Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
MOBILE NEWS
lunapikilexDatum: Utorak, 19.01.2021, 16:54 | Poruka broj: # 81

Poruka: 735
Status:

Samsungova under-display kamera je spremna ali ne za mobitele

Prvi telefon s kamerom skrivenom ispod zaslona već je vani, no daleko je od onoga čemu se nadamo. Samsung je razvio vlastito rješenje, koje je spremno za komercijalnu uporabu ali nije za mobitele.

Samsung je svakako jedan od velikana smartphone industrije koji radi na skrivanju selfie kamere ispod zaslona. Na tome rade svi ozbiljni igrači na tržištu, a prvi je telefon s kamerom ispod zaslona već u prodaji.

ZTE Axon 20 5G prvi je na tržištu komercijalno ponudio ono čemu danas svi teže, no niti je ponudio super zaslon, a ni kvaliteta snimljenih fotografija i videa tom kamerom nisu za pohvalu.

Samsung je sad predstavio svoju UPC kameru (under panel camera) koju će postavljati ispod novih OLED zaslona koje su razvili. Kako stvari stoje prvu primjenu UPC neće doživjeti na mobitelima već na novim prijenosnicima kompanije Samsung.

Tvrtka je najavila novi Blade Bezel dizajn laptopa sa zaslonom koji prekriva čak 93% površine.

Iako zasad nema službene najave za to, za očekivati je da je samo pitanje vremena kad će UPC implementirati pod zaslone svojih Galaxy telefona.

Koje je po vama najbolje rješenje za smještaj selfie kamere? Je li to klasično u okvir zaslona, rupica, urez u zaslonu ili kakav oblik pop-up i slide-up mehanizma?
lunapikilexDatum: Utorak, 19.01.2021, 16:55 | Poruka broj: # 82

Poruka: 735
Status:

Bloomberg: Preklopni iPhone definitivno u fazi razvoja!

Nije prvi put da se piše o tome, a sad i Bloomberg piše o preklopnom iPhoneu. Više je koncepata, no jedan od njih vodi i izgledno je da će biti sproveden u djelo.

Savitljivi zasloni uzimaju sve više maha. Samsung je dosad na tržište plasirao najviše uređaja čiji se zasloni savijaju, vlastite imaju već Huawei i Motorola. Xiaomi isto tako radi na tome, a prototip jednog fotkan je u javnom prijevozu.

Tom će se trendu bez ikakve dvojbe prije ili kasnije priključiti i Apple. Oni će kao i obično najprije malo pričekati da cijela priča sazrije pa onda predstaviti “najbolji savitljivi iPhone ikad”.

Bloomberg ima informacije da Apple već radi na tome i da je savitljivi preklopni iPhone u fazi razvoja. Kako smo već ranije imali prilike čuti, Apple razmatra barem dva koncepta.

Jedan od njih je usporediv s onim što nudi Microsoft Surface Duo, a u zbilji nudi dva zaslona povezana šarkom. Drugi je onaj kojemu su navodno bliže je Samsungov koncept ili ako hoćete, Motorolin. U svakom slučaju se radi o preklopnom uređaju sa zaslonom koji se savija a’la Galaxy Z Flip ili Motorola Razr.

Priča se da bi se radilo o iPhoneu s 6.7″ ekranom i gabaritima iPhone 12 Pro Max telefona, koji bi se putem nevidljive šarke preklapao po pola.

Koliko ćemo na takav preklopni iPhone morati čekati, zasad je neizvjesno, no najvjerojatnije neće biti spreman prije iduće godine.

Samsung pak ove godine planira ponuditi i jeftinije preklopne modele pa se očekuje svojevrstan Galaxy Z Flip Lite.
lunapikilexDatum: Utorak, 19.01.2021, 16:56 | Poruka broj: # 83

Poruka: 735
Status:

Redmi K40 serija će imati bar dva modela sa Snapdragon 888 procesorom, evo i cijena

Kompanija je već ranije potvrdila kako će nova Redmi K40 serija biti predstavljena u veljači, a kažu kako će najmanje dva smartfona imati SD888 procesor. Znači li to da će ih biti tri, ili više?
Wang Teng Thomas, direktor proizvoda u kompaniji Redmi potvrdio je ovu informaciju tako da je za očekivati kako će nova Redmi K40 serija podići dosta prašine, a puno smo i sami pisali o ovim smartfonima.

Nije to ništa novo jer je slično bilo i s prošlom Redmi K30 serijom, a koja se kretala od srednje i visoke srednje pa sve do visoke klase. Kako god bilo, kada se pojave u prodaji ne sumnjamo kako će se odlično prodavati. Osim navodna dva modela s najavljenim Snapdragon 888 procesorom, do bi bar jedan model trebao raditi na Snapdragon 700 seriji procesora. Koliko će smartfona biti u ovoj K40 seriji možemo samo nagađati, ali ako je suditi po prethodnoj K30 seriji koja po našoj evidenciji ima čak 8 modela, nije isključeno kako će i K40 serija ih imati više od tri.

Spominje se dosta toga – zaslon s rupicom za prednju selfie kameru, baterija koja će vjerojatno imati kapacitet veći od 4000mAh i koja podržava vrlo brzo punjenje, više varijanti radne i interne memorije, vrlo dobre ili čak odlične kamere…

A cijene? Navodna bi se cijena osnovnog Redmi K40 pametnog telefona trebala kretati od 462$ na više.
lunapikilexDatum: Utorak, 19.01.2021, 16:57 | Poruka broj: # 84

Poruka: 735
Status:

Honor V40 službeni renderi – smartfon izgleda odlično, pojavila se i cijena

Iako je službena premijera trebala biti danas, ponovo je odgođena na 22. siječnja. Podsjetimo se, inicijalno je trebao doživjeti premijeru 12. siječnja, prije Galaxy S21 premijere, no čini se kako nisu uspjeli posložiti sve karte kako je trebalo. Bez obzira na to očekujemo kako će Honor V40 biti sam vrh kompanijine ponude, već smo ga ranije najavili u više navrata.

Malo zavrzlame nastalo je vjerojatno zbog promjene vlasništva, jer ako redovito pratite naš portal tada znate kako Honor brend nije više u vlasništvu Huaweija, novi vlasnik je Zhixin New Information Technology. Smartfon se već pojavio na plakatima u kineskim dućanima, sve je gotovo spremno za prodaju, no još će malo pričekati oko toga.

Novi renderi potvrđuju ono što smo već ranije najavili. Prednja kamera bit će u “pilulastom” prorezu jer ih je dvije od 32MP + 16MP, dok je stražnja trostruka od 50MP glavna, 8MP širokokutna, 2MP makro, s pripadajućom LED bljeskalicom i laserskim auto fokusom. Zaslon će biti zaobljen, imat će dijagonalu od čak 6,72 inča s AMOLED matricom i FHD+ rezolucijom, osvježenjem od 120Hz (dodirno osvježenje je od 300Hz), te naravno u sebi krije i čitač otiska prsta.

Za sada još nije službeno potvrđeno, ali najvjerojatnije će raditi na novom i moćnom MediaTekovom Dimensity 1000+ procesoru. Spomenimo i bateriju od 4000mAh koja podržava vrlo brzo punjenje od čak 66W žično i 50W bežično..

Šećer na kraju – cijena. Šuška se kako će se Honor V40 prodavati po preporučenoj cijeni od 617$.
lunapikilexDatum: Subota, 23.01.2021, 00:52 | Poruka broj: # 85

Poruka: 735
Status:

Honor V40 5G (View40 5G) službeno – Dimensity 1000+ procesor, 50MP kamera, evo i cijene

Zhixin New Information Technology, novi vlasnik brenda Honor koji su kupili od Huaweija, konačno je i službeno predstavio svoj prvijenac, model Honor V40.
Naravno, radi se o 5G modelu koji se može pohvaliti vrhunskim karakteristikama o kojem smo pisali više puta. Ipak, Honor V40 dijeli neke karakteristike s Huawei Nova 8 Pro pametnim telefonom, kao što je 6,72 inčni OLED zaslon s 3D zakrivljenjem. Zaslon koristi takozvanu Chip-on-Pi (COP) tehnologiju te ima osvjetljenje od čak 800 nita, podržava osvježenje od 120Hz (dodirno osvježenje 300Hz), kao i 10-bitnu boju. Spomenimo i rezoluciju od 1236 x 2676 točaka, te podršku za TUV Rheinland Eye Safety Certified, odnosno certifikat koji vaše oči štiti od štetnog plavog zračenja. I to nije sve – u zaslon su ugrađeni i čitač otiska prsta, a tu je i senzor temperature boje, vibracijski motori, žiroskop, kompas, senzor udaljenosti, svjetla i akcelerometar.

Kada govorimo o kamerama, ukupno ih je pet – dvije sprijeda i tri straga. Već od ranije znamo kako Honor pametni telefoni imaju odlične kamere, tako da puno očekujemo i od ovog modela. Prednja dvostruka se nalazi u gornjem lijevom uglu, glavna je od 32MP (f/2.0, EIS, 4K video), te širokokutna od 8MP. Glavna stražnja kamera je od 50MP (RYYB senzor, f/1.8, višesmjerni fazni PDAF i laserski auto fokus, video 4K@60fps), zatim 8MP širokokutna (120° FoV, f/2.2), te 2MP makro.

Smartfon se može pohvaliti baterijom od 4000mAh koja podržava 66W brzo žično i 50W bežično te 5W reverzibilno punjenje. Uz trenutno najjači MediaTekov 8-jezgreni Dimensity 1000+ procesor na 2,6GHz i 9-jezgrenu Mali-G77 grafiku, korisnicima je na raspolaganju 8GB LPDDR4X RAM-a i 128GB/256GB UFS 2.1 interne memorije. Inače radi na Android 10 OS-u povrh kojeg je Magic UI 4.0 sučelje, a od Huaweija su naslijedili “zabranu” Google alata, no navodno će dobiti nadogradnju preko koje će se oni moći instalirati, odnosno negdje u proljeće se očekuje model s predinstaliranim GMS servisom. Spomenimo i podršku za Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 s 2×2 MiMO, 5G, NFC, infracrveni port (IR), VoLTE i ViLTE, kao i 3.5mm audio te USB Type-C 2.0.

– Honor V40 (8GB/128GB) – 418€
– Honor V40 (8GB/128GB) – 456€
lunapikilexDatum: Subota, 23.01.2021, 00:52 | Poruka broj: # 86

Poruka: 735
Status:

Huawei Mate X2 pojavile se detaljne specifikacije, premijera u veljači?

Pojavit će se prije… ili kasnije. Ne, ipak prije… ili možda kasnije? Stalno se kalkulira kada bi se trebao pojaviti u prodaji, a najnovija informacija kaže kako ćemo Huawei Mate X2 vidjeti već idući mjesec.
Kako god bilo, o njemu se priča još od kraja prošle godine o čemu smo detaljno pisali, a ovih dana su se pojavili i neki dodatni detalji. Huawei Mate X2 bi trebao biti dimenzija 161,8 x 145,8 x 8,2 milimetara i težak je 295 grama. Isto tako, zaslon bi kada je otvoren trebao imati 8,01 inča i rezoluciju od 2480 x 2220 točaka.

Sprijeda se nalazi drugi zaslon koji ima dijagonalu 6,45 inča i rezoluciju od 2270 x 1160 točaka, a trebao bi imati i prednju kameru od 16MP. Straga će se nalaziti četverostruka kamera od 50MP + 16MP + 12MP + 8MP, a navodno će imati 10x hibridni zoom.

Gotovo je sigurno kako će Mate X2 imati Kirin 9000 procesor, trebao bi imati bateriju od 4400mAh koja podržava brzo punjenje od 66W, te će vrlo vjerojatno raditi na Android OS-u.
lunapikilexDatum: Subota, 23.01.2021, 00:53 | Poruka broj: # 87

Poruka: 735
Status:

Huawei P50 i Mate 50 serije će gotovo sigurno raditi na Kirin 9000 procesoru

Čini se kako novu Huawei P50 seriju koju očekujemo tijekom proljeća, te Mate 50 seriju koja je na rasporedu u jesen očekuje novi Huaweijev HiSilicon Kirin 9000 procesor.
Radi se o istom procesoru koji smo imali prilike testirati na trenutno aktualnom kompanijinom flagshipu, modelu Huawei Mate 40 Pro, no postoji vjerojatnost kako bi ga mogli dodatno “nabrijati”, već smo ranije pisali o modelu Kirin 9010, a spominje se i tajanstveni Kirin 9000e procesor. No, ono što znamo je kako i dalje traje embargo američke vlade na poslovanje Huaweija, a sve u skladu američko-kineskog trgovinskog rata tako da je teško prognozirati što će se događati ovih dana.

Kako god bilo, Huawei je najavio kako će njihovi novi top pametni telefoni biti dostupni na vlastitom procesoru, imat će zaslone osvježenja od 90Hz ili 120Hz (Pro model), vrhunske kamere i puno radne i interne memorije, te bateriju s brzim 66W žičnim i 50W bežičnim punjenjem, iako se spominje i novo ekstremno brzo punjenje od čak 135W. Iako se očekuje kako bi Huawei P50 trebao raditi na novom HarmonyOS-u, čini se kako će to ipak biti kombinacija Android 11 + EMUI 11.

Ono što je zanimljivo uz cijelu ovu priču je kako Huawei navodno razvija svoj vlastiti procesor bez američke tehnologije. Ono što nije sigurno hoće li se on pojaviti P50 i Mate 50 serijama koje smo ranije najavili, no čini se kako će se oko toga pojaviti još puno novih informacija, pratit ćemo što se tu događa.
lunapikilexDatum: Subota, 23.01.2021, 00:53 | Poruka broj: # 88

Poruka: 735
Status:

Snapdragon 870 5G službeno – novi procesor uskoro u OnePlus, Oppo i Xiaomi smatfonima

Kao što smo to dosta ranije i predvidjeli (ne pitajte kako znamo!), Qualcomm je ipak najavio procesor koji će se smjestiti nalaziti između SD865 i SD888 modela. Da, to je novi Snapdragon 870 5G (SM8250-AC).
Radi se o procesoru koji spada u visoku Snapdragon 800 kategoriju, a koja je namijenjena za ugradnju u one najbolje pametne telefone. Iako smo ranije nagađali kako će se procesor zvati SD875 (logično!) čini se kako su u kompaniji odlučili ga nazvati SD870. Znači li to da je po karakteristikama bliži modelu SD865 nego SD888 ili se radi o nekom marketinškom potezu?

Kako god bilo, za novi Qualcomm Snapdragon 870 procesor kažu kako je “nabrijani” Snapdragon 865+, ili kako to u tehnološkoj terminologiji kažemo, radi se o “overclockiranom” procesoru koji radi na većem radnom taktu. Zanimljivo je kako je razvijen u 7-nanometarskoj tehnologiji što znači da je zaista SD865 ili SD865+, ali na većem radnom taktu Kryo 585 jezgri na 3,2GHz, a što je za nijansu više od SD865+, te ima Adreno 650 grafiku, kao i Snapdragon X55 5G modem koji podržava 5G mreže (mmWave and sub-6GHz).

Isto tako, Snapdragon 870 5G procesor podržava i nove Bluetooth 5.2 i Wi-Fi 6 standarde bežičnog povezivanja, kao i Quick Charge 4+ brzo punjenje baterije. Zanimljivo je kako bi se ovaj procesor trebao ugrađivati u pametne telefone čija bi cijena mogla biti i dosta niža od 1.000$, što je postala neka neslužbena granica za premium modele. Drugim riječima, SD870 mogao bi se ugrađivati u “flagship killere” odnosno cjenovno povoljnije modele. Već su mnogi proizvođači najavili ugradnju ovog procesora u svoje smartfone, kao što je Motorola Moto Edge S što smo ranije najavili, ali sigurno ćemo ga vidjeti i u modelima proizvođača Oppo, iQOO, Xiaomi i OnePlus.
lunapikilexDatum: Subota, 23.01.2021, 00:54 | Poruka broj: # 89

Poruka: 735
Status:

Samsung Galaxy S20 FE na solidnom 32. mjestu DxOMark ljestvice

Brojne mogućnosti, dobra širokokutna kamera uz povoljniju cijenu za fanove donose zanimljivu kombinaciju u prilično popularnom Samsung Galaxy S20 FE pametnom telefonu, koji je 32. na DxOMark ljestvici.
Samsung Galaxy S20 FE je smartfon za fanove odnosno ljubitelje Samsungovih pametnih telefona (Fan Edition) kojeg je kompanija ponudila po nižim cijenama od standardne Galaxy S20 serije. Podsjetit ćemo vas samo kako ima 6,5 inčni Super AMOLED zaslon FHD+ rezolucije, te radi na 8-jezgrenom Exynos procesoru na 2,73GHz.

Upravo je taj model testiran u DxOMark-u koji po testiranjima ima kamere koje su u rangu OnePLus 8 Pro ili Xiaomi Mi 10T Pro 5G pametnim telefonima, nešto je ispod iPhonea 11, ali je bolji od Motorole Egde+ ili Samsunga Galaxy Note20 Ultra 5G.
lunapikilexDatum: Subota, 23.01.2021, 00:55 | Poruka broj: # 90

Poruka: 735
Status:

Stiže novi hit iz Samsunga, dobio Bluetooth i Wi-Fi certifikate

Samsung će uskoro predstaviti nasljednike lanjske serije Galaxy A51 i A71, a da su iza ugla svjedoče i Bluetooth i Wi-Fi certifikati dodijeljeni modelu Galaxy A52 5G. Bit će i LTE verzije, a oba sa Snapdragonom ispod haube.

Bez ikakve dvojbe najtraženiji u Samsungovoj ergeli, modeli su serije Galaxy A. Naročito su traženi modeli Galaxy A50 i A70 linije, koji nude podosta premium značajki po prihvatljivijim cijenama.

Novi Galaxy A52 5G već nam se uprizorio na službenim renderima i najavio čini se još tanji okvir zaslona i manju rupicu seldie kamere.

Na leđima fura modul trostruke kamere s impresivno velikim ringlama po uzoru na novu Galaxy S21 seriju.

Dva su modela otkrivena kroz Bluetooth i Wi-Fi certifikate – SM-A526B te SM-A526N.

Ništa još nije službeno ali kako se doznaje Samsung će ponuditi Galaxy A52 5G i Galaxy A52 LTE, a osnovna će razlika između njih biti u pogonskom čipom.

Jednog će pogoniti Snapdragon 750G, a drugog Snapdragon 720G. Isto tako neslužbeno, podržavat će 15W punjenje, a u igri je i nova nijansa plave boje kućišta.

Predstavljanje Galaxy A52 i A72 modela očekuje se u narednim tjednima, kad se malo slegne prašina koju podiže Galaxy S21 serija.
lunapikilexDatum: Subota, 23.01.2021, 00:55 | Poruka broj: # 91

Poruka: 735
Status:

iPhone SE Plus s A14 Bionic čipom, većim ekranom i dobrom cijenom u pripremi

Blogosfera i poznati leaksteri bruje o tome sve intenzivnije pa je sve izglednije da ćemo ove godine dobiti iPhone SE Plus. Bit će to još jedan cijenom povoljniji iPhone ali s ipak većim zaslonom od onog na lanjskom iPhone SE modelu.

O ovom se uređaju pričalo već lani, no s obzirom na to da je Apple predstavio više telefona no ikad u jednoj godini, ne čudi što nisu i njega.

iPhone SE 2020 poprilično je dobri pogodio sve ono što su željeli dotadašnji vlasnici iPhone 6 i 6s modela. Dobili su prilično identično iskustvo u ruci s Touch ID tipkom na fronti ali s boljom kamerom i modernijim čipom.

iPhone SE Plus navodno će imati 6.1 IPS LCD zaslon, a zadržat će Touch ID autorizaciju. Sprijeda će još imati 7MP FaceTime selfie kameru, a na leđima jednu ali izgledno vrijednu 12MP kameru s OIS stabilizacijom.

Kao i obično, najveća vrijednost bit će mu osvježene iznutrice pa će ispod haube dobiti A14 Bionic pogonski čip, a time i narednih 4-5 godina ažuriranja.

Bit će vodootporan po certifikatu IP67 i dostupan u tri boje – crvenoj, bijeloj i crnoj.

Kažu da će osnovni model koštati $499, a najjači $699.
lunapikilexDatum: Subota, 23.01.2021, 00:56 | Poruka broj: # 92

Poruka: 735
Status:

Samsung povukao Android 11 ažuriranje za Galaxy S10 seriju

Prvi tjedan nove 2021. razveselio je vlasnike Galaxy S10 telefona diljem svijeta Android 11 i One UI 3.0 ažuriranjem. Ako ga dosad niste pokupili ni nećete jer je iznenada povučeno.

Samsung još nije otkrio razloge zbog kojih je sad povukao Android 11 ažuriranje za Galaxy S10, S10+ i S10e, no sigurno su imali valjane motive.

Korisnici koji su svoje S10-tke ažurirali čim su dobili obavijest o OTA nadogradnji, uočili su neke bugove. Neki su primijetili zamućene fotografije, a drugi nešto jače zagrijavanje uređaja pri normalnoj uporabi.

Bugova je vjerojatno bilo i više i to valjda ozbiljnijih od ovih ako su se u Samsungu odlučili za ovako drastičan potez.

Jeste li i vi primijetili nešto neobično otkako ste ažurirali svoje S10 telefone?

Ako pak dosad niste ažurirali, a nadogradnju ste preuzeli na svoje telefone, strpite se još malo dok Samsung ne razjasni situaciju.
zerdusthDatum: Subota, 23.01.2021, 15:18 | Poruka broj: # 93

Poruka: 32
Status:

ok
lunapikilexDatum: Ponedjeljak, 25.01.2021, 01:09 | Poruka broj: # 94

Poruka: 735
Status:

Sony Xperia Pro mogao bi se u prodaji pojaviti uskoro

A bilo bi i vrijeme s obzirom da je najavljen prije gotovo godinu dana. Vjerojatno ih je poremetila korona kriza, tako da se Sony Xperia Pro očekuje u bliskoj budućnosti.
Ako redovito pratite naš portal tada se možda sjećate kako smo ovaj smartfon najavili, no od tada ni traga ni glasa. Bio je najavljen kao vrhunski smartfon što mu definira i “Pro” nastavak koji nije karakterističan za Sony pametne telefone. Xperia Pro bi trebao biti savršen pametni telefon za foto i video profesionalce, a trebao bi se pojaviti na brojnim svjetskim tržištima.

Od nekih tehnikalija spomenimo kako bi trebao imati 6,5 inčni 4K HDR OLD zaslon omjera 21:9 te je dodatno prekriven Gorilla Glass 6 zaštitnim staklom, te je vodootporan i otporan na prašinu u sladu s IP68 certifikatom. Prednja kamera bi trebala imati 8MP i otvor blende f/2.0. Straga bi trebala biti trostruka kamera od 12MP glavna (f/1.7), 12MP širokokutna (124 FoV) i 12MP telefoto (žarišna duljina 70mm, 3x optički zoom, OIS).

Kažu kako će raditi na Snapdragonu 865 uz 12GB RAM-a i 512GB UFS interne memorije proširive preko microSD ulaza. Baterija bi trebala imati 4000mAh, podržavat će mmWave 5G mreže, a zanimljivo je i kako će imati microHDMI video izlaz.
lunapikilexDatum: Ponedjeljak, 25.01.2021, 01:11 | Poruka broj: # 95

Poruka: 735
Status:

Ovo je prvi telefon sa Snapdragon 870 čipom ispod haube, stiže 26. siječnja

Prije neki dan, Qualcomm je predstavio Snapdragon 870 SoC s flagship performansama, a prvi telefon kojeg će pogoniti predstavit će Motorola. Stiže 26.1. a nosit će ime Motorola edge s. Evo kako će izgledati.

Proteklih ste tjedana vjerojatno naletjeli na rendere pa čak i fotografije uživo uređaja kojeg nazivaju Motorola Nio. U oko najviše upadaju dvije rupice u zaslonu s izgledno dvije selfie kamere.

Sad se ispostavlja da će nositi ime Motorola edge s, što potvrđuje i službena pozivnica, koja je upravo osvanula na internetu.

Vjeruje se da će taj isti model globalno biti predstavljen u sklopu Moto G serije, mada je s obzirom na SoC riječ o flagship telefonu.

Naime, pogonit će je taj novi Snapdragon 870, koji je u naravi lanjski Snapdragon 865(+) još nešto višeg takta.

To potvrđuje i AnTuTu rezultat, koji je nešto viši od onog što postižu SD 865 i SD 888 telefoni.

Ova pozivnica mudro skriva najkontroverzniji dio dizajna ovog uređaja – dva otvora u zaslonu. Njima će opet ista svita izrugivati nazivajući ih mrtvim pikselima i sličnim bedastoćama. U tim bužama stanuju 16 i 8MP selfie kamere.

Motorola edge s (Motorola Nio)
Straga ima četiri objektiva, navodno 64MP glavna, 16MP ultraširoka, 2MP senzor dubine, a četvrto oko je laserski autofokus.

Zaslon je izdašne dijagonale od 6.7 inča, OLED s čitačem otisaka ispod i 90Hz osvježenjem te FHD+ rezolucijom.

Baterija kapaciteta 5000 mAh ne bi trebala razočarati izdržljivošću, a punjenje je 20W.

Kad je ovog utorka predstave u Kini, doznat ćemo sve detalje pa valjda i o globalnoj dostupnosti. Hoće li ovi zanimljivi Motorola telefoni konačno biti dostupniji u Hrvatskoj, također je neizvjesno.
zerdusthDatum: Utorak, 26.01.2021, 13:55 | Poruka broj: # 96

Poruka: 32
Status:

ok hvala
lunapikilexDatum: Nedjelja, 31.01.2021, 16:02 | Poruka broj: # 97

Poruka: 735
Status:

iPhone 13 Pro će navodno imati internu memoriju od čak 1TB

I dok Apple zadovoljno trlja ruke jer je u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu prodao najviše pametnih telefona, čak i više od Samsunga, već se lagano pojavljuju najave za novu iPhone 13 seriju.
Kompanija je samo u posljednjem ovogodišnjem kvartalu isporučila gotovo 82 milijuna pametnih telefona što je i logično jer je to kvartal kada su premijerno predstavljeni novi modeli iz iPhone 12 serije, prvi koji podržavaju 5G mreže. Kakva će biti nova iPhone 13 serija za sada možemo samo nagađati, ali neke lagane najave već se čuju ovih dana.

Jedna od njih govori kako bi novi iPhone 13 Pro imati internu memoriju od 1TB, a što je dvostruko više od najvećeg kapaciteta koliko ima trenutna iPhone 12 serija. Podsjetimo se, prvi koji je dobio 512GB interne memorije bio je iPhone XS. Isto tako, osnovni model iz nove iPhone 13 serije će navodno imati najmanje 128GB interne memorije.

Od nekih noviteta koji se spominju je kako će Apple navodno smanjiti onaj ogromni “karijes” iliti usjek iznad zaslona, a koji bi trebao biti vrlo malen, vjerojatno po uzoru na neke Android pametne telefone, ići će izmisliti nešto svoje. Isto tako, spominje se kako će imati i čitač otiska prsta u zaslonu, te će podržavati novi Wi-Fi 6E standard.
Novu iPhone 13 seriju u prodaji ne treba očekivati prije jeseni.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 31.01.2021, 16:03 | Poruka broj: # 98

Poruka: 735
Status:

Realme 7i stižeu u Europu, cijena vrlo privlačna

Realme 7i nije ništa drugo nego rebrendirani model Narzo 20 te prilagođen za europsko tržište. Kad stiže? Ovih dana… :)
Na europskom tržištu se već od ranije nalaze tri smartfona iz te serije – Realme 7, Realme 7 Pro i Realme 7 5G, a sada je na red došao i Realme 7i. Kako ne bi bilo greške, na indijskom tržištu se već nalazi model pod istim nazivom i koji radi na Snapdragon 662, no kao što smo spomenuli ranije, ovo je rebrendirani Narzo 20.

Smartfon ima 6,5 inčni HD+ zaslon s kapljičastim usjekom u kojem se nalazi prednja AI selfie kamera od 8MP (f/2.0), radi na MediaTekovom Helio G85 procexoru te ima 4GB RAM-a i 64GB interne memorije proširive preko microSD ulaza. Naravno, radi na Realme UI sučelju koje je povrh Android 10 OS-a. Ono što će vam se svidjeti je jača baterija od čak 6000mAh i koja podržava brzo punjenje (18W).

Straga se nalazi trostruka kamera od 48MP glavna (f/1.8), 8MP širokokutna te 2MP makro (4cm). Spomenimo i kako je čitač otiska prsta straga, a podržava 4G VoLTE na obje nanoSIM kartice, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.0, GPS, USB Type-C i 3.5mm audio.

Saznajemo kako će se Realme 7i prodavati po vrlo povoljnoj cijeni od samo 159€, a bit će dostupan u srebrnoj, i plavoj boji. Ovih dana se očekuje u prodaji u većim europskim zemljama, vjerojatno će se pojaviti u većini zemalja.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 31.01.2021, 16:04 | Poruka broj: # 99

Poruka: 735
Status:

Firefox za mobilne uređaje dobiva web trgovinu za svoje addonse

Mozilla će poprilično pojednostaviti proces nalaženja i instaliranja dodataka (addons) za Andrioid verziju internetskog preglednika Firefox.
Paralelno sa objavom nove verzije Firefoxa (v. 85) za ovaj operativni sustav za pametne telefone, korisnici će moći instalirati ekstenzije direktno sa Mozilline mrežne stranice.

To će, kako smatraju developeri u Mozilli, smanjiti konfuzije koje korisnici trenutačno prolaze kada moraju ići u Add-ons Manager kako bi instalirali željenu ekstenziju. Mozilla ističe da je ovaj proces posebno zbunjujuć za one korisnike koji su navikli na instaliranje u desktop okruženju. No, to će se promeniti sa verzijom Firefoxa 85, a dolazi na tržište 25. siječnja 2021. godine i to na Mozillinoj stranici na adresi addons.mozilla.org.

Sa druge strane, izbor dodataka za Android je na Mozillinoj stranici i dalje prilično limitiran. Tako tvrka nije previše proširila listu od kako je objavljena nova verzija web trgovine. Tako je na samom početku bilo samo 10 ekstenzija na listi, a sada ih je tek 12.

Mozilla je “svjesna tog problema i ističe da će nastaviti na optimiziranjem većeg broja dodataka za Android u idućim mjesecima. A dok se to ne dogodi, korisnici su prisiljeni osloniti se na eksperimentalni Firefox for Android Nightly preglednik kako bi mogli instalirali dodatke.
lunapikilexDatum: Nedjelja, 31.01.2021, 16:04 | Poruka broj: # 100

Poruka: 735
Status:

Apple prodao najviše pametnih telefona u Q4 2020, čak i više od Samsunga!

Apple je u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu imao rekordne isporuke tako da su ukupno prodali najviše pametnih telefona, čak i više od Samsunga i Xiaomija. U godini 2020. najbrže rastući brend ipak je bio – Realme.
Čini se kako je američka politika blokiranja Huaweija barem kratkoročno urodila dobrim plodom, a što se vidi i u prodaji pametnih telefona u posljednja tri mjeseca u kojima su se iPhone pametnih telefoni najviše prodavali. Nije to ništa čudno, jer se iPhone 12 serija premijerno i pojavila u tom periodu.

Prema podacima koje je objavio Counterpoint Research Apple je u Q4 2020 isporučio 81,9 milijuna smartfona te drži 21% globalnog tržišta, dok je Samsung drugi sa 62,5 milijuna isporučenih uređaja te drže 16% svjetskog tržišta. Na trećem je mjestu Xiaomi s 43 milijuna isporučenih uređaja te drži 11% tržišta, a među prvih pet su Oppo s isporučenih 34 milijuna (9%) i Vivo s 33,4 milijuna (8%). Huawei je pao na šesto mjesto s 33 milijuna (8%).

Iako ćete ovih dana u našim medijima možda vidjeti neke druge (čitaj: netočne) podatke, najveći rast je ipak zabilježio Realme koji je u istom periodu prodao čak 80% više nego u istom periodu lani (tabela iznad). Naravno, lakše je veći rast ostvariti kada prodajete manje, jer Realme ima 14 milijuna prodanih uređaja u Q4 2020 te drži 4% globalnog tržišta. No, slično je bilo i s Xiaomijem i nekim drugim kompanijama prije nekoliko godina.

Na godišnjem nivou Samsung je i dalje vodeći – u 2020. godini su prodali najviše smartfona i drže 19% globalnog tržišta, a slijedi Apple koji je uspio preskočiti Xiaomi i sada je drugi najveći proizvođač smartfona s 15% tržišnog udjela. Među prvih pet su i Huawei (14%), Xiaomi (11%) i Oppo (8%).
Search:
Top 30 Forumasa