikilexDatum: Petak, 15.01.2021, 00:11 | Poruka broj: # 75

Poruka: 735
Status:

Xiaomi Mi 11 Pro će donijeti najbrže bežično punjenje na tržiÅ”tu

Xiaomi je kompanija koja si je u zadatak stavila da bude prva koja će plasirati telefon sa Snapdragonom 888 ispod haube. U tome su uspjeli, a sad navodno imaju i drugi challenge, a to je da ponude telefon s najbržim bežičnim punjenjem.

Xiaomi Mi 11 barem ovako na daljinu izgleda i zvuči vrlo atraktivno. Naročito hvale baÅ” ovo potonje ā€“ njegov stereo zvuk, kojeg ispucava s dva Harman Kardon zvučnika, jedan na vrhu, a drugi na dnu telefona.

Ima on i jako lijep 6.81ā€³ 2K OLED zaslon s 120Hz osvježenjem, a Å”to mogu njegove kamere, doznat ćemo kad stigne na test.

Mi 11 Pro bi pak trebao dobiti joÅ” bolje kamere, a bit će smjeÅ”tene u poveći pravokutni modul na leđima. U njemu će imati i ono Å”to Mi 11 obični nema, a to je periskopska telefoto kamera.

Ona bi mu svakako trebala osigurati bolje fotke na daljinu, a izgleda da će podržavati zum sve do 120x. Digitalno naravno.

To navodno neće biti jedino 120 na listi ključnih specifikacija Mi 11 Pro telefona. Naime, očekuje se da će podržavati i 120W brzo žično punjenje, koje podržava i Mi 10 Ultra.

Onaj challenge s početka ove priče odnosi se na navodno najbrže bežično punjenje na tržiÅ”tu i to čak 80W. Na posebnom punjaču bateriju kapaciteta 4000 mAh punit će do 100% za samo 18 minuta.

Taj famozni Mi 11 Pro, navodno će službeno biti predstavljen u veljači.
lunapikilexDatum: Subota, 16.01.2021, 04:09 | Poruka broj: # 76

Poruka: 735
Status:

Oppo A93 5G službeno ā€“ Snapdragon 480, 48MP glavna stražnja kamera, evo i cijena

JoÅ” jedan pametni telefon na potpuno novom Qualcommovom Snapdragon 480 5G procesoru upravo je ugledao svjetlo dana. Ovaj puta se radi o Oppo A93 5G smartfonu.
Već je viÅ”e uređaja koji su utjelovili SD480 procesor, a koji dolaze iz različitih kompanija kao Å”to su Vivo, Oppo ili Xiaomi. JoÅ” su neki najavljeni no ovo je priča o Oppo A93 5G koji spada u jeftinu klasu, dimenzija je 162,9 x 74,7 x 8,4 milimetara i težak je 188 grama.

Zaslon je veliki 6,5 inčni LTPS LCD s rupicom za prednju kameru od 8MP, podržava FHD+ rezoluciju (405ppi), omjera je 20:9, osvježenja 90Hz, te DCI-P3 paletu boja. Stražnja kamera je trostruka od 48MP glavna (f/1.7), 2MP portretska i 2MP makro. Osim Ŕto radi na Snapdragon 480 procesoru uz 8GB RAM-a te 128GB/256GB interne memorije proŔirive preko microSD ulaza.

Spomenimo i jaču bateriju od 5000mAh koja podržava brzo punjenje (18W), bočno je postavljen čitač otiska prsta, radi na ColorOS 11.1 sučelju koje leži na Android 11 OS-u, te podržava Dual SIM, 5G, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.1, GPS USB Type-C i 3.5mm audio.

Saznajemo kako je dostupan u srebrnoj, crnoj ljubičastoj boji, a evo i cijena:
ā€“ Oppo A93 5G (8GB/128GB) ā€“ 309$
ā€“ Oppo A93 5G (8GB/256GB) ā€“ 339$

.
lunapikilexDatum: Subota, 16.01.2021, 04:10 | Poruka broj: # 77

Poruka: 735
Status:

Xiaomi slijedeći na udaru američke vlade za blokadu, slično kao i Huawei?

Čini se kako američka vlada namjerava na svoju crnu listu staviti joÅ” nekoliko globalno popularnih kineskih kompanija. Nakon Huaweija Trumpova je administracija ā€œnaciljalaā€ Xiaomi i joÅ” 8 drugih kineskih proizvođača.
Hoće li i Xiaomi ostati bez Google aplikacija? Na Å”to se točno odnosi novi embargo odnosno potencijalno stavljanje na crnu listu američke vlade za sada nije potpuno jasno, no nakon Å”to su uzdrmali Huawei, Trumpova administracija namjerava udariti po joÅ” nekim jakim kineskim kompanijama. Ovih je dana američka administracija na svoju ā€œcrnu listuā€ dodala joÅ” 9 kineskih kompanija, među njima i svima vam dobro poznati Xiaomi.

Ono Å”to je zanimljivo je kako je Huawei blokiran nakon Å”to su prestigli američki Apple po broju prodanih pametnih telefona, nedavno je i Xiaomi prestigao Apple na istoj ljestvici ā€“ i odmah se naÅ”ao na ā€œcrnoj listiā€. Znači li to da i Xiaomi Å”pijunira korisnike preko svojih pametnih telefona? Podsjetimo se, do danas nije dokazano kako Huawei Å”pijunira svoje korisnike preko svoje mrežne opreme, ali to nije niti trebalo Amerima da im udare blokadu. Tako američka administracija nije pružila niti jedan dokaz oko povezanost Xiaomija te ostalih 8 kompanija i kineske vojske, no formula je ista ā€“ ne treba dokaz, idete na crnu listu!

Xiaomi je navodno blokiran jer ima veze s kineskom vojskom, a nova blokada bi trebala zabraniti bilo kakvo kupovanje dionica i vrijednosnih papira vezanih uz Xiaomi, a ako ih već imaju morat će ih navodno prodati do 11. studenog 2021. godine. Ova je odluka doÅ”la prilično iznenada, a nije teÅ”ko zaključiti kako američka administracija ovim blokiranjima ciljaju upravo proizvođače pametnih telefona, elektronike, telekom opreme i proizvođače procesora (kao npr. SMIC). Na crnoj listi se nalaze i neki drugi poznati proizvođači, kao Å”to je najveći svjetski proizvođač dronova DJI, Å”to je također vrlo zanimljivo.

Za sada Xiaomi joŔ uvijek može uvoziti američku tehnologiju bez posebne dozvole, dok to npr. Huawei i DJI viŔe ne mogu.

No, postoji tu i druga strana. Sve ove zabrane su vezane uz Trumpovu administraciju, tako da je vrlo moguće kako će nakon 20. siječnja nova Bidenova administracija poniÅ”titi ove odluke. No, nekako imamo osjećaj kako se to neće dogoditi. Ako ostane ovako kako je trenutno, vrlo je moguće da će i Xiaomi uskoro biti blokiran te će mu biti uskraćena američka tehnologija.
lunapikilexDatum: Utorak, 19.01.2021, 16:52 | Poruka broj: # 78

Poruka: 735
Status:

iPhone 13 bi mogao vratiti Touch ID

Apple navodno razmatra vraćanje Touch ID autorizacije na ovogodiÅ”nje iPhone modele. Naravno, pritom neće vratiti i mesinu ispod zaslona, ipak smo u 2021.

iPhone X (za mnoge joÅ” uvijek i uporno ajfon iks, a zapravo je ajfon deset) prvi je tamo 2017. ponudio zaslon preko cijele fronte uređaja, uklanjanjem mesa ispod i poviÅ”e zaslona.

Touch ID tipka otiŔla je te godine u zaborav, no vratila se joŔ jednom proŔle godine na najjeftinijem iPhoneu ikad.

Touch ID, zamijenjen je Face ID naprednom 3D biometrijskom autorizacijom, kojoj Apple vjeruje toliko da služi i za autorizaciju plaćanja. Radi i u totalnoj mrčini, a nije ju lako prevariti fotografijama ni 3D odljevima lica.

Mana tog Face ID-a je njegova implementacija u poveći notch, urez ilitiga zubinu, koja zauzima 3/4 statusne trake. Ruku na srce, one koje taj notch nastavi nervirati i nakon tjedan dana koriÅ”tenja, vjerojatno smetaju i brojne druge nebitne stvari u životu.

Ovih je dana realnija mana Face ID otključavanja, činjenica da uokolo hodamo s maskama na licu, kroz koje ne vidi ni Face ID.

Svejedno, mnogi se nadaju makar smanjenju tog ureza, ako ne potpunom uklanjanju. Priča se da bi iPhone 13 zaista mogao imati neŔto manji notch, a Bloomberg tvrdi da Apple razmatra i povratak Touch ID autorizacije.

Pritom to naravno neće biti fizički gumb pod zaslonom, pa ni kapacitivni čitač na leđima već naravno senzor otiska ispod zaslona. Apple navodno već godina radi na tome, a čini se da su ga spremni konačno i upogoniti na iPhone 13 modelima ove jeseni.

Apple će navodno iPhoone 13 opremiti i Face ID i Touch ID autorizacijom pa ćete i s maskom na licu biti pokriveni.
lunapikilexDatum: Utorak, 19.01.2021, 16:53 | Poruka broj: # 79

Poruka: 735
Status:

Galaxy S21 SIM ladica miriŔe na nevolje

Samsung za Galaxy S21 seriju nije značajno mijenjao dizajn u odnosu na Galaxy S20 seriju ali jedna novost bi mogla zadati glavobolje korisnicima.

Nova Galaxy S21 serija već je u pretprodaji. Uz posebne poklone, Galaxy S21 telefone nude i u ponudi Hrvatskog Telekoma. Samsungovi novi borci donose 120Hz zaslone i izgledno vrlo moćne kamere, a ne očekujemo ni da će podbaciti performansama i autonomijom.

Dizajn se u odnosu na prethodnu seriju nije značajno mijenjao. Najuočljivija promjena je na leđima, gdje sva tri modela imaju nove module kamere, koji su svojevrsna ekstenzija metalnog okvira uređaja.

Galaxy S21 i Galaxy S21+ izuzmemo li veličinu, identični su pa tako straga imaju tri istovjetne kamere. Galaxy S21 Ultra donosi neÅ”to veći i konkretniji modul kamere opremljen 108MP glavnom, 12MP ultraÅ”irokom i dvjema 10MP telefoto kamerama, među kojima je jedna periskopska za 10x optičko povećanje.

JoÅ” je jedna novost, koju na prvu možda nećete ni primijetiti, a potencijalno bi mogla zadati nevolje. Naime, Samsung se odlučio iz ladice za SIM izbaciti utor za memorijske kartice, kao Å”to je to učinila većina proizvođača danas. Uz 128 i viÅ”e gigabajta podatkovnog prostora, zastarjele microSD kartice nikome ni ne trebaju.

Ono Å”to bi neke moglo zasmetati i viÅ”e je položaj ladice za SIM. Samsung ga je smjestio na dno uređaja tik do rupice glavnog mikrofona, Å”to i nije baÅ” najsretnije mjesto.

Nebrojeno je onih koji su oÅ”tetili mikrofon gurajući u njega iglicu za izvlačenje SIM ladice, koja je odmah do njega. SIM ladica s one strane USB C porta bila bi kudikamo pametnije mjesto za nju, kad već nije gore ili na boku uređaja.
lunapikilexDatum: Utorak, 19.01.2021, 16:54 | Poruka broj: # 80

Poruka: 735
Status:

Huawei P50 navodno donosi 120Hz zaslon, 200x zum kameru, 135W punjenje

FriÅ”ke glasine iz Huawei tabora najavljuju bijesne značajke nadolazeće Huawei P50 serije telefona ovog proljeća. Navodno donose 120Hz zaslon, kameru s 200x zumom, a spominje se i 130W punjenje.

Huawei telefoni ozbiljno su opterećeni američkim sankcijama, koje su im najprije izbile Google servise, a kasnije i čipove. Zbog svega toga, prema informacijama iz lokalnih prodajnih lanaca, rijetki se ovih dana odlučuju na kupnju Huawei super telefona. Mate 40 serija se joÅ” čeka u prodaji.

Unatoč i usprkos nepovoljnoj situaciji, Huawei ide dalje i spremaju se za lansiranje P50 serije, koja će prema najnovijim glasinama biti vrlo zanimljiva.

Tako Gizchina objavljuje informacije koje stižu navodno iz pera jednog od Huaweievih testera. Dotični tvrdi da će ā€œobičniā€ Huawei P50 imati 90Hz, a Huawei P50 Pro 120Hz zaslon s rupicom selfie kamere. On nadalje navodi da zaslon neće biti slabiji od onog na Mi 11 iz Xiaomia. Drugim riječima bit će odličan.

Plan je da ih pogone tvrtkin Kirin 9000 i Kirin 9000e, Å”to je u najmanju ruku čudno jer je pitanje tko će ga za njih proizvoditi.

Nadalje navodi da će Glavna kamera biti na tragu one s Mate 40 Pro modela s Leica optikom ali će ponuditi povećanje do čak 200x.

66W brzo žično i 50W bežično punjenje, prema ovom izvoru su fix, a joŔ se razmiŔlja o implementaciji 135W punjenja.

Dobit će 4 surround zvučnika i dodatno unaprijeđen sustav vibracijskog odziva.

Prema tvrdnjama tog istog izvora, iako se dosad tako tvrdilo, P50 serija neće biti opremljena HarmonyOS 2.0 softverom već EMUI 11 sistemom.

Ono Ŕto sve vjerojatno i najviŔe zanima je kakve su Ŕanse da se Google servisi vrate Huawei telefone nakon smjene aktualne američke administracije. Na to je pak teŔko ponuditi smislen odgovor.
Search:
Top 30 Forumasa